Σάββατο 8 Φεβρουαρίου 2014

Εξαιρέσεις απ' το πλαφόν της συνταγογράφησης
Τους γιατρούς και τα φάρμακα, που, για το 2014, εξαιρούνται από το πλαφόν του 80% σε σχέση με τη συνταγογράφηση του 2013, ανακοίνωσε η κυβέρνηση. Ειδικότερα, με απόφαση του υπουργού Υγείας και του ΕΟΠΥΥ, εξαιρούνται οι παρακάτω ιατροί, ασθένειες και φάρμακα:
-- Χρόνιοι νεφροπαθείς τελικού σταδίου (υπό αιμοκάθαρση, υπό περιτοναϊκή διύλιση και υπό μεταμόσχευση), οι καρδιοπαθείς τελικού σταδίου (μηχανική καρδιά, ανεπάρκεια τελικού σταδίου, μεταμόσχευση καρδιάς), οι ασθενείς με ηπατική ανεπάρκεια (ηπατική ανεπάρκεια τελικού σταδίου μη αντιρροπούμενη κίρρωση, μεταμόσχευση ήπατος), οι μεταμοσχευθέντες ρευστών ή συμπαγών οργάνων και ιστών.
-- Φάρμακα των οποίων την χρήση προεγκρίνει ο ΕΟΠΥΥ μέσω των Επιτροπών του.
-- Οι γιατροί των νοσοκομείων και των ιδιωτικών κλινικών σε ό,τι αφορά τα φάρμακα που συνταγογραφούνται σε νοσηλευόμενους ή εξερχόμενους κατόπιν νοσηλείας ασθενείς. Διευκρινίζεται, ωστόσο, ότι εμπίπτουν στην εφαρμογή του πλαφόν τα φάρμακα που συνταγογραφούνται σε εξωτερικούς ασθενείς και χορηγούνται από τα ιδιωτικά φαρμακεία και τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ.
-- Γιατροί που συνταγογραφούν σε ΚΑΠΗ, γιατροί Εργασίας, γιατροί σε Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, γιατροί σε κοινωφελή νοσοκομεία, γιατροί πολυιατρείων Σωμάτων Ασφαλείας και οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ.
-- Οι νεοεισερχόμενοι γιατροί στην Ηλεκτρονική Συνταγογράφηση ή γιατροί που έχουν άδεια λειτουργίας για το πρώτο ιατρείο τους από τον αρμόδιο Ιατρικό Σύλλογο από το 2011 και μετέπειτα, γιατροί που δεν ασκούσαν θεραπευτικό έργο κατά το 2013, γιατροί για τους οποίους αυξήθηκε ο αριθμός των επισκέψεων σε 400 ανά μήνα, δύναται να παίρνουν το μέσο όρο της ειδικότητάς τους.
Τέλος, με απόφαση του ΕΟΠΥΥ εξαιρούνται -λόγω της ειδικής κατάστασης- όλοι οι γιατροί της Κεφαλονιάς απ' την εφαρμογή του μέτρου της συνταγογράφησης.