Κυριακή 15 Δεκεμβρίου 2013

ΛΑΪΚΕΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Κινητοποιήσεις για την Υγεία και τους ανέργους
Σημαντική συμβολή στους αγώνες που αναπτύχθηκαν το τελευταίο διάστημα ενάντια στο κλείσιμο νοσοκομείων της πόλης
Από τη συμμετοχή της Λαϊκής Επιτροπής Καλαμαριάς στις κινητοποιήσεις έξω από το «Παναγία»
MotionTeam
Με παρεμβάσεις σε νοσοκομεία και ΕΟΠΥΥ (πρώην ΙΚΑ), στον Οργανισμό Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης (ΟΑΣΘ) και στην Εταιρεία Παροχής Αερίου κλιμακώνουν τη δράση τους τις επόμενες μέρες οι Λαϊκές Επιτροπές της Θεσσαλονίκης. Παράλληλα, ενόψει των γιορτών, συγκεντρώνουν τρόφιμα, ρούχα και παιχνίδια, προκειμένου να στηρίξουν τις οικογένειες των ανέργων και των απλήρωτων για μήνες εργαζομένων.
Ολο το προηγούμενο διάστημα, με αιχμή τα ζητήματα της Υγείας, οι Λαϊκές Επιτροπές οργάνωσαν πολύμορφες παρεμβάσεις (μπλοκάρισμα εισπρακτικών μηχανισμών στα νοσοκομεία, συγκεντρώσεις, παραστάσεις διαμαρτυρίας), ενάντια στην εμπορευματοποίηση - ιδιωτικοποίηση της Υγείας και τις επιπτώσεις της στις λαϊκές οικογένειες. Σε πολλές περιπτώσεις, το ΠΑΜΕ, η ΠΑΣΕΒΕ, το ΜΑΣ, η ΟΓΕ απαίτησαν και επέβαλαν τη δωρεάν νοσηλεία ανασφάλιστων ή τη διαγραφή χρεών τους στα νοσοκομεία.
Συνέβαλαν στον προσανατολισμό και την κλιμάκωση του αγώνα, με την ενότητα δράσης των υγειονομικών και του εργαζόμενου λαού σε κάθε περιοχή, ενάντια στο κλείσιμο και τη συγχώνευση νοσοκομείων και κλινικών, στις διαθεσιμότητες, στην υποχρηματοδότηση, που έχει σαν αποτέλεσμα τη χειροτέρευση των υπηρεσιών Υγείας. Ενδεικτικά παραδείγματα αποτελούν οι δράσεις Λαϊκών Επιτροπών, φορέων και υγειονομικών ενάντια στο κλείσιμο του νοσοκομείου «Παναγία» και του «Ειδικών Παθήσεων» (Λοιμωδών).
Δράση για το «Παναγία»
Η Λαϊκή Επιτροπή της Καλαμαριάς, αναφέρει ο Μανώλης Νικολαΐδης, γραμματέας του Σωματείου Συνταξιούχων ΙΚΑ, πρωτοστάτησε στην προσπάθεια ώστε ο αγώνας για να μην κλείσει το Νοσοκομείο «Παναγία» να γίνει υπόθεση όλου του λαού της περιοχής. Οργάνωσε δεκάδες παρεμβάσεις, συγκεντρώσεις και άλλες κινητοποιήσεις έξω από το νοσοκομείο, αλλά και στην πλατεία Δημαρχείου. Από την πρώτη ώρα στάθηκε με συνέπεια στο πλευρό των εργαζομένων του νοσοκομείου.
Από κοινού κινητοποίησαν τους φορείς των καρκινοπαθών, των νεφροπαθών, των συνταξιούχων. Ανέδειξαν τις επιπτώσεις που θα προκύψουν στην περιοχή, αλλά και ευρύτερα για το λαό, από την απώλεια 220 νοσοκομειακών κρεβατιών και 15 θέσεων της Μονάδας Τεχνητού Νεφρού, από το κλείσιμο του λιθοτρίφτη που εξυπηρετούσε τις ανάγκες ολόκληρης της Βόρειας Ελλάδας. Υπερασπίστηκαν το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή δουλειά για το σύνολο των εργαζομένων του νοσοκομείου, ανάμεσα στους οποίους ήταν και οι 65 εργαζόμενοι της EUROMEDICA (ιδιοκτήτρια του κτιρίου του νοσοκομείου), που κάλυπταν πάγιες ανάγκες του και έμεναν απλήρωτοι για μήνες.
