Παρασκευή 27 Δεκεμβρίου 2013

Υπουργείο Οικονομικών: Σε νέα «πρέσα» μισθοί και υπερωρίες σε ΔΕΚΟ, ΝΠΙΔ και ΝΠΔΔ από το 2014

Στην πρέσα των δραστικών ελέγχων και περικοπών σε μηνιαία και τριμηνιαία βάση μπαίνουν από το νέο έτος οι δαπάνες των ΔΕΚΟ και των Νομικών Προσώπων Δημοσίου και Ιδιωτικού Δικαίου, και, κυρίως, αυτές που αφορούν στη μισθοδοσία του προσωπικού, τις υπερωρίες και τις επιχορηγήσεις από τον προϋπολογισμό.
Σύμφωνα με εγκύκλιο για την εκτέλεση του προϋπολογισμού 2014 του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Χρήστου Σταϊκούρα, που απεστάλει στους φορείς της Γενικής Κυβέρνησης, επισημαίνεται ότι η πρώτη υποχρέωση των διοικήσεων όλων των Νομικών Προσώπων, είναι να έχουν έτοιμους τους προϋπολογισμούς τους έως τις 31 Ιανουαρίου, ενώ έως τις 15 Φεβρουαρίου πρέπει να έχουν καταρτίσει και το μηνιαίο πρόγραμμα κατανομής δαπανών, που είναι αναγκαίο για την παρακολούθηση των ενδεχόμενων αποκλίσεων, από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.

Μισθοί, υπερωρίες
Γίνεται ξεκάθαρο προς όλες τις διοικήσεις, ότι στην περίπτωση που σημειώνονται αποκλίσεις άνω του 10%, θα πρέπει, αφενός αυτές να αιτιολογούνται και αφετέρου να «λαμβάνονται μέτρα και δράσεις για τη διόρθωσή τους».
Πιο συγκεκριμένα, και στο πλαίσιο της εφαρμογής του Ενιαίου Μισθολογίου, μπαίνουν πλέον αυστηροί περιορισμοί - όρια - στον αριθμό των ωρών που μπορεί να απασχοληθεί υπερωριακά το προσωπικό του Δημοσίου, των ΝΠΔΔ και των ΟΤΑ. Για τις επιπλέον αυτές δαπάνες, όπως και για τις εφημερίες των γιατρών του ΕΣΥ, δεν θα διατεθούν άλλα κονδύλια πέραν των πιστώσεων που προβλέπει ο προϋπολογισμός.

Προϋπολογισμοί: Οικονομικός στραγγαλισμός των επιχειρήσεων
Για τις επιχορηγήσεις από τον προϋπολογισμό, γίνεται σαφές ότι η αναγκαιότητα ή μη καταβολής της επιχορήγησης, θα πρέπει να αποφασίζεται έπειτα από αξιολόγηση της οικονομικής κατάστασης των προς επιχορήγηση φορέων και εφόσον οι δαπάνες τους δεν μπορούν να καλυφθούν από τα ίδια έσοδά τους, καθώς και από τα έσοδα από την αξιοποίηση της περιουσίας τους. Δηλαδή δραματικές περιστολές.
Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, στρατηγικός στόχος του νέου προϋπολογισμού, είναι η εξασφάλιση της βιωσιμότητας του δημοσίου χρέους.

Η επίτευξη αυτού του στόχου, αναφέρει ο υπουργός αναπληρωτής, προϋποθέτει την εδραίωση πρωτογενών πλεονασμάτων για τα επόμενα έτη, θετικούς και διατηρήσιμους ρυθμούς ανάπτυξης της οικονομίας και την αξιοποίηση της περιουσίας του Δημοσίου, είτε με αποκρατικοποιήσεις είτε με τη συμμετοχή στρατηγικών εταίρων και Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ).
Ατόφιες δηλαδή οι αντιλαϊκές απαιτήσεις του κεφαλαίου και της Ε.Ε σε βάρος των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων.