Σάββατο 7 Δεκεμβρίου 2013

Ολοκληρώνεται το πόρισμα για τον ΕΟΠΥΥ
Το οργανόγραμμα του ΕΟΠΥΥ ως αγοραστή υπηρεσιών υγείας επεξεργάζεται η επιτροπή αξιολόγησης, που θα καταρτίσει το περιβόητο πόρισμα για τη μεταρρύθμιση στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ).
Η επιτροπή συνεδρίαζε μέχρι αργά χτες για να παραδώσει στον υπουργό Υγείας τους άξονες του πορίσματος, που το πρωί της Δευτέρας αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα. Την Τετάρτη το πρωί θα συγκληθεί και η αρμόδια επιτροπή της Βουλής με θέμα την ΠΦΥ.
Η απόφαση για μετατροπή του ΕΟΠΥΥ αποκλειστικά σε αγοραστή υπηρεσιών υγείας και η μεταφορά των πρωτοβάθμιων στις υγειονομικές περιφέρειες (ΥΠΕ) φέρνει πιο κοντά τη διαθεσιμότητα και την κινητικότητα για τους γιατρούς και τους υγειονομικούς υπαλλήλους, χωρίς να αποκλείονται πια και οι διοικητικοί υπάλληλοι. Πρόκειται για μια διαδικασία που μπορεί να οδηγήσει και στο κλείσιμο μονάδων του ΕΟΠΥΥ.
Από τα κεντρικά σημεία των συζητήσεων στην επιτροπή είναι αν θα διατηρηθούν οι 57 περιφερειακές διευθύνσεις του ΕΟΠΥΥ ή αν θα περιοριστούν σε αριθμό αντίστοιχο με τις ΥΠΕ, δηλαδή σε 13, ή αν θα μειωθούν οι κεντρικές διευθύνσεις από 17 σε λιγότερες από τις μισές. Επίσης, συζήτηση γινόταν αν θα παραμείνει ή όχι στον ΕΟΠΥΥ η Υπηρεσία Ελέγχου Δαπανών Υγείας Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης (ΥΠΕΔΥΦΚΑ).
Στο μεταξύ, με μεγάλη συμμετοχή συνεχίζουν μέχρι τις 13/12 τις επαναλαμβανόμενες 24ωρες απεργίες οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ. 24ωρη απεργία θα κάνουν την Τετάρτη 11 Δεκέμβρη και οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία, με συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας, στις 12 μ.