Κυριακή 23 Μαρτίου 2014

Τι σημαίνει συλλογική σύμβαση;


Αγωνιστική Συσπείρωση Υγειονομικών Νοσοκομείου Παπαγεωργίου
στηρίζεται από το Π.Α.ΜΕ

Τι σημαίνει συλλογική σύμβαση;

Συλλογική σύμβαση σημαίνει τη γραπτή συμφωνία που κάνουν εργαζόμενοι και εργοδότες και συμφωνούν στο τι μισθό θα παίρνουν οι εργάτες καθώς και άλλους όρους όπως ωράρια, επιδόματα, άδειες κ.α.
Η συμφωνία γίνεται ανάμεσα στις οργανώσεις των εργαζομένων και στις οργανώσεις των εργοδοτών. Στη δική μας περίπτωση ανάμεσα στο Σωματείο και στη Διοίκηση του νοσοκομείου. Αυτού του είδους η σύμβαση, είναι μια επιχειρησιακή σύμβαση εργασίας γιατί αφορά τους εργαζόμενους μιας συγκεκριμένης επιχείρησης. Και αφήνουμε τον όρο απαράλλαχτο, γιατί το νοσοκομείο μας λειτουργεί με επιχειρηματικά κριτήρια(κόστος-όφελος).
Άλλη κατηγορία συμβάσεων είναι οι κλαδικές. Σ’ αυτές υπογράφουν οι ενώσεις των εργαζομένων με τις ενώσεις των εργοδοτών σε κάποιο συγκεκριμένο κλάδο και αφορούν όλη τη χώρα, π.χ. η σύμβαση παροχής υπηρεσιών που αφορά μια μεγάλη γκάμα εργαζομένων στο εμπόριο, τις υπηρεσίες, τις μεταφορές κλπ. Αυτές υπογράφονται όχι από απλά σωματεία(που τα ονομάζουμε πρωτοβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις) αλλά από ενώσεις σωματείων, δηλαδή ομοσπονδίες. Οι ομοσπονδίες είναι δευτεροβάθμιες οργανώσεις και όπως και οι εργαζόμενοι, έτσι και οι εργοδότες συγκροτούν κι αυτοί αντίστοιχες ομοσπονδίες.
Η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας αφορά όλους τους εργαζόμενους στη χώρα και καθορίζει αυτό που λέμε τον «κατώτατο μισθό». Την υπογράφουν η ΓΣΕΕ που είναι τριτοβάθμιο όργανο των εργαζομένων με τις μεγαλύτερες εργοδοτικές ενώσεις όπως ο ΣΕΒ,  η ΕΣΕΕ, η ΓΣΕΒΕΕ.
Υπάρχει και μια τέταρτη μορφή συμβάσεων, η ομοιοεπαγγελματική. Τις συμβάσεις εδώ υπογράφουν ενώσεις εργαζομένων που ασκούν το ίδιο επάγγελμα αλλά σε διαφορετικούς κλάδους π.χ. λογιστές.
Οι συλλογικές συμβάσεις είναι κατάκτηση των εργαζομένων. Στη χώρα μας οι πρώτες υπογράφηκαν το 1914. Οι εργοδότες πάντα δυσανασχετούσαν και το απέφευγαν γιατί ήταν ενάντια στα συμφέροντά τους. Με τις συμβάσεις έχει ο εργαζόμενος μια στοιχειώδη ασφάλεια, ξέρει δηλαδή ότι θα δουλεύει με ένα συγκεκριμένο μισθό, ωράριο, άδεια και όχι με ότι κατεβάζει το κεφάλι κάθε εργοδότη. Στις περιπτώσεις που δεν εφαρμόζονται οι συμβάσεις λόγω άγνοιας του εργαζομένου, μπορεί ο εργαζόμενος να διεκδικήσει αναδρομικά όλα τα χρωστούμενα.
Όμως ο θεσμός των συλλογικών συμβάσεων συνέχεια υποβαθμίζεται πρώτα απ’ όλα λόγω της δικής μας άγνοιας, δεύτερον επειδή στο συνδικαλιστικό κίνημα σήμερα το πάνω χέρι έχουν οι εργοδοτικοί συνδικαλιστές, αυτοί δηλαδή που εξυπηρετούν τα συμφέροντα των εργοδοτών(ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, Συνδικαλιστές του ΣΥΡΙΖΑ) και τρίτον επειδή φυσικά το επιδιώκουν οι μεγαλοεπιχειρηματίες και οι κυβερνήσεις που όλα αυτά τα χρόνια δουλεύουν αποκλειστικά και μόνο για τα συμφέροντά τους. Στην τελευταία ΕΓΣΣΕ αποφασίστηκε μείωση κατά 22% του κατώτατου μισθού, που μέχρι τότε ήταν επίσης εξευτελιστικά χαμηλός στα 751 μικτά. Αποφασίστηκε οι νέοι κάτω των 25 ετών να παίρνουν ακόμα λιγότερα, λες και δουλεύουν λιγότερο ή ότι επειδή είναι νέοι δεν αξίζει να παίρνουν κανονικό μισθό γιατί είναι νέοι και άπειροι! Και ακόμα χειρότερα, με νόμο προβλέπεται ότι οι επιχειρήσεις που δεν συμμετέχουν στις εργοδοτικές οργανώσεις, μπορούν να μην εφαρμόσουν τη σύμβαση και να δώσουν ότι «προαιρούνται». Τα ίδια γίνονται και με τις κλαδικές και επιχειρησιακές συμβάσεις, που οι περισσότερες την τελευταία τριετία υπογράφονται με μειώσεις.
Όσο λιγότερο συμμετέχουμε στη λειτουργία των σωματείων, τόσο περισσότερο αποδυναμώνουμε το εργατικό κίνημα, τόσο περισσότερο δυσκολεύουμε όχι μόνο την εφαρμογή αλλά και την υπογραφή συλλογικών συμβάσεων προς όφελος των εργαζομένων. Όσο περισσότερο αφήνουμε το συνδικαλισμό στα χέρια λίγων που τα κάνουν πλακάκια με τους εργοδότες, τόσο θα χειροτερεύει η κατάστασή μας.
Η κρίση λένε ότι έπληξε τις επιχειρήσεις και δεν μπορούν να πληρώνουν μισθούς και να κάνουν αυξήσεις. Φτηνές δικαιολογίες! Πολλές μεγάλες επιχειρήσεις εμφάνισαν κέρδη εν μέσω κρίσης, μείωσαν όμως μισθούς! Η κρίση έπληξε πρώτα-πρώτα εμάς τους εργαζόμενους. Η Αγωνιστική Συσπείρωση Υγειονομικών που συσπειρώνεται στο Π.Α.ΜΕ, αγωνίζεται για να δυναμώσει το εργατικό κίνημα, να ξαναμαζέψει τις δυνάμεις του και να μπορέσει να υψώσει το ανάστημά του στους μεγαλοεπιχειρηματίες και τις οργανώσεις τους, στο κράτος που τους υπηρετεί. Οι συλλογικές συμβάσεις είναι μια από τις πολλές μάχες που πρέπει να δώσουν οι εργαζόμενοι στο μέλλον.
Αφήσαμε στο τέλος μια άλλη κατηγορία συμβάσεων, τις ατομικές, αυτές που προωθούν οι εργοδότες - και η Διοίκηση του νοσοκομείου μας - με την ευλογία της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και δεν θα μπορούσε να είναι και διαφορετικά, γιατί οι ατομικές συμβάσεις εδώ και μια εικοσαετία είναι στρατηγικός στόχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με αιτιολογικό την καταπολέμηση της ανεργίας μέσω της τόνωσης της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων. Δηλαδή την εξασφάλιση διαρκούς κερδοφορίας. Στις συμβάσεις αυτές διαπραγματεύεται απευθείας ο εργοδότης ξεχωριστά με κάθε εργαζόμενο το μισθό, τις άδειες, το ωράριο και τους υπόλοιπους όρους εργασίας. Εδώ πρέπει να γίνει στον καθένα μας ξεκάθαρο, ότι άλλη η διαπραγματευτική δύναμη του ενός και άλλη των 1.000. Στην ατομική σύμβαση ο εργοδότης διαπραγματεύεται από θέση ισχύος. Ο εργαζόμενος δεν έχει και πολλά περιθώρια διαπραγμάτευσης. Προκειμένου να μη χάσει τη δουλειά του, υποκύπτει αναγκαστικά στις αξιώσεις του εργοδότη και για λίγα ψίχουλα λειτουργεί ανταγωνιστικά σε βάρος των συναδέλφων του. Το διαίρει και βασίλευε σ’ όλο το μεγαλείο του! Έτσι ο εργοδότης εξασφαλίζει αφ’ ενός μεν φτηνούς, αφ’ ετέρου δε παραγωγικούς εργαζόμενους με ότι γι’ αυτούς συνεπάγεται. Αυτό κι αν δεν είναι τρομοκρατία! Γι’ αυτό χρειάζεται:
·                     Εγγραφή στο σωματείο για να έχει περισσότερα μέλη, άρα περισσότερη δύναμη
·                     Συνεχή επαφή με το σωματείο, συμμετοχή στις συνελεύσεις και στις άλλες δραστηριότητές του
·                     Ενημέρωση όχι μόνο για τα εργασιακά και τις συμβάσεις αλλά και τις γενικότερες πολιτικές εξελίξεις που επηρεάζουν τη ζωή μας
·                     Επαφή με συναδέλφους στη δουλειά, με συναδελφικό πνεύμα και συζήτηση για προβλήματα στη δουλειά και πώς να αντιμετωπίζονται από κοινού







www.asypapageorgiou.blogspot.gr