Παρασκευή 27 Δεκεμβρίου 2013

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΠΟΥ ΚΑΤΕΘΕΣΕ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ
Παράταση της απεργίας των γιατρών του ΕΟΠΥΥ
Μόνο το ΚΚΕ κατήγγειλε την τροπολογία

Την παράταση της απεργίας των γιατρών του ΕΟΠΥΥ μέχρι τις 3 Γενάρη 2014, αποφάσισε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Επιστημονικού Υγειονομικού Προσωπικού ΕΟΠΥΥ (ΠΟΣΕΥΠ - ΕΟΠΥΥ).
Οι γιατροί καταγγέλλουν την κυβέρνηση που από τη μία καλεί σε διάλογο και από την άλλη καταθέτει αιφνιδιαστικά προς ψήφιση τροπολογία του υπουργείου Υγείας για τον ΕΟΠΥΥ στο νομοσχέδιο  για τους πλειστηριασμούς. 
Ειδικότερα η κυβέρνηση με την τροπολογία που κατέθεσε το Σάββατο, θεσμοθέτησε ένα απ' τα εργαλεία για τις συνολικότερες ανατροπές στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Η τροπολογία προβλέπει τη σύσταση «κλάδου Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης (ΠΕ) ιατρών πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης (ΠΑΑ) στις Διοικήσεις των Υγειονομικών Περιφερειών (ΔΥΠΕ)».
Ψευδεπίγραφα, στην αιτιολογική έκθεση αναφέρεται ότι η ρύθμιση αυτή υπηρετεί την «ανάγκη δημιουργίας στη χώρα ενός δημόσιου, ενιαίου και ολοκληρωμένου συστήματος παροχής υπηρεσιών ΠΦΥ» και ότι οι γιατροί ΠΕ θα μισθοδοτούνται με βάση τις διατάξεις του νόμου 4024/2011, δηλαδή σαν δημόσιοι υπάλληλοι.
Στη συνέχεια, διευκρινίζεται ότι η τοποθέτηση του προσωπικού γίνεται με απόφαση του διοικητή της ΥΠΕ και κατόπιν «αξιολόγησης των αναγκών του δικτύου ΠΦΥ της περιφέρειάς του».
Με άλλα λόγια, η κυβέρνηση νομοθέτησε τη βάση για την κινητικότητα του προσωπικού και την αποψίλωση της ΠΦΥ, όπως προβλέπει το σχέδιο «μεταρρύθμισης» του ΕΟΠΥΥ.
Το ΚΚΕ, το μοναδικό κόμμα που τοποθετήθηκε για το θέμα στη Βουλήκαταψήφισε την τροπολογία. Εξηγώντας τους λόγους, η πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κόμματος, Αλέκα Παπαρήγα, είπε: «Τι σημαίνει "ΠΦΥ"; Μπορεί να προβλέπεις δύο ειδικότητες και να χρειάζονται δεκαπέντε. Άρα, θα υπάρξουν γιατροί που δε θα δουλέψουν εκεί. Θα δουλέψουν με άλλο εισοδηματικό καθεστώς από τους γιατρούς του συστήματος Υγείας. Εμείς είμαστε υπέρ της αποκλειστικής απασχόλησης των γιατρών, να μην έχουν ιατρεία το απόγευμα, αλλά να έχουν καλούς μισθούς, ωράριο δουλειάς και όχι να είσαι γιατρός που κάνεις ραντεβού στις δώδεκα η ώρα τη νύχτα για τον απογευματινό πελάτη σου -και άμα είσαι και ονομαστός γιατρός. Και εν πάση περιπτώσει τι θα γίνει; Θα έχουν άλλο καθεστώς και άρα άλλο εισόδημα; Άρα, θα απολυθούν.
Να έχετε, λέει, τα προσωπικά σας ιατρεία. Μα, δεν είναι έτσι, γιατί αυτός ο οποίος θα έχει μόνο το προσωπικό του ιατρείο, μπορεί και να πεινάει. Το προσωπικό ιατρείο δε σημαίνει για όλους και εισόδημα. Δουλειά για όλους στο δημόσιο σύστημα Υγείας και δωρεάν. Πώς να συμφωνήσουμε με αυτά; Κοιτάξτε να δείτε -και αναφέρομαι σε εσάς του ΣΥΡΙΖΑ- όταν είπαμε στον υπουργό Υγείας ότι εμείς θέλουμε αυτό και μας χειροκρότησε, να αρχίσει από την αρχή την πρωτοβάθμια φροντίδα, δεν εννοούσαμε να μας βάλει κάτω από τα θεμέλια της γης. Εννοούσαμε ότι χτίζεις ένα σύστημα δημόσιο και σύγχρονο, όπου η πρωτοβάθμια υγεία καλύπτει όλες τις ειδικότητες...».
Και η Αλ. Παπαρήγα κατέληξε: «Εμείς μετράμε όχι το αν το σχέδιο νόμου που ήρθε είναι καλύτερο από αυτό που υπήρχε, αλλά τις σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων».