Επιλογή κυβέρνησης και ΕΕ το χαράτσωμα του λαού στην Υγεία
Προκλητικός και κυνικός ο υπουργός Υγείας στη συζήτηση σχετικής Επίκαιρης Ερώτησης του ΚΚΕ
MotionTeam
|
Τα 3 εκατομμύρια αγγίζουν οι ανασφάλιστοι στην Ελλάδα, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε χτες στη Βουλή ο υπουργός Υγείας, απαντώντας σε Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ. Ο Αδ. Γεωργιάδης επιχείρησε προκλητικά να αξιοποιήσει αυτή την πραγματικότητα, για την οποία ευθύνονται αποκλειστικά το κεφάλαιο και τα κόμματά του, για να νομιμοποιήσει τα χαράτσια στην Υγεία και για να αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο να επιβληθούν επιπρόσθετοι φόροι στο λαό, για την κάλυψη δήθεν των ανασφάλιστων.
Επίσης, έκανε σαφές ότι το χαράτσι των 5 ευρώ στα πρώην πολυϊατρεία του ΕΟΠΥΥ, που εντάσσονται στο Πρωτοβάθμιο Εθνικό Δίκτυο Υγείας (ΠΕΔΥ), θα εφαρμοστεί κανονικά, στη βάση των νόμων που έχουν ψηφίσει ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.
Την Επίκαιρη Ερώτηση κατέθεσε ο βουλευτής του ΚΚΕ Γ. Λαμπρούλης, προβάλλοντας την απαίτηση του ΚΚΕ να καταργηθούν όλες οι πληρωμές και τα χαράτσια στην κρατική ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και νοσηλεία, ώστε όλοι οι ανασφάλιστοι να έχουν πλήρη περίθαλψη. Κατήγγειλε επίσης την αθλιότητα που προετοιμάζει η κυβέρνηση να παραδώσει στην εφορία όσους ανασφάλιστους νοσηλεύτηκαν και δεν είχαν να πληρώσουν.
Σε ό,τι αφορά το 5ευρω, ο υπουργός επανέλαβε ότι δεν πρόκειται για κάτι καινούργιο, αφού «το εισιτήριο στα Κέντρα Υγείας του ΕΣΥ και στα Εξωτερικά Ιατρεία έχει θεσμοθετηθεί εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Δεν θα κάνω τώρα ιστορική αναδρομή από τις αρχές της δεκαετίας του '90 με τις χίλιες δραχμές. Επί Κυβερνήσεως Σημίτη είχε γίνει τρία ευρώ (...) το εισιτήριο αυτό καλυπτόταν για τους ασφαλισμένους από τα ασφαλιστικά τους ταμεία. Επί κυβερνήσεως Γιώργου Παπανδρέου άλλαξε ο νόμος, έγινε 5 ευρώ και χρεώνεται στον προσερχόμενο ως εισιτήριο».
Ομολόγησε δηλαδή ότι ΝΔ και ΠΑΣΟΚ κόβουν και ράβουν διαχρονικά σε βάρος του λαού, υπηρετώντας την παραπέρα εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση του τομέα Υγείας.
Με βάση τις κατευθύνσεις της ΕΕ
Αυτό προβλέπουν άλλωστε και οι κατευθύνσεις της ΕΕ, όπως επιβεβαίωσε ο Αδ. Γεωργιάδης, στην προσπάθειά του να δικαιολογήσει συνολικά τα χαράτσια που έχουν επιβληθεί στον τομέα Υγείας.
Είπε μεταξύ άλλων: «Η βασική ιδέα των εισιτηρίων και των μικρών συμμετοχών των πολιτών στο δημόσιο σύστημα, όπως ισχύει στην υπόλοιπη Ευρώπη, είναι βασικό και θεμελιώδες μέτρο για την εξασφάλιση της υψηλής ποιότητας παρεχομένων υπηρεσιών στο δημόσιο σύστημα. Εάν δεν έχεις τέτοιου είδους μέτρα (...) αυτό που στην ουσία επιτυγχάνεις είναι να έχεις ένα δημόσιο σύστημα με εξαιρετικά χαμηλής ποιότητας παρεχόμενες υπηρεσίες. Ως αποτέλεσμα, ο πολίτης που ενδιαφέρεται για την υγεία του αυτό που δεν βρίσκει στο δημόσιο σύστημα, ψάχνει και το βρίσκει στο ιδιωτικό»!
Αντιστρέφοντας πλήρως την πραγματικότητα, ισχυρίστηκε ότι η καθυστέρηση της εφαρμογής αυτών των μέτρων έχει ως αποτέλεσμα το 60% «της αγοράς Υγείας στην Ελλάδα» να είναι «ιδιωτική αγορά Υγείας».
Αυτό που δεν είπε ο Αδ. Γεωργιάδης είναι ότι στην Ελλάδα και σε όλη την ΕΕ, ο δημόσιος τομέας λειτουργεί κι αυτός με καθαρά ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια. Οπως δεν είπε ότι οι κάθε είδους πληρωμές στο δημόσιο σύστημα της Υγείας έχουν στόχο να καλύψουν τις κρατικές περικοπές, που γίνονται για να ενισχυθεί συνολικά το κεφάλαιο, σε όλους τους κλάδους που δραστηριοποιείται, άρα και στην Υγεία.
Οσον αφορά τους ανασφάλιστους, επισήμανε ότι «η κρίση και η εκτόξευση της ανεργίας στο 27% έχουν οδηγήσει μια πολύ μεγάλη μερίδα συμπολιτών μας από την κατηγορία των ασφαλισμένων στην κατηγορία των ανασφάλιστων», οι οποίοι «είναι κάπου μεταξύ 2 και 3 εκατομμυρίων ο ακριβής αριθμός».
Μετά την παράθεση αυτών των στοιχείων, πρόσθεσε: «Αυτά που έχουν τα Ταμεία μετά βίας φτάνουν για τους ασφαλισμένους. Και με πολύ μεγάλη δυσκολία. Αρα, ο μόνος τρόπος για να φτάσουμε στην κάλυψη των ανασφαλίστων είναι μέσω του κρατικού προϋπολογισμού, δηλαδή από τους φόρους μας. Οι ασφαλιστικές εισφορές δεν φτάνουν. Αρα, πρέπει να συζητήσουμε τι θα πάρουμε από τους φόρους μας τώρα, για να δώσουμε για την κάλυψη υγείας των ανασφάλιστων».
Θα έρθουν νέες περικοπές
Ο Γ. Λαμπρούλης επισήμανε ότι τα μέτρα που παίρνονται σε βάρος της Υγείας έχουν τη σφραγίδα της ΕΕ και«αποσκοπούν να περισσέψει κρατικό χρήμα για τη στήριξη των επιχειρηματικών ομίλων, με παντός είδους κίνητρα, οδηγώντας στην αύξηση της ανταποδοτικότητας και στις απευθείας πληρωμές από τους ασθενείς στις κρατικές υπηρεσίες Υγείας. Η προωθούμενη δε νέα μείωση των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών προμηνύει επιπλέον περικοπές και νέα, πρόσθετα βάρη στις λαϊκές οικογένειες για την ιατροφαρμακευτική τους περίθαλψη».
Πρόσθεσε ακόμα ότι τα μέτρα αυτά, πέρα από την οικονομική επίπτωση που έχουν στα ήδη λεηλατημένα λαϊκά εισοδήματα, αποσκοπούν να εμπεδωθεί «το μοίρασμα της φτώχειας, παίρνοντας από τους φτωχούς για να δοθούν "ψίχουλα" υπηρεσιών στους πάμπτωχους».