Πείρα από τη δράση των Λαϊκών Επιτροπών στη Θεσσαλονίκη
Οι Λαϊκές Επιτροπές της Θεσσαλονίκης, στα 3 χρόνια της δράσης τους, έχουν καταγράψει βήματα στην προσπάθεια να εκφραστεί οργανωμένα η αλληλεγγύη στις λαϊκές οικογένειες που βρέθηκαν στο μάτι του κυκλώνα της κρίσης και ταυτόχρονα να βοηθήσουν στην ανασύνταξη του εργατικού - λαϊκού κινήματος.
Η Λαϊκή Επιτροπή της Πολίχνης«στήθηκε» πρώτη, το Δεκέμβρη του 2009. Ακολούθησε τους επόμενους μήνες η συγκρότηση Λαϊκών Επιτροπών στην Καλαμαριά, την Τούμπα, και τώρα πια έχουν απλωθεί σε όλους τους δήμους και τις γειτονιές της Θεσσαλονίκης, στο πολεοδομικό συγκρότημα και την ύπαιθρο.
Χρόνο με το χρόνο, κατάφεραν να συσπειρώσουν γύρω τους, στην καθημερινή δράση, εκατοντάδες εργαζόμενους, άνεργους, μικρούς και αυτοαπασχολούμενους ΕΒΕ, αγρότες, γυναίκες και νέους μαθητές και φοιτητές. Μπήκε στη δράση ένας κόσμος που δεν είχε καμιά εμπειρία από αγώνες, ήταν έξω από το κίνημα, μακριά από τα σωματεία κ.λπ. Τώρα αγωνιά και δρα μαζί με τις Λαϊκές Επιτροπές, ενεργοποιήθηκε στα σωματεία.
Ο «Ρ» συζήτησε με εκπροσώπους των Λαϊκών Επιτροπών Πολίχνης, Τούμπας και Καλαμαριάς για την πείρα από την πλούσια δράση, που ξεκίνησε με τα χαράτσια της ΔΕΗ και της εφορίας και απλώθηκε σε όλα τα μέτωπα.
Με παρεμβάσεις για ζητήματα περιβάλλοντος, με κινητοποιήσεις στους ΟΑΕΔ, στα υπουργεία και τους δήμους για μέτρα προστασίας των ανέργων, απαλλαγή τους από δημοτικά τέλη και τροφεία παιδικών σταθμών, με κινητοποιήσεις στα ΙΚΑ και τα νοσοκομεία για το δικαίωμα στη δωρεάν υγεία, στον ΟΑΣΘ για τα πρόστιμα σε όσους δεν είχαν τη δυνατότητα να πληρώνουν τα εισιτήρια για τη μεταφορά τους, με πολιτιστικές εκδηλώσεις, με γιορτές αλληλεγγύης, γιορτές για τα παιδιά, συγκέντρωση τροφίμων, ρούχων και σχολικών ειδών και με τα μαθήματα αλληλεγγύης, που αποτελούν βασικό στήριγμα για τα παιδιά των ανέργων.
Κοινή δράση εργαζομένων και μικρών ΕΒΕ
Ο Κώστας Κουκούλας, από τη Λαϊκή Επιτροπή της Τούμπας, αναφέρθηκε στην προσπάθεια που έγινε και στην Τούμπα, αλλά και στο Ε' Διαμέρισμα, για την ενεργοποίηση των μικρών και αυτοαπασχολούμενων ΕΒΕ και την κοινή δράση τους με τους εργαζόμενους στο εμπόριο.
Στην Τούμπα, αρχικά έγιναν ξεχωριστές συσκέψεις εργαζομένων με πρωτοβουλία της Ενωσης Εμποροϋπαλλήλων και ΕΒΕ, με πρωτοβουλία του Συλλόγου Μικρών και Αυτοαπασχολούμενων Εμπόρων. Στη συνέχεια, οργανώθηκαν κοινές συσκέψεις και συνελεύσεις, σχεδιάστηκε προγραμματισμός δράσης και οργανώθηκαν κοινές πρωτοβουλίες και κινητοποιήσεις, με κοινό πλαίσιο δράσης.