Μέσα από τους πολύμηνους αγώνες, κερδήθηκαν συνειδήσεις εργαζόμενων, απελευθερώθηκαν δυνάμεις που ήταν εγκλωβισμένες στα γρανάζια του εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού. Εγινε κατανοητό από περισσότερους ότι οι σχεδιασμοί που υλοποιούνται στον τομέα της Υγείας δεν είναι «ατυχείς» ή «πρόχειροι», δεν είναι αποτέλεσμα κάποιων «ανίκανων», αλλά υπηρετούν τη συνολικότερη στρατηγική εμπορευματοποίησης - ιδιωτικοποίησης που προωθούν κυβέρνηση - ΕΕ, προκειμένου να ανοίξουν νέα πεδία κερδοφορίας για τους επιχειρηματίες της ιδιωτικής Υγείας.
Παρέμβαση για το «Λοιμωδών»
Αντίστοιχη πείρα αναδεικνύεται και από τη δράση των Λαϊκών Επιτροπών Τούμπας, Τριανδρίας και 5ου Διαμερίσματος, ενάντια στο λουκέτο και την αλλαγή χρήσης του Νοσοκομείου «Λοιμωδών» και του Νοσοκομείου Αφροδισίων και Δερματικών Νόσων, που ανακοινώθηκε ότι θα μετατραπούν σε Κέντρα Υγείας αστικού τύπου.
Το Νοσοκομείο «Λοιμωδών» είναι το μοναδικό εξειδικευμένο νοσοκομείο στον τομέα του στη Βόρεια Ελλάδα, με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό υψηλής εξειδίκευσης και πολύχρονης εμπειρίας, που το καθιστά ένα από τα καλύτερα νοσοκομεία όχι μόνο στη χώρα, αλλά και εκτός Ελλάδας, με ταυτόχρονη σημαντική προσφορά στην Πρωτοβάθμια Υγεία του λαού. Με πρωτοβουλία της Λαϊκής Επιτροπής Τούμπας - Τριανδρίας είχαν συγκεντρωθεί χιλιάδες υπογραφές ενάντια στα σχέδια για κλείσιμο ή υποβάθμισή του. Επίσης, στη διάρκεια των κινητοποιήσεων που έγιναν το προηγούμενο διάστημα, συγκεντρώθηκαν πολλές ακόμα υπογραφές από εργαζόμενους και ασθενείς.
Μέσα από τις κινητοποιήσεις, τις συσκέψεις και τις εξορμήσεις, τις συζητήσεις που πραγματοποιήθηκαν, αναδείχθηκε ότι η πολιτική συγχωνεύσεων - καταργήσεων, οι τραγικές ελλείψεις σε ιατρικό - νοσηλευτικό προσωπικό, σε φάρμακα και υλικά, υπηρετεί το στόχο να μετατραπεί η Υγεία σε ακριβοπληρωμένο εμπόρευμα για το λαό. Συσπειρώθηκε κόσμος και μονιμοποίησε τη συμμετοχή του σε αγώνες για αποκλειστικά δημόσιο δωρεάν και υψηλής ποιότητας σύστημα Υγείας για όλο το λαό.
Δίπλα και μαζί με τους ανέργους
Σημαντική εμπειρία έρχεται και από τη δράση των Επιτροπών Ανέργων για το δικαίωμα στη δωρεάν μετακίνηση με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Μέσα από τις εξορμήσεις που οργανώθηκαν στις γειτονιές, αλλά και στα τοπικά γραφεία του ΟΑΕΔ, συσπειρώθηκαν άνεργοι και μπήκαν στη δράση κάτω από το γενικότερο πλαίσιο για άμεσα μέτρα ουσιαστικής προστασίας των ίδιων και των οικογενειών τους.
Συλλογικά και οργανωμένα, με μαζικές παραστάσεις διαμαρτυρίας στη διοίκηση του ΟΑΣΘ, κατάφεραν να διαγραφούν χιλιάδες πρόστιμα που είχαν επιβληθεί σε ανέργους και χαμηλόμισθους, σε φοιτητές που δεν είχαν να πληρώσουν το εισιτήριο για τη μεταφορά τους.
Οπως είπε ο Βασίλης Γρηγοριάδης, άνεργος φιλόλογος, το τελευταίο διάστημα «σταθεροποιήσαμε την παρουσία μας έξω από τα γραφεία του ΟΑΕΔ, με συγκεκριμένο υλικό που φώτιζε τις αιτίες γιγάντωσης της ανεργίας και ανέλυε το πλαίσιο πάλης για την προστασία των ανέργων. Γνωρίσαμε ανέργους στις ουρές του ΟΑΕΔ που περίμεναν για το επίδομα ανεργίας ή για τα 5μηνα προγράμματα απασχόλησης. Υπάρχουν δυσκολίες. Περιμένουν άμεσα λύση στα προβλήματα. Κάποιοι έρχονται και φεύγουν, όμως υπάρχουν και αυτοί που μένουν και μπαίνουν πιο αποφασιστικά στη δράση. Το επόμενο διάστημα θα κλιμακώσουμε τις παρεμβάσεις για το σύνολο των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν».