Δευτέρα 3 Μαρτίου 2014

Υγεία επί πληρωμή και στα πολυϊατρεία του ΠΕΔΥ

Υγεία επί πληρωμή είναι το δόγμα της συγκυβέρνησης και την εμπέδωση της εμπορευματοποίησης των υπηρεσιών υγείας έχει αναλάβει η ηγεσία του αρμόδιου υπουργείου.
Μετά το χαράτσι των 5 ευρώ στα δημόσια νοσοκομεία, εξήγγειλε και χαράτσι 5 ευρώ στα πολυϊατρεία του Πρωτοβάθμιου Εθνικού Δικτύου Υγείας (ΠΕΔΥ), τα οποία αντικαθιστούν τα ιατρεία του ΕΟΠΥΥ.
Η ανακοίνωση έχει προκαλέσει την αντίδραση των ασφαλισμένων, ενώ ο Ιατρικός Σύλλογος Αθήνας καταδικάζει το «νέο χαράτσι», αλλά έρχεται να προσθέσει νερό στο μύλο της κυβέρνησης για μείωση των δαπανών, δηλώνοντας ότι πιστεύει «στον εξορθολογισμό των δαπανών στην υγεία».
Το φόβο του για τις λαϊκές αντιδράσεις εκφράζει το ΠΑΣΟΚ, με την ανακοίνωση που εξέδωσε για το χαράτσι στο ΠΕΔΥ. Δεν διαφωνεί επί της ουσίας, αλλά ζητά να μην εφαρμοσθεί σε όλες τις κατηγορίες των ασφαλισμένων, σημειώνοντας ότι «δεν είναι δυνατόν να πληρώνει 5 ευρώ ο ασθενής που προσέρχεται για τη συνταγογράφησή του στον γιατρό, ούτε βεβαίως να επιβαρύνονται οι χρονίως πάσχοντες, τα επείγοντα περιστατικά, οι ανασφάλιστοι, οι μακροχρόνια άνεργοι».
Φαντάζει σαν έργο επαναλαμβανόμενο, με κάποιον υπουργό να αναγγέλλει μέτρα, το ΠΑΣΟΚ να θέτει προϋποθέσεις για το πολιτικό κόστος και τελικά με μικροαλλαγές να εφαρμόζονται.
Άλλωστε οι ενστάσεις του ΠΑΣΟΚ έχουν σχεδόν ικανοποιηθεί πριν ακόμα τεθούν, αφού ο Άδωνις Γεωργιάδης ανακοίνωσε το νέο χαράτσι, με το επιχείρημα να χρηματοδοτηθεί η παροχή υπηρεσιών υγείας σε ανασφάλιστους.