«Χρειάστηκε προσπάθεια, επίμονη δουλειά και συζήτηση ώστε να κατανοηθεί ότι εμποροϋπάλληλοι και μικροί και αυτοαπασχολούμενοι ΕΒΕ έχουν κοινά συμφέροντα και ότι απέναντί τους, αντί να βλέπουν ο ένας τον άλλο, πρέπει να δουν τα μονοπώλια, την πολιτική που εφαρμόζεται. Αιχμή αποτέλεσε η δράση ενάντια στην κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας.
Θετική είναι και η εμπειρία από τη δουλειά στους ΕΒΕ στο Ε' Διαμέρισμα που συγκρότησαν επιτροπή αγώνα για να παλέψουν για τα ιδιαίτερα προβλήματά τους τα τεράστια χρέη στον ΟΑΕΕ, την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη που τους έκοψαν, τη βαριά φορολογία και συσπειρώνονται με το πλαίσιο πάλης της ΠΑΣΕΒΕ. Εχουμε ακόμα δρόμο να περπατήσουμε», είπε.
Ιδιαίτερο μέτωπο πάλης, που κατάφερε να συσπειρώσει το λαό της Τούμπας, αποτέλεσε ο αγώνας ενάντια στην εφαρμογή του συστήματος ελεγχόμενης στάθμευσης, που πλέον ο Δήμος Θεσσαλονίκης σχεδιάζει να επεκτείνει σε όλα τα δημοτικά διαμερίσματα (τώρα εφαρμόζεται μόνο στο Α') για να αυξήσει τα έσοδά του, χαρατσώνοντας άγρια το λαό.
Η Λαϊκή Επιτροπή, μαζί με τους εκλεγμένους συμβούλους της «Λαϊκής Συσπείρωσης», έκανε κινητοποιήσεις και παρεμβάσεις στις συνεδριάσεις του Διαμερισματικού και του Δημοτικού Συμβουλίου. Οργάνωσε λαϊκή συνέλευση, μοίρασε ενημερωτικό υλικό για τις επιπτώσεις που θα έχει το μέτρο στα ήδη καταληστεμένα εισοδήματα του λαού. Ξεσηκώθηκαν και οι ΕΒΕ, που γνωρίζουν ότι το μέτρο θα φέρει άλλο ένα πλήγμα στον ήδη μειωμένο τζίρο τους. Το μέτρο πάγωσε προσωρινά, όμως οι σχεδιασμοί του δήμου επανέρχονται. «Μπροστά μας λοιπόν βρίσκονται νέοι αγώνες για να εμποδίσουμε την εφαρμογή του»,σημείωσε ο Κ. Κουκούλας.
Με «όπλο» και τον Πολιτισμό
Πλούσια είναι η πείρα και από την οργάνωση πολιτιστικών δραστηριοτήτων που οργανώθηκαν και στο κέντρο πολιτισμού και σε άλλους χώρους.
«Τον περασμένο χειμώνα είχαμε τακτική προβολή ποιοτικού κινηματογράφου και δράσεις για μικρές ηλικίες. Αντίστοιχο πρόγραμμα υπάρχει και για το φετινό χειμώνα. Ο κόσμος το αγκάλιασε, ήθελε να βρει διεξόδους, να βγει από το σπίτι χωρίς να βάζει το χέρι στην τσέπη. Αλλά ταυτόχρονα, να βρει πεδίο δραστηριότητας πολιτιστικής, να συζητήσει πάνω στο περιεχόμενο των ταινιών, των πρωτοβουλιών.
Εκφράστηκε ιδιαίτερα με συμμετοχή μικρών ηλικιών, μανάδων, ανέργων, που βρήκανε σε αυτές τις εκδηλώσεις περιεχόμενο που τους ενδιαφέρει. Κόσμος που αρχικά ήρθε ως κοινό, συνέχισε να βρίσκεται στο πλάι της Λαϊκής Επιτροπής συμμετέχοντας, θέλοντας ο ίδιος να πάρει πρωτοβουλίες και να οργανώσει τέτοιες δράσεις», ανέφερε ο Κ. Κουκούλας.
Αντίστοιχη θετική εμπειρία υπάρχει και στη Λαϊκή Επιτροπή Πολίχνης. «Πέρσι πραγματοποιήσαμε τρίμηνο πολιτιστικής δράσης αφιερωμένο σε Βάρναλη, Γκάτσο και Μπρεχτ. Μέσα από την ομάδα εργασίας, καταφέραμε να δημιουργηθεί μια φοβερή συσπείρωση με μαθητές που παίζανε μουσική, σκετσάκια, κ.λπ.
Σχεδιάζουμε πολιτιστικές παρεμβάσεις και για τον καινούργιο χρόνο με προβολές ταινιών, θέατρο με τη θεατρική ομάδα που στήθηκε, δράσεις για παιδιά. Αναδείχθηκε ότι όταν εμπιστεύεσαι τον ίδιο τον εργαζόμενο να αναλάβει δράση και του δίνεις τη δυνατότητα να το κάνει, ανοίγεις δρόμους συμμετοχής, συσπείρωσης, δημιουργείς σχέσεις δυνατές», είπε ο Γιώργος Βούρτσας.
Στήριξη με τρόφιμα και ρούχα
Η Λαϊκή Επιτροπή της Πολίχνης έχει οργανώσει την αλληλεγγύη με τη στήριξη των ίδιων των εργαζομένων, αλλά και μικρών και αυτοαπασχολούμενων ΕΒΕ. Συγκεντρώνει τρόφιμα, ρούχα, παιδικά και σχολικά είδη. «Αυτή τη στιγμή προσφέρουμε πάνω από μια φορά το μήνα, τρόφιμα σε 120 οικογένειες. Είναι συγκινητική η αλληλεγγύη των εργαζομένων που προσφέρουν από το υστέρημά τους, αλλά και σωματείων που δεν συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, όπως σωματεία Δήμων, του νοσοκομείου "Παπαγεωργίου" και άλλα, που βοήθησαν σημαντικά.
Οι ανάγκες αποτυπώθηκαν μέσα από την προσπάθεια καταγραφής των ανέργων στις γειτονιές. Η δουλειά μας δεν περιορίζεται στο να μοιράζουμε τα τρόφιμα και τα ρούχα. Συζητάμε μαζί τους, εξηγούμε τι σημαίνει ταξική αλληλεγγύη, ποιο νόημα έχει, τι μας ξεχωρίζει από όλους τους άλλους που καλλιεργούν τη φιλανθρωπία. Την αλληλεγγύη τη θεωρούμε σαν απαραίτητο βήμα να επιβιώσει σήμερα η λαϊκή οικογένεια. Αλλά, ταυτόχρονα, να κατανοήσει ότι μπορούμε να πάρουμε την τύχη στα χέρια μας. Μπορούμε να κάνουμε κουμάντο στον πλούτο που παράγουμε», τόνισε ο Γ. Βούρτσας.
Και στην Καλαμαριά η Λαϊκή Επιτροπή στηρίζει με τρόφιμα λαϊκές οικογένειες.«Χτυπήσαμε την πόρτα διακριτικά, χωρίς να γνωρίζει κανένας άλλος τη δράση μας. Εδώ και δύο χρόνια έχουμε κάποιον που μας προμηθεύει καθημερινά ψωμί και κουλούρια από φούρνο και τα πηγαίνουμε σε συγκεκριμένα σπίτια»,ανέφερε ο Μανώλης Νικολαΐδης, Γραμματέας του Σωματείου Συνταξιούχων ΙΚΑ Θεσσαλονίκης.
Επιπλέον, αναφέρθηκε στην ιδιαίτερη δουλειά που οργανώθηκε για το πρόβλημα των ναρκωτικών που πλέον έχει απλωθεί σε όλες τις συνοικίες, στα σχολεία.«Πραγματοποιήσαμε εκδηλώσεις, σε ανύποπτο χρόνο, γνωρίζοντας ότι η αύξηση της χρήσης, συνδέεται με την όξυνση της κρίσης, της φτώχειας και της εξαθλίωσης», είπε.