Σάββατο 7 Δεκεμβρίου 2013

Ξεπαγιάζουν οι ασθενείς στο Νοσοκομείο Σάμου
Χωρίς θέρμανση λόγω έλλειψης πετρελαίου. Οι εργαζόμενοι βράζουν νερό για να πλύνουν τα νεογνά και τους νοσηλευόμενους!
Από παλιότερη διαμαρτυρία κατοίκων της Σάμου για τις δομές Υγείας στο νησί
Χωρίς θέρμανση είναι από τις αρχές του χειμώνα το Νοσοκομείο Σάμου, επειδή το κράτος δεν φροντίζει να προμηθεύσει με πετρέλαιο τις δημόσιες δομές Υγείας και Πρόνοιας. Οι νοσηλευόμενοι ξεπαγιάζουν, ενώ στερούνται και το ζεστό νερό, αφού δε λειτουργεί η κεντρική θέρμανση.
«Στη μαιευτική κλινική βράζουμε νερό σε κατσαρόλες και βραστήρες για να πλύνουμε τα νεογνά και τις γυναίκες. Το ίδιο ισχύει και για τους υπόλοιπους νοσηλευόμενους. Μόνο σε ορισμένα τμήματα λειτουργούν τα κλιματιστικά - π.χ. στην αιμοκάθαρση για τους νεφροπαθείς - κάποια είναι χαλασμένα. Ταυτόχρονα, δεν επαρκεί ο ιματισμός του νοσοκομείου. Χειρουργημένοι, ασθενείς με πυρετό κ.λπ. ζητάνε μια δεύτερη κουβέρτα και δεν έχουμε να τους δώσουμε. Ορισμένοι συνοδοί ασθενών φέρνουν σόμπες και σώματα θέρμανσης από το σπίτι τους», καταγγέλλει ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων Νοσοκομείου Σάμου, Σταμάτης Φιλιππής.
Γι' αυτό το θέμα, όπως και για άλλα εκρηκτικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν εργαζόμενοι κι ασθενείς, έκαναν παρέμβαση στη διοίκηση την περασμένη βδομάδα το Σωματείο Συνταξιούχων Σάμου και ο Σύλλογος Εργαζομένων του νοσοκομείου. Η διοίκηση απέδωσε την απαράδεκτη και επικίνδυνη κατάσταση στους χρονοβόρους και άγονους διαγωνισμούς για την προμήθεια πετρελαίου.
Συνταξιούχοι κι εργαζόμενοι απαίτησαν «εδώ και τώρα να αγοραστεί πετρέλαιο για να σταματήσουν να ξεπαγιάζουν οι ασθενείς μέσα στο νοσοκομείο. Οι όποιες γραφειοκρατικές δυσλειτουργίες κι εμπόδια μάς βρίσκουν παγερά αδιάφορους». Είπαν ακόμα ότι κάθε δημόσια δομή Υγείας - Πρόνοιας πρέπει να προμηθεύεται κεντρικά πετρέλαιο με ευθύνη του κράτους και όχι να μπλέκεται η κάθε διοίκηση με τους διαγωνισμούς και το χάος της αγοράς.
«Στην ψάθα» όποιος δεν έχει να πληρώσει
Οι ελλιπείς και υποβαθμισμένες δημόσιες δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, όπως και το γεγονός ότι στο νησί κανένας γιατρός δεν είναι συμβεβλημένος με τον ΕΟΠΥΥ, σπρώχνουν μεγάλο μέρος των ασθενών στο - υποστελεχωμένο - Νοσοκομείο Σάμου, ή στον ιδιωτικό τομέα. Οπως σημειώνει το Σωματείο Συνταξιούχων, «7 αγροτικοί γιατροί καλούνται να εξυπηρετήσουν 35 δημοτικά διαμερίσματα, μαζί με εφημερίες στο νοσοκομείο. Χρειάζονται άμεσες προσλήψεις γιατρών».
Το νοσοκομείο δεν έχει μαγνητικό τομογράφο και πρέπει να πληρώσει κανείς περίπου 300 ευρώ για να εξεταστεί σε ιδιώτη ή να ταξιδέψει σε άλλο νοσοκομείο. Ο αξονικός τομογράφος υπολειτουργεί εδώ και 2 χρόνια και πολλές εξετάσεις παραπέμπονται στον ιδιωτικό τομέα. Οι συνταξιούχοι απαιτούν «αγορά εξοπλισμού και μηχανημάτων ώστε να παρέχονται δωρεάν οι αξονικές και μαγνητικές τομογραφίες και οι εξετάσεις υπερήχων. Για να σταματήσει η παραπομπή των ασθενών στους ιδιώτες και στην Αθήνα με μεγάλο οικονομικό κόστος. Στις εποχές που ζούμε όποιος δεν έχει να τις πληρώσει πεθαίνει στην ψάθα...».
Επίσης, ζητούν κάλυψη όλων των κενών με προσλήψεις μόνιμου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού ώστε να μειωθεί ο χρόνος αναμονής για ραντεβού σε γιατρούς και για εργαστηριακές εξετάσεις. Στο Νοσοκομείο Σάμου λόγω έλλειψης προσωπικού τα εξωτερικά ιατρεία του μικροβιολογικού εργαστηρίου είναι κλειστά 2 μέρες τη βδομάδα. Επίσης, δεν υπάρχει γαστρεντερολόγος στο νοσοκομείο και όλοι οι ασθενείς πάνε σε ιδιώτη.