Παρασκευή 6 Δεκεμβρίου 2013

Έλλειψη αντιρετροϊκών φαρμάκων στο ΑΧΕΠΑ στη Θεσσαλονίκη - Σε κίνδυνο δεκάδες οροθετικοί

Την έλλειψη αντιρετροϊκών φαρμάκων ανακοίνωσε το Νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης, εκθέτοντας τη ζωή εκατοντάδων οροθετικών της Βόρειας Ελλάδας σε θανάσιμο κίνδυνο, όπως καταγγέλλει ο Σύλλογος Οροθετικών Ελλάδος «Θετική Φωνή», υπογραμμίζοντας πως «οι οροθετικοί δεν έχουν περιθώρια ζωής χωρίς την αντιρετροϊκή θεραπεία».
Το πρόβλημα πρωτοεμφανίστηκε το Σεπτέμβρη, αλλά κορυφώθηκε τις τελευταίες μέρες με δεκάδες απελπισμένα τηλεφωνήματα στα γραφεία της «Θετικής Φωνής» από οροθετικούς που θα νοσήσουν και η ασθένειά τους θα γίνει μεταδοτική αν διακόψουν την αγωγή. Να σημειωθεί πως κάθε αντιρετροϊκή αγωγή κοστίζει το μήνα σε κάθε άτομο από 500-1.200 ευρώ.
Η δραματική μείωση της κρατικής χρηματοδότησης προς τα δημόσια νοσοκομεία έχει οδηγήσει και εκατοντάδες οροθετικούς να κινδυνεύουν. Η κρατική χρηματοδότηση προς το ΑΧΕΠΑ δεν επαρκεί ούτε για τη φαρμακευτική αγωγή όλων των νοσηλευομένων και εξωτερικών ασθενών. Το ποσόν που χορηγείται για φαρμακευτική αγωγή θα καταναλωθεί κατά 80% περίπου από τους οροθετικούς, αφού η Μονάδα Ειδικών Λοιμώξεων του ΑΧΕΠΑ είναι η μοναδική για όλους τους ασθενείς σε Β. Ελλάδα, Θεσσαλία και Ήπειρο! 
Όπως αναφέρεται σε δελτίο Τύπου του ΑΧΕΠΑ, ο προϋπολογισμός του 2014 θα είναι μειωμένος κατά 14,86% σε σχέση με το 2013 και κατά 33,47% σε σχέση με το 2012, μείωση που «θα επιφέρει ακόμη μεγαλύτερα προβλήματα στη λειτουργία του».