Τρίτη 17 Δεκεμβρίου 2013

Με ... διάλογο οι ανατροπές στον ΕΟΠΥΥ
Αμετακίνητη παραμένει η κυβέρνηση στις ανατροπές που αποφάσισε για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, οι οποίες φέρνουν νέες περικοπές στις παροχές για τους ασφαλισμένους και απειλούν τα εργασιακά δικαιώματα γιατρών και εργαζομένων στον ΕΟΠΥΥ. Αυτό επιβεβαίωσε η συνάντηση που είχε χτες ο πρωθυπουργός Αν. Σαμαράς, με αντιπροσωπεία του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) και της Ομοσπονδίας (ΠΟΣΥΕΠ) του ΕΟΠΥΥ. Στη συνάντηση συμμετείχαν, επίσης, ο υπουργός και ο υφυπουργός Υγείας.
Από τις δηλώσεις που ακολούθησαν, προκύπτει ότι η μεταρρύθμιση του ΕΟΠΥΥ θα προχωρήσει, με όχημα και το «διάλογο», στον οποίο προέτρεψε ο πρωθυπουργός «για όσο χρειαστεί», όπως ανέφερε ο πρόεδρος του ΠΙΣ. Στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων για τις απολύσεις των γιατρών και των άλλων εργαζομένων στον ΕΟΠΥΥ, οι απαντήσεις του υπουργού και των συνδικαλιστών αρχικά ήταν ότι δε θα γίνουν. Ωστόσο, όταν ο υπουργός Υγείας ρωτήθηκε αν θα υπάρξουν διαθεσιμότητες, απάντησε: «Η μεταρρύθμιση θα προχωρήσει, όχι από μηδενική βάση» και «αφού η μεταρρύθμιση προχωράει, όλα θα υπάρξουν».
Οι προθέσεις της κυβέρνησης έγιναν ακόμα πιο καθαρές στη συνάντηση που είχε λίγο αργότερα ο υπουργός Υγείας με τον πρόεδρο και τον αντιπρόεδρο της ΠΟΣΕΥΠ ΕΟΠΥΥ, οι οποίοι ζήτησαν αναστολή των σχεδιασμών τουλάχιστον για ένα μήνα. Η απάντηση του υπουργού Υγείας ήταν ότι μέχρι τις 10 Γενάρη 2014, οι διαθεσιμότητες θα έχουν πάει σε όλους τους γιατρούς. Η Εκτελεστική Γραμματεία της ΠΟΣΕΥΠ ΕΟΠΥΥ έχει αποφασίσει επαναλαμβανόμενες 24ωρες απεργίες μέχρι τις 19/12. Σήμερα, θα συνεδριάσει και θα επανεξετάσει τη στάση της. Επίσης, σήμερα γίνονται έκτακτες γενικές συνελεύσεις των ΣΕΥΠ Αττικής και Πειραιά.