Τετάρτη 5 Μαρτίου 2014

Κάλπικη αντιπαράθεση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ
Ο καβγάς ΠΑΣΟΚ - ΝΔ για το νέο χαράτσι στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ είναι κάλπικος. Το χαράτσι των 5 ευρώ είναι αναπροσαρμογή του περίφημου «χιλιάρικου» - σε δραχμές - που θεσμοθετήθηκε απ' την κυβέρνηση της ΝΔ το 1991. Το χαράτσι αυτό αναπροσαρμόστηκε σε 3 ευρώ και στη συνέχεια σε 5 ευρώ από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ. Για την ιστορία, η καθιέρωση του χαρατσιού είχε την εξής πορεία:
  • Οι 1.000 δραχμές για επίσκεψη στα εξωτερικά ιατρεία των δημόσιων νοσοκομείων θεσπίστηκαν με κοινή απόφαση του υφυπουργού Οικονομικών, Π. Δελημήτσου, της υπουργού Υγείας-Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Μ. Γιαννάκου, και του αναπληρωτή υπουργού Υγείας, Γ. Σούρλα, το 1991 (ΦΕΚ 514/11.7.1991 Τεύχος Β'). Η απόφαση προέβλεπε τα εξής: «Οι προσερχόμενοι εις τα εξωτερικά ιατρεία των νοσηλευτικών ιδρυμάτων ασθενείς για εξέταση, καταβάλλουν 1.000 δραχμές ως αμοιβή εξέταστρων, η οποία, προκειμένου για ασφαλισμένους, βαρύνει τον οικείο ασφαλιστικό φορέα. Εξαιρούνται οι οικονομικά αδύνατοι και λοιποί ανασφάλιστοι δικαιούμενοι δωρεάν περίθαλψης ασθενείς, οι ασφαλισμένοι του ΟΓΑ, καθώς και οι προσερχόμενοι για επείγοντα περιστατικά ασθενείς».
  • Εκείνη την απόφαση η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ την αναπροσάρμοσε στην τιμή των 3 ευρώ, με απόφαση που υπογράφουν οι υφυπουργοί Οικονομίας, Γ. Φλωρίδης, Εργασίας, Ρ. Σπυρόπουλος, Υγείας, Εκτ. Νασιώκας, και ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, Γ. Ανωμερίτης, και δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 53/23.1.2003. Πέρα απ' την αύξηση κατά 2,22%, στην απόφαση αυτή δεν υπάρχει η εξαίρεση για τους οικονομικά αδύνατους, τους ανασφάλιστους, τους ασφαλισμένους του ΟΓΑ και όσους μεταφέρονται επειγόντως στο νοσοκομείο. Είχε, βέβαια, προηγηθεί η ετσιθελική επιβολή - κυρίως από το ΙΚΑ - της πληρωμής στα επείγοντα περιστατικά και η είσπραξη μετά απ' το Ταμείο.
  • Οι ίδιοι υπουργοί και υφυπουργοί έχουν υπογράψει κοινή απόφαση - με κάποιες εξαιρέσεις - για την αμοιβή τριών ευρώ και στα Κέντρα Υγείας, που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 1223/20.9.2003. Ομως, μετά την κατακραυγή που ξεσηκώθηκε, ο τότε υφυπουργός Υγείας, Εκτωρ Νασιώκας, έστειλε εγκύκλιο, με ημερομηνία 1.10.2002, στην οποία ανέφερε ότι η υπουργική απόφαση «δεν έχει τεθεί σε ισχύ» αλλά ότι «θα τεθεί σε ισχύ μόλις τα Κέντρα Υγείας αποκτήσουν οργανωτική αυτοτέλεια και υπηρεσία είσπραξης των εξέταστρων».
  • Στη συνέχεια, ήρθε πάλι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με Κοινή υπουργική απόφαση Λοβέρδου, Υγείας, Σαχινίδη, Οικονομικών, Κουτρουμάνη, Εργασίας, και Διαμαντίδη, Θαλάσσιων Μεταφορών, στο ΦΕΚ Β' 2080/2010, η οποία προέβλεπε: «Ολοι όσοι προσέρχονται για εξέταση στα τακτικά πρωινά εξωτερικά ιατρεία των Νοσοκομείων του ΕΣΥ, καθώς και στα Κέντρα Υγείας, καταβάλλουν από 1-1-2011 αμοιβή πέντε (5) ευρώ ως αμοιβή εξετάστρων». Κάπως έτσι φτάσαμε σήμερα στην επιβολή του «5ευρου» και σε όσους θα εξετάζονται πλέον στα πρώην πολυιατρεία του ΕΟΠΥΥ, τα οποία εντάσσονται διοικητικά στις ΥΠΕ, όπως τα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας.