Σάββατο 14 Δεκεμβρίου 2013

ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Επικίνδυνη η σχεδιαζόμενη κατάργηση των οδηγών
Μπαίνουν σε διαθεσιμότητα, με ανεξέλεγκτες συνέπειες για τη λειτουργία των υγειονομικών μονάδων
Σοβαρά προβλήματα στην ασφαλή λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων θα προκαλέσει η σχεδιαζόμενη κατάργηση του κλάδου των οδηγών των νοσοκομείων και η μετακίνησή τους στο ΕΚΑΒ. Οι οδηγοί Τεχνικού των Νοσοκομείων είναι απαραίτητοι για εσωτερικές διακομιδές ασθενών -κυρίως στα μεγάλα νοσοκομειακά συγκροτήματα- για μεταφορά αιμοληψιών, υγειονομικού υλικού, εξετάσεων, τροφίμων κ.ά., ενώ δεν έχουν τα προσόντα διασωστών πληρωμάτων για να στελεχώσουν τα ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του Σωματείου Εργαζομένων στο Νοσοκομείο «Ασκληπιείο Βούλας», οι οδηγοί «από τις 20 Δεκέμβρη μπαίνουν σε διαθεσιμότητα», ενώ καταγγέλλει «μπαράζ εγγράφων της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας που ζητούσαν τα πλήρη στοιχεία των συναδέλφων μας οδηγών, αλλά και του στόλου των ασθενοφόρων που διαθέτει το Ασκληπιείο». Το Σωματείο υπογραμμίζει πως το «Ασκληπιείο» της Βούλας, «ένα νοσοκομείο που εκτείνεται σε έκταση 100 και πλέον στρεμμάτων, που αριθμεί πέραν των 25 κτιρίων (...) δεν μπορεί να λειτουργήσει χωρίς τους συναδέλφους οδηγούς». Το Σωματείο καλεί σε γενική συνέλευση τη Δευτέρα στις 8 π.μ. και σε συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας στις 12 μ.
Αλλο παράδειγμα είναι το Ειδικό Σχολείο για παιδιά με αυτισμό στο Ψυχικό, το οποίο ανήκει στηνΠαιδοψυχιατρική Κλινική του Νοσοκομείου Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού». Οι οδηγοί του νοσοκομείου είχαν αναλάβει τη μετακίνηση των παιδιών από και προς το σχολείο. Προχθές ειδοποιήθηκαν οι γονείς πως από Δευτέρα δεν θα υπάρχει οδηγός και καλούνται να βρει ο καθένας τρόπο μετακίνησης του παιδιού του.
Το Σωματείο Εργαζομένων στο Νοσοκομείο «Αττικόν» σημειώνει σχετικά με τη διαθεσιμότητα των οδηγών πως «στο νοσοκομείο μας έχουν παραδώσει σε ιδιωτική εταιρεία τη μεταφορά δειγμάτων ασθενών, παραγόντων αίματος, λοιπών υλικών κ.λπ. σε άλλα νοσοκομεία ή ειδικά διαγνωστικά κέντρα με ετήσια σύμβαση 100.000 ευρώ (για ένα μόνο δρομολόγιο καθημερινά - τα υπόλοιπα χρεώνονται επιπλέον)».