Κυριακή 30 Μαρτίου 2014

Kατάργηση της ΣΣΕ Ή αγώνας και επιβίωση ή υποταγή και εξαθλίωση!

Αγωνιστική Συσπείρωση Υγειονομικών Νοσοκομείου Παπαγεωργίου
στηρίζεται από το Π.Α.ΜΕ 


Συναδέλφισσες-συνάδελφοι,
η Διοίκηση του νοσοκομείου μας - πιστός υπηρέτης της πολιτικής συγκυβέρνησης-Ευρωπαϊκής Ένωσης που τσακίζει μισθούς, εργασιακά δικαιώματα και εμπορευματοποιεί παραπέρα την Υγεία ανοίγοντας νέα πεδία κερδοφορίας στους επιχειρηματικούς ομίλους - με μια απλή απόφαση προχώρησε στην κατάργηση της ΣΣΕ σύμφωνα με το δικαίωμα που της δίνει ο νόμος και αρνείται να υπογράψει καινούργια επικαλούμενη νομικό κώλυμα. Προφανώς και γνωρίζουν οι διοικούντες, ότι ακόμα δεν υπάρχει νόμος που να απαγορεύει την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης μεταξύ εργοδοτών και εργαζομένων.
Η άρνησή τους ένα σκοπό έχει: να μας αφήσουν ξεκρέμαστους, έρμαια στις κάθε λογής ορέξεις τους. Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι τελευταία παίζουν το χαρτί των ατομικών συμβάσεων. Πιθανόν να προσπαθήσουν να μας χρυσώσουν το χάπι, προτείνοντάς μας μια κουτσουρεμένη σύμβαση όσον αφορά τις άδειες. Αν τσιμπήσουμε σε μια τέτοια πρόταση, τους ανοίγουμε διάπλατα την πόρτα για μειώσεις μισθών και άλλων εργασιακών δικαιωμάτων. Υπάρχουν πολλά παραδείγματα συμβιβασμένων σωματείων, ομοσπονδιών, τελευταία της ΓΣΕΕ, που στο όνομα της σωτηρίας του θεσμού των συλλογικών συμβάσεων υπέγραψαν μειωμένες συμβάσεις. Σ’ όλες τις περιπτώσεις το αποτέλεσμα ήταν νέες μειώσεις μισθών και δικαιωμάτων. Η υπογραφή ΣΣΕ είναι θέμα συσχετισμού δύναμης. Όσο ισχυρότερη η θέση των εργαζόμενων τόσο καλύτερη και η διαπραγματευτική τους θέση.
Στην πρόσφατη Γενική Συνέλευση κάποιοι προσπάθησαν να φέρουν τον Πρόεδρο του νοσοκομείου να μας μιλήσει. Τι θα μας έλεγε; Προφανώς ότι νοιάζεται για μας, ότι είμαστε το καλύτερο νοσοκομείο αλλά δεν μπορεί να κάνει αλλιώς. Θα παρέπεμπε το θέμα στις καλένδες(γνωμοδότηση υπουργείου, νομιμότητα κλπ.) για να κερδίσει χρόνο. Ξέρουν να ελίσσονται. Από τη μια χρησιμοποιούν το μαστίγιο και από την άλλη το καρότο. Η μαζική συμμετοχή στις Γενικές Συνελεύσεις, στις συγκεντρώσεις και στη στάση εργασίας φαίνεται ότι τους ενόχλησαν. Γι’ αυτό και αμόλησαν τα παπαγαλάκια τους, να σπείρουν σύγχυση και διχόνοια ανάμεσά μας. Γι’ αυτό και κουβάλησαν το ακροατήριο του Προέδρου στη Συνέλευση, το οποίο αποχώρησε όταν το Σώμα αποφάσισε να μην παρευρεθεί ο Πρόεδρος. Μ’ αυτά τα δεδομένα η συμμετοχή στην απεργία της Δευτέρας αποκτά ιδιαίτερη σημασία. Θα είναι ένας σημαντικός παράγοντας που θα επηρεάσει τις παραπέρα εξελίξεις. Η πίεση φαίνεται ότι αποδίδει καρπούς και πρέπει να ενταθεί. Μόνο έτσι θα αναγκαστούν να πάρουν πίσω την απόφασή τους.  Άλλη δυνατότητα εκτός από το δρόμο της σύγκρουσης και του αγώνα δεν υπάρχει. Η οποιαδήποτε συναίνεση θα είναι σε βάρος μας.
Ή αγώνας και επιβίωση ή υποταγή και εξαθλίωση!
Για να πετύχει όμως η απεργία, πρέπει να περιφρουρηθεί. Πρέπει να είμαστε όλοι το πρωί στις 6:30 στις εισόδους του νοσοκομείου. Επειδή υπάρχουν συνάδελφοι που δεν κατανοούν την κρισιμότητα της κατάστασης και το τι διακυβεύεται και θα θελήσουν να μπουν για να δουλέψουν, να κάνουμε κουβέντα μαζί τους, να τους πείσουμε να μην μπουν μέσα. Να τους κάνουμε ξεκάθαρο πως η απεργοσπασία δεν υπονομεύει μόνο το μέλλον τους αλλά και το μέλλον των παιδιών τους. Πως όλα αυτά που απολαμβάνουμε μέχρι σήμερα είναι αποτέλεσμα σκληρών και μακροχρόνιων αγώνων. Πως δεν υπήρξαν αγώνες χωρίς θυσίες και το μεροκάματο που χάνουμε σήμερα θα το πληρώσουμε πανάκριβα αύριο.  Με οδηγό λοιπόν τις αποφάσεις των συνελεύσεών μας απαιτούμε από τη Διοίκηση:
  • Την ανάκληση της από 19-12-2013 απόφασής της που καταργεί τη ΣΣΕ
  • Την ανάκληση της απόλυσης του συναδέλφου
ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ 31 ΜΑΡΤΗ 2014
ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΡΟΥΡΗΣΗ ΣΤΙΣ 6:30 ΤΟ ΠΡΩΙ

ΟΛΟΙ ΣΤΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΙΣ ΥΠΕ ΣΤΙΣ 11:00