Παρασκευή 21 Μαρτίου 2014

Συνταξιούχοι και απεργοί του Δημοσίου διαδήλωσαν για την Υγεία




Κοινή πορεία χτες στην Αθήνα. Συγκεντρώσεις στη Θεσσαλονίκη και σε άλλες πόλεις




Από τη συγκέντρωση στη Θεσσαλονίκη
Για δημόσιες υπηρεσίες Υγείας, δωρεάν φάρμακα και αξιοπρεπείς συντάξεις, διαδήλωσαν χτες το πρωί οι συνταξιούχοι του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, με κάλεσμα των Συνεργαζόμενων Συνταξιουχικών Οργανώσεων ΙΚΑ, ΕΛΤΑ, Δημοσίου, ΟΣΕ, ΟΑΕΕ, ΝΑΤ, ΟΤΑ και ΠΟΣ Εμπόρων ΟΑΕΕ.



Οι συνταξιούχοι, κρατώντας πανό και πικέτες, συγκρότησαν μια μαζική διαδήλωση στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης. Παραβρέθηκαν αντιπροσωπείες του ΠΑΜΕ και του Ενιαίου Συλλόγου Γονέων - Κηδεμόνων ΑμεΑ Αττικής, ενώ ψηφίσματα συμπαράστασης έστειλαν οι Ενώσεις αποστράτων Πυροσβεστικού Σώματος και απόστρατων αστυνομικών Αττικής. Ομιλίες έγιναν από εκπροσώπους των συνταξιουχικών οργανώσεων.

Ο Δήμος Κουμπούρης, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ, αναφερόμενος στο «πρωτογενές πλεόνασμα» είπε: «Τα "πλεονάσματα" είναι αυτά που μας πήραν από τις τσέπες μας, από τα ασφαλιστικά Ταμεία, από τα χρηματιστήρια, είναι αυτά που χάρισαν στους τραπεζίτες και τους επιχειρηματικούς ομίλους. Είναι τα αιματοβαμμένα κέρδη, που στην Υγεία είναι πιο αιματοβαμμένα γιατί κινδυνεύει κόσμος».

Επίσης, υπογράμμισε πως δεν υπάρχει αντιλαϊκό μέτρο που να μη φέρει τη σφραγίδα της ΕΕ. «Οσοι στηρίζουν τον δρόμο της ΕΕ - αντιπολιτευτικά κόμματα και συνδικαλιστικές ηγεσίες - προσπαθούν να μας τρομοκρατήσουν, ότι θα έρθει η καταστροφή αν φύγουμε από την ΕΕ, αν πάρουμε την οικονομία στα χέρια μας, αν η Υγεία δεν είναι εμπόρευμα», τόνισε.



Η πορεία των συνταξιούχων στην οδό Αθηνάς
Ο Παναγιώτης Βαβουγιός, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων Δημοσίου, αναφέρθηκε στην εμπορευματοποίηση των δημόσιων υπηρεσιών Υγείας, στο κλείσιμο νοσοκομείων και μονάδων ΠΦΥ, στις πληρωμές για φάρμακα και γιατρούς, στις ακρωτηριασμένες συντάξεις. Ο Παναγιώτης Βασιλόπουλος, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Συνταξιούχων ΟΣΕ, κάλεσε τους συνταξιούχους σε κοινό αγώνα με τους εργαζόμενους και τους άνεργους.



Ο Παντελής Τάτσης, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΟΑΕΕ αναφέρθηκε σε παράδειγμα - που δεν είναι το μόνο - συνταξιούχου, ο οποίος, για φάρμακο που κοστίζει 24 ευρώ πλήρωσε 19 ευρώ συμμετοχή, 10 ευρώ για συνταγογράφηση στο γιατρό και 1 ευρώ για εκτέλεση συνταγής. «Πλήρωσε 6 ευρώ πάνω από την τιμή του φαρμάκου! Ο αγώνας μας μόνο θα μας σώσει. Μην καρτεράμε σωτήρες», συμπλήρωσε.

Ο Γιάννης Βασιλειάδης, αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Συνταξιούχων ΝΑΤ σημείωσε ότι «τα αντιλαϊκά μέτρα τα έχουν αποφασίσει στο Μάαστριχτ και στη Λισαβόνα και στοχεύουν στη φθηνή εργατική δύναμη και στο ξεζούμισμα των συνταξιούχων».
Κοινή πορεία με τους απεργούς του Δημοσίου

Στην πλατεία Ομόνοιας η πορεία των συνταξιούχων ενώθηκε με τους διαδηλωτές που συμμετείχαν στη συγκέντρωση των δυνάμεων του ΠΑΜΕ στο Δημόσιο, στο πλαίσιο της δεύτερης μέρας της πανελλαδικής δημοσιοϋπαλληλικής απεργίας. Ολοι μαζί κατευθύνθηκαν προς στο υπουργείο Υγείας, φωνάζοντας συνθήματα όπως «πληρώσαμε τα κέρδη, πληρώνουμε την κρίση στους δρόμους του αγώνα βρίσκεται η λύση», «όλα τα Ταμεία τα έφτιαξε η γενιά μας, κληρονομιά θα μείνουν στα εγγόνια, στα παιδιά μας».



Στην Ομόνοια, ενώθηκαν με τους απεργούς του Δημοσίου
Στο υπουργείο Υγείας είχαν παραταχθεί αστυνομικές δυνάμεις. Τόσο ο υφυπουργός Υγείας, Αντ. Μπέζας, όσο και ο γγ του υπουργείου απέφυγαν να συναντήσουν την αντιπροσωπεία τους και τους άφησαν να περιμένουν. «Σκόπιμα δεν μας δέχτηκαν. Τι να μας πουν; Οτι είναι κλειστά τα πολυιατρεία, με ελάχιστο προσωπικό;», είπαν οι εκπρόσωποι των συνταξιούχων και σύσσωμοι οι συγκεντρωμένοι καταδίκασαν τη στάση της ηγεσίας του υπουργείου.



Αντίστοιχα, στη Θεσσαλονίκη, οι απεργοί δημόσιοι υπάλληλοι που συμμετείχαν στη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ, διαδήλωσαν στο κτίριο της 3ης και της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας στην οδό Αριστοτέλους, όπου συγκεντρώθηκαν και συνταξιούχοι. Εκπρόσωποι σωματείων από κλάδους του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, έκαναν παρέμβαση στον Διοικητή της 3ης Υγειονομικής Περιφέρειας. Ακολούθησε πορεία στους δρόμους της πόλης.

Στη συγκέντρωση μίλησαν η Αθηνά Γραμματικοπούλου, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο Θεαγένειο Νοσοκομείο και η Συμέλα Τεμερτζίδου, μέλος του ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων στο νοσοκομείο «Παπανικολάου». Αποκαλύπτοντας την καπιταλιστική βαρβαρότητα, αναφέρθηκαν στην περίπτωση 55χρονης ανασφάλιστης καρκινοπαθούς, η οποία πέθανε και το νοσοκομείο βεβαίωσε την οφειλή για τη νοσηλεία της στην Εφορία, που τώρα ζητά από την υπερήλικη μητέρα της να πληρώσει 7.000 ευρώ!



Η πορεία μπροστά στο υπουργείο Υγείας
Χτες, από τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ, έγιναν επίσης συγκεντρώσεις έξω από τη Μονάδα Υγείας του πρώην ΕΟΠΥΥ στα Τρίκαλα, στο Νομαρχιακό Νοσοκομείο Λάρισας, στο Νοσοκομείο Βόλου, στον ΕΟΠΥΥ Εσταυρωμένου στο ΗράκλειοΚρήτης και στη Μυτιλήνη από το Παλλεσβιακό Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο. Σήμερα στις 10.30 π.μ., τα Σωματεία συνταξιούχων ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΔΕΗ, ΔΕΚΟ, Τραπεζών πραγματοποιούν παράσταση διαμαρτυρίας στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, για τα οξυμένα προβλήματα.


Ανοιξαν αλλά δε λειτούργησαν

Στο μεταξύ, καμιά μονάδα του ΕΟΠΥΥ