Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου 2013


Νέες περικοπές δαπανών και μισθών στο δημόσιο



Σε περικοπές δαπανών φορέων του δημοσίου προχωρά η κυβέρνηση, σύμφωνα με υψηλόβαθμο παράγοντα του Υπουργείου Οικονομικών. Ενώ όσοι υπάλληλοι είναι σε διαθεσιμότητα και πήραν μισθούς πάνω από το 75% θα κληθούν να επιστρέψουν τη διαφορά.
Με πρόσχημα την υπέρβαση των προϋπολογισμών του 2013, το Υπουργείο Οικονομικών θα κόψει 40 με 50 εκατομμύρια ευρώ από σχεδόν 500 Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου. Περίπου 250 εποπτεύονται από το Υπουργείο Παιδείας και τα περίπου 120 από το Υπουργείο Πολιτισμού.
Επιπλέον, έως τις 18 Δεκέμβρη θα κληθούν εργαζόμενοι να επιστρέψουν ποσά που εισέπραξαν και είναι πάνω από το 75% του μισθού των υπαλλήλων που τίθενται σε διαθεσιμότητα. Το Υπουργείο Οικονομικών ισχυρίζεται ότι σε τέσσερις φορείς του Δημοσίου εφαρμόζεται ελλιπώς η σχετική διάταξη.
Επίσης θα κοπούν μισθοί σχεδόν 5 εκατομμυρίων ευρώ, όπως εκτιμά το Υπουργείο Οικονομικών, με την πλήρη εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου στο Δημόσιο, αφού θα ενταχθούν σε όλους τους φορείς του Δημοσίου που είναι καταγεγραμμένοι στη Γενική Κυβέρνηση.