Τρίτη 17 Δεκεμβρίου 2013

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΦΑΡΜΑΚΟΥ
Σύσκεψη για τη Σύμβαση και τις εξελίξεις στον κλάδο
Εγινε την Κυριακή, με στόχο την ανταλλαγή πείρας και τον καλύτερο συντονισμό
Από τη σύσκεψη που έγινε την Κυριακή
Για τις εξελίξεις στον κλάδο του φαρμάκου - καλλυντικού, τους ανταγωνισμούς των επιχειρηματικών ομίλων και την πολιτική φαρμάκου, με θύματα τους εργαζόμενους και τους ασθενείς, όπως και για τη μάχη της κλαδικής ΣΣΕ, συζήτησαν την Κυριακή το πρωί συνδικαλιστές και εργαζόμενοι από διάφορες περιοχές της χώρας, στη σύσκεψη που διοργάνωσε η Ομοσπονδία Εργαζομένων Φαρμακευτικών και Συναφών Επαγγελμάτων Ελλάδας.
Η Γιώτα Ταβουλάρη, πρόεδρος της ΟΕΦΣΕΕ, αναφέρθηκε εισηγητικά στις οικονομικές δραστηριότητες και τη μεγάλη κερδοφορία των φαρμακευτικών εταιρειών, τις μεταξύ τους συνεργασίες και τον μεταξύ τους πόλεμο για τη διεκδίκηση μεγαλύτερου μέρους της αγοράς, που σχετίζεται με την έρευνα, την παραγωγή και τη διακίνηση του φαρμάκου ως εμπορεύματος. Σημείωσε, επίσης, τις δυσκολίες στην οργάνωση των εργαζομένων όσον αφορά τη διεκδίκηση υπογραφής κλαδικής ΣΣΕ στα επίπεδα του 2009 και την άρνηση των επιχειρηματιών να υπογράψουν, παρότι σε πολλούς χώρους εφαρμόζεται ακόμη.
Στη σύσκεψη συμμετείχαν σωματεία κι εργαζόμενοι από την Καλαμάτα, τη Βοιωτία, τα Χανιά, από φαρμακαποθήκες, όπως ο ΠΕΙΦΑΣΥΝ, ΣΥΝΦΑ και ο ΠΡΟΣΥΦΑΠΕ, φαρμακοβιομηχανίες και φαρμακεία. Αποφασίστηκε το επόμενο διάστημα να γίνουν συνελεύσεις και συσκέψεις, σε επιχειρησιακό και τοπικό επίπεδο, για να συζητηθεί και να οργανωθεί καλύτερα η μάχη της Σύμβασης. Την αλληλεγγύη άλλων κλάδων και την ανάγκη για συντονισμό, μετέφεραν στη σύσκεψη εκπρόσωποι από τις Ομοσπονδίες Ιματισμού - Δέρματος, Τύπου - Χάρτου και Οικοδόμων.
Μέλος του κλαδικού σωματείου των Χανίων, αναφέρθηκε στην αρνητική εμπειρία της Συνεταιριστικής Φαρμακαποθήκης Χανίων, όπου το επιχειρησιακό σωματείο και οι εργαζόμενοι έδειξαν υποχώρηση στις απαιτήσεις της εργοδοσίας για μειώσεις μισθών κατά 10%. Το ένα βήμα πίσω έφερε κι άλλες οπισθοχωρήσεις, ενώ αυτή η εξέλιξη είχε αντίκτυπο και στους εργαζόμενους στα φαρμακεία, όπου εντάθηκαν οι ατομικές συμβάσεις και η αύξηση του ωραρίου.
Ιατρικοί επισκέπτες από διάφορες επιχειρήσεις μίλησαν για τη «σφαγή» των ομαδικών απολύσεων που έχει γίνει τα τελευταία 3 χρόνια, με τουλάχιστον τις μισές θέσεις εργασίας να έχουν χαθεί, ενώ 4 εταιρείες ετοιμάζονται να απολύσουν περίπου 140 ιατρικούς επισκέπτες μέχρι το τέλος του χρόνου. Επίσης, αναφέρθηκαν στους ανταγωνισμούς των επιχειρηματικών ομίλων, όπως εκφράστηκαν και με την πρόσφατη τροπολογία για την τιμολόγηση των φαρμάκων, λέγοντας πως «έχουν κάνει εργαζόμενους πολυεθνικών και ελληνόκτητων εταιρειών να μη μιλιούνται μεταξύ τους!».
Εργαζόμενοι και συνδικαλιστές σε μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες αναφέρθηκαν στις τακτικές και την επιχειρηματολογία της εργοδοσίας. Για παράδειγμα, ο πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων στηΒoehringer, σημείωσε την «εκλεπτυσμένη τρομοκρατία» και τη διστακτικότητα των εργαζομένων να συμμετέχουν σε διεκδικήσεις. Τόνισε πως χρειάζεται εξαντλητική κουβέντα με τους εργαζόμενους, ιδιαίτερα όσον αφορά το ρόλο της επιχειρηματικής δράσης στο φάρμακο που έχει σαν συνέπεια να αφήνεται κάθε ασθενής στην τύχη του αν δεν έχει να πληρώσει.
Εργαζόμενη στην επιχείρηση ΝΟVARTIS είπε πως οι πολυεθνικές πλασάρουν στους εργαζόμενους και στο επιστημονικό δυναμικό πως η επιχειρηματική δράση είναι προς όφελος των ασθενών. Γι' αυτό το λόγο - λένε - απαιτούν να πληρωθούν από τα Ταμεία, τα νοσοκομεία, τους ασθενείς, εκβιάζουν πως θα αποσύρουν τα φάρμακά τους, ώστε να αξιοποιήσουν τα χρήματα για την έρευνα, για να πληρώσουν τους εργαζόμενους και να παράγουν καλά και εξελιγμένα φάρμακα.