«Ευαγγελισμός»: «Κόλαση» στη γενική εφημερία για ασθενείς και υγειονομικούς, καταγγέλλουν οι γιατροί
«Διαστάσεις πολέμου παίρνει η "κόλαση" στη γενική εφημερία για ασθενείς και υγειονομικούς», καταγγέλλει η 5μελής επιτροπή της ΕΙΝΑΠ στονοσοκομείο «Ευαγγελισμός».
Με μια ανακοίνωση που εξέδωσε, περιγράφει με δραματικό τρόπο την κατάσταση που επικρατεί στο μεγαλύτερο νοσοκομείο της χώρας.
Αναφέρει συγκεκριμένα:
«Πριν από λίγες μέρες δόθηκαν στη δημοσιότητα από το σωματείο του Ευαγγελισμού και την 5μελή επιτροπή των γιατρών στοιχεία του 19ου μετεκπαιδευτικού σεμιναρίου της Επιστημονικής Ένωσης του Ευαγγελισμού όπου καταδεικνύονταν ότι:
Το κλείσιμο των δημόσιων δομών της ΠΦΥ και το κλείσιμο νοσοκομείων θα φέρει σε απόγνωση τα νοσοκομεία, ιδίως τα μεγάλα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται πρώτα για τους ασθενείς και μετά για τους υγειονομικούς. Τρανή επιβεβαίωση που μας ανησυχεί ιδιαίτερα είναι οι τελευταίες γενικές εφημερίες. Οι επίσημα καταγεγραμμένοι ασθενείς ξεπερνούν τους χίλιους ανά εφημερία και από αυτούς εισάγονται κάθε φορά 150 με 180 περίπου. Όμως, στην πραγματικότητα, οι εξεταζόμενοι είναι πολλαπλάσιοι από τους καταγεγραμμένους!
Πολλές φορές με ανακοινώσεις, δελτία τύπου, αλλά και υπομνήματα στους αρμόδιους φορείς που εποπτεύουν τη λειτουργία του νοσοκομείου, το Σωματείο όλων των εργαζομένων του Ευαγγελισμού και η 5μελής Επιτροπή της ΕΙΝΑΠ τονίσαμε την εγκληματική πλέον έλλειψη προσωπικού και τη μεγάλη περικοπή σε λειτουργικές δαπάνες που έχει ήδη δραματικές συνέπειες για όλους μας, υγειονομικούς και ασθενείς!
Με αφορμή τη Γενική Εφημερία του Νοσοκομείου στις 14-3-2014, τονίζουμε ότι:
Την ώρα που ανοίγει η γενική εφημερία και για τις πρώτες ώρες υπάρχει μαζική προσέλευση και έχει πιστοποιηθεί καταγραφή ασθενών, ένας ανά τριάντα δευτερόλεπτα. Η πυκνότητα προσέλευσης σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα αποδεικνύει ότι πλήθος κόσμου δεν βρίσκει περίθαλψη σε μικρά νοσοκομεία και σε δομές ΠΦΥ και συνωστίζεται κυριολεκτικά και στον Ευαγγελισμό και στα υπόλοιπα μεγάλα νοσοκομεία. Τι να προλάβει να αντιμετωπίσει το εξαντλημένο υγειονομικό προσωπικό, που για να βγει η εφημερία δουλεύει χωρίς ρεπό και διπλοβάρδια (!), πως θα μπορέσει ο γιατρός να ανταποκριθεί στα πραγματικά επείγοντα και σύνθετα περιστατικά μέσα στην τόση κοσμοσυρροή;
Η επίσημη προσέλευση έφτασε τα 1.000 περιστατικά. Ο χρόνος αναμονής για βασικές διαγνωστικές εξετάσεις -π.χ. ακτινογραφίες, αξονικές, αιματολογικές- ξεπέρασε τις 4 ώρες κατά μέσο όρο (κι έχουμε δει και πολύ χειρότερα).
Κάθε φορά επιμελητές και ειδικευόμενοι, εξοντωμένοι από την ολονύχτια υπηρεσία τους, αναγκάζονται να παραμένουν για πολλές ακόμα ώρες της επόμενης μέρας στα επείγοντα για να διεκπεραιώσουν με ασφάλεια την πληθώρα των περιστατικών. Στη συνέχεια, θα πρέπει να επιληφθούν άμεσα των ασθενών που έχουν εισαχθεί και πολλοί από αυτούς είναι σε ράντζα, όπως στις τελευταίες εφημερίες που ειδικά π.χ. στα Παθολογικά τμήματα φτάνουν ακόμα και τα πενήντα την επομένη μέρα της γενικής εφημερίας.
Στο Ψυχιατρικό Τμήμα τα ράντζα ποτέ δεν πέφτουν κάτω από τα 20-25, δίπλα - δίπλα ελαφριά και βαριά περιστατικά! Οι λίστες αναμονής για τα χειρουργικά περιστατικά κρατάνε για μήνες...
Το Αττικό που συνεφημερεύει αντιμετωπίζει παρόμοια προβλήματα. Το μέγεθος των αναγκών για υπηρεσίες υγείας είναι τέτοιο που χτες, για παράδειγμα, ήδη από το απόγευμα, είχε ειδοποιηθεί το ΕΚΕΠΥ και το ΕΚΑΒ για την έλλειψη γυναικείων κλινών (κι άρα για την αδυναμία εισαγωγής - νοσηλείας) κι όμως, ως το πρωί, διακομίστηκαν δεκάδες τέτοια περιστατικά (χώρια, οι περιπατητικοί).
Απευθύνουμε γι' άλλη μια φορά κραυγή αγωνίας για την έλλειψη 180 ειδικευμένων και 60 ειδικευομένων γιατρών, καθώς και άνω των 500 νοσηλευτών. Εκφράζουμε την ανησυχία μας πλέον για τη δυνατότητα λειτουργίας ορισμένων τμημάτων παθολογικών, χειρουργικών αλλά και των εργαστηρίων από έλλειψη ιατρικού προσωπικού.
Το υπουργείο Υγείας όχι μόνο κωφεύει και δεν παίρνει τα απαραίτητα μέτρα για να διασφαλίσει την πρόσβαση σε δημόσιες δωρεάν και επαρκείς (ποιοτικά και ποσοτικά) υπηρεσίες υγείας, αλλά κρατάει και απλήρωτους τους γιατρούς εδώ και ένα χρόνο, μην εγκρίνοντας τις χιλιάδες δεδουλευμένες ώρες πρόσθετης -πέραν του νόμου- εφημερίας που το ίδιο το υπουργείο μας ορίζει να υπηρετήσουμε (αφού λείπει το προσωπικό που αναλογεί).
Συνεχίζουμε τον αγώνα, συμμαχώντας με όλους τους υγειονομικούς, με τους ασθενείς μας και τα φτωχά λαϊκά στρώματα για ένα αποκλειστικά δημόσιο δωρεάν σύστημα υγείας με αναπτυγμένες όλες τις δομές του, με υψηλού επιπέδου υπηρεσίες υγείας, όπως υπαγορεύεται από την εξέλιξη της επιστήμης και της τεχνολογίας.
Επόμενος σταθμός στις 19 - 20 Μάρτη, η 48ωρη πανδημοσιοϋπαλληλική απεργία ενάντια στις απολύσεις και ενάντια στο κλείσιμο των δημόσιων δομών υγείας».