Πέμπτη 20 Μαρτίου 2014

ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΜΕ ΡΕΥΜΑΤΟΕΙΔΕΙΣ ΑΡΘΡΙΤΙΔΕΣ
Αποκλεισμένοι από υπηρεσίες και χαράτσωμα στα φάρμακα
Σε απίστευτη ταλαιπωρία υποβάλλονται οι ασθενείς με ρευματοειδείς αρθρίτιδες, λόγω της έλλειψης γιατρών και μονάδων στα δημόσια νοσοκομεία, ενώ οι αιματηρές συμμετοχές στην προμήθεια των φαρμάκων, τους υποχρεώνουν να σταματούν ή να αραιώνουν την ιατροφαρμακευτική τους περίθαλψη. Τα παραπάνω αναφέρθηκαν σε συνέντευξη Τύπου από ρευματολόγους και το Σύλλογο Ρευματοπαθών Κρήτης.
Οι πάσχοντες από τις ρευματοειδείς αρθρίτιδες ανέρχονται σε 2 - 2,5% του γενικού πληθυσμού. Στην Κρήτη, λόγου χάρη, οι πάσχοντες υπολογίζονται σε 3.000, εκ των οποίων οι 1.000 είναι σοβαρές περιπτώσεις, που αντιμετωπίζονται από μία κλινική με τρεις ειδικευμένους γιατρούς! Τα φάρμακά τους - ανήκουν στην κατηγορία υψηλού κόστους - τα προμηθεύονται απ' τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ, που υπάρχουν μόνο στα Χανιά και το Ηράκλειο. Ετσι, άρρωστοι - με σοβαρά πολλές φορές κινητικά προβλήματα - απ' τη Σητεία, αναγκάζονται μια τουλάχιστον φορά το μήνα να μεταβαίνουν στο Ηράκλειο για τα φάρμακά τους.
Στην ταλαιπωρία έρχονται να προστεθούν τα άγρια χαράτσια στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Μόνο για έναν βιολογικό παράγοντα - και με συμμετοχή 10% - ο ασθενής πληρώνει 32 ευρώ το μήνα. Εκτός όμως απ' τα βασικά φάρμακα, υπάρχουν και εκείνα για τα συνοδά νοσήματα (όπως υπέρταση, οστεοπόρωση), για τα οποία η συμμετοχή είναι 25% ή και μεγαλύτερη με την καθιέρωση της ασφαλιστικής τιμής. Ως αποτέλεσμα, η μεσοσταθμική συμμετοχή ξεπερνά τα 75 ευρώ το μήνα. Οπως τονίστηκε, «το δράμα είναι οι ανασφάλιστοι. Και επειδή δεν μπορούν να ζητιανεύουν τα φάρμακά τους, σιωπηρά σταματούν ή αραιώνουν την προμήθειά τους με δραματικές επιπτώσεις στην εξέλιξη της νόσου».