Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου 2013

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΕΟΠΥΥ
Με καρότο και μαστίγιο απέναντι στην απεργία
Με την προσφορά «μορατόριουμ» ενός ή δύο μηνών επιχείρησε χτες η κυβέρνηση να διεμβολίσει την απεργία των γιατρών του ΕΟΠΥΥ, που αντιδρούν στα σχέδια της κυβέρνησης για μεταρρύθμιση της ΠΦΥ, που συνοδεύεται από προτάσεις για διαθεσιμότητα και απολύσεις γιατρών.
Χτες, στη διάρκεια της δημόσιας διαβούλευσης του Οργανισμού Μεσολάβησης και Διαιτησίας (ΟΜΕΔ), ο υφυπουργός Υγείας, Αντ. Μπέζας, και ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ, Δ. Κοντός, πρότειναν στους γιατρούς να «παγώσουν» οι όποιες αλλαγές στον ΕΟΠΥΥ για έναν ή δύο μήνες, με την προϋπόθεση να σταματήσουν τις 24ωρες απεργίες που έχουν εξαγγείλει μέχρι τις 9 Δεκέμβρη. Ωστόσο, δε δεσμεύτηκαν ότι μετά την παραπάνω περίοδο δε θα αρχίσουν οι διαθεσιμότητες και οι απολύσεις, με αποτέλεσμα οι γιατροί να απορρίψουν την πρόταση.
Την τελική απόφαση για το αν θα συνεχιστούν οι απεργιακές κινητοποιήσεις μετά την 9 Δεκέμβρη, θα την πάρει στη σημερινή συνεδρίασή του το Γενικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας.
Επίσης, με χτεσινές δηλώσεις, ο υπουργός Υγείας είπε ότι θα «εκτρέψει» τους ασθενείς προς εξωτερικά ιατρεία των δημόσιων νοσοκομείων, για να κάνουν τις προγραμματισμένες στα πολυιατρεία του ΕΟΠΥΥ εξετάσεις, οι οποίες ακυρώνονται, εξαιτίας της απεργίας των γιατρών.
Απαντώντας, ο πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ δήλωσε ότι οι επισκέψεις στα εξωτερικά ιατρεία των δημόσιων νοσοκομείων γίνονται με ραντεβού, που μπορεί να φτάσουν από κάμποσους μήνες μέχρι και ένα χρόνο. Επιπλέον, είπε ότι οι γιατροί των δημόσιων νοσοκομείων δεν πρόκειται να γίνουν απεργοσπάστες σε βάρος των αγωνιζόμενων συναδέλφων τους στον ΕΟΠΥΥ.
Σήμερα αναμένεται να παρουσιαστούν στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής οι άξονες για τη «μεταρρύθμιση στην ΠΦΥ» και την Παρασκευή θα παρουσιαστεί το πόρισμα της επιτροπής αξιολόγησης για τον ΕΟΠΥΥ.