Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου 2013

ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΥΓΕΙΑΣ
«Μπαμ και κάτω» το νέο κυβερνητικό σύνθημα για τις ανατροπές
Κάθετα αντίθετο το ΚΚΕ στην επιχειρούμενη διεύρυνση της εμπορευματοποίησης των υπηρεσιών και στην αύξηση των χαρατσιών
Με τη φράση «οι μεταρρυθμίσεις θα γίνουν μπαμ, μπαμ και γρήγορα» ο υπουργός Υγείας, Αδ. Γεωργιάδης, έδωσε χτες το στίγμα της απόφασης της κυβέρνησης να περάσει γρήγορα τις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις, που έχει ανάγκη η κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων στο χώρο της Υγείας και ειδικά στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα (ΠΦΥ).
Οι μεταρρυθμίσεις, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο υπουργός στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, προβλέπουν: Αμεσο λουκέτο στα πολυϊατρεία του ΙΚΑ, ΕΟΠΥΥ με μόνη αρμοδιότητα να αγοράζει από τους επιχειρηματικούς ομίλους παροχές Υγείας. Ολο το προσωπικό, γιατροί και διοικητικό, μεταφέρεται στο ΕΣΥ, με τη μέθοδο της διαθεσιμότητας και κινητικότητας. Σύμφωνα με τον υπουργό, οι γιατροί που θα μεταφερθούν θα επιλέξουν να είναι είτε με πλήρη και αποκλειστική απασχόληση (με προϋπόθεση ότι θα κλείσουν τα ιδιωτικά τους ιατρεία), είτε συμβεβλημένοι με πλαφόν επισκέψεων από 200 που είναι σήμερα σε τουλάχιστον 300.
Κατά τον υπουργό, τα όσα ανέφερε περιέχονται στο πόρισμα της λεγόμενης επιτροπής αξιολόγησης. Σήμερα στις 11 το πρωί θα συνεδριάσει το συμβούλιο κυβερνητικής μεταρρυθμίσεως, που θα εγκρίνει ή όχι την πρόταση για το επόμενο βήμα στην ΠΦΥ. Αν γίνει δεκτή η πρόταση ακολουθούν διαθεσιμότητες και κινητικότητες.
Από τους φορείς που είχαν κληθεί στην επιτροπή, ο Δημήτρης Βαρνάβας, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ), αφού ανέφερε ότι «είμαστε υπέρ της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης», «στη βάση των αρχών του νόμου 1397», πρότεινε - αποδεχόμενος την επιχειρηματική δραστηριότητα στην Υγεία - ο ΕΟΠΥΥ «να είναι και πάροχος και αγοραστής», και να υπάρξει μία μεταβατική περίοδος πριν τις μεταρρυθμίσεις. Ενώ από τον γραμματέα του ΕΟΠΥΥ, Χαράλαμπο Μπονάνο, αναφέρθηκε ότι δεν τους έχει δοθεί ακόμα κάτι συγκεκριμένο και ζήτησε να εξασφαλιστεί «στον ασφαλισμένο που πληρώνει, ένα υψηλό επίπεδο περίθαλψης».
Ιδιαίτερα ικανοποιημένοι από τα όσα προωθούνται εμφανίστηκαν οι εκπρόσωποι της Ενωσης διαγνωστικών κέντρων, όπως ο Θ. Σπανός, ιδιοκτήτης αλυσίδας διαγνωστικών κέντρων, και ο Γ. Βουγιούκας. Μάλιστα, όπως ανέφερε ο δεύτερος, «ο ΕΟΠΥΥ πρέπει να γίνει αποκλειστικά αγοραστής υπηρεσιών Υγείας για την υγεία των πολιτών της χώρας. Και αυτό μπορεί να στοιχίζει φτηνότερα γιατί το κράτος μπορεί να προγραμματίσει και να προσδιορίσει τις τιμές που θα αγοράζει»!
Γ. Λαμπρούλης: Σύστημα ικανοποίησης των λαϊκών αναγκών
Ο βουλευτής του ΚΚΕ Γ. Λαμπρούλης με την παρέμβασή του τοποθέτησε το ζήτημα της ΠΦΥ στην εξής βάση: «Πρέπει να ξεκαθαρίσουμε τι σύστημα Υγείας θέλουμε. Ενα σύστημα που θα ικανοποιεί πλήρως τις λαϊκές ανάγκες, όχι μόνο στην περίθαλψη, αλλά κυρίως στην πρόληψη, ή ένα σύστημα που θα ικανοποιεί την κερδοφορία των μονοπωλιακών ομίλων;». Από αυτή τη σκοπιά αφού ξεκαθάρισε ότι «το ζήτημα της Υγείας δεν αφορά μόνο τους γιατρούς» ή «μόνο τους ασφαλισμένους», αλλά αφορά τους άνεργους, τους ανασφάλιστους που δεν έχουν πρόσβαση σε παροχές Υγείας, πρόσθεσε για τις μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης: «Διαμορφώνουν ένα κατ' όνομα δημόσιο καθολικό σύστημα ΠΦΥ», με το οποίο στην πράξη «συρρικνώνουν και υποστελεχώνουν υποδομές», με Κέντρα Υγείας «που θα προσφέρουν ένα περιορισμένο πακέτο παροχών και αυτό γι' αυτούς που έχουν ασφάλιση και μπορούν να πληρώνουν». Διαμορφώνουν «τον πολυκερματισμό στην ΠΦΥ», προσφέροντας έδαφος «όχι μόνο για τα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα, αλλά και για παροχή ιδιωτικών υπηρεσιών Υγείας με επιχειρήσεις που θα έχουν διάφορες ειδικότητες γιατρών», που θα καλύπτουν τα κενά στα Κέντρα Υγείας. Τόνισε ότι το ΚΚΕ είναι αντίθετο με το προτεινόμενο πόρισμα και ότι καλεί τους εργαζόμενους, τα λαϊκά στρώματα να παλέψουν για ένα δημόσιο καθολικό, σύγχρονο, δωρεάν σύστημα Υγείας με κατάργηση κάθε είδους επιχειρηματικής δραστηριότητας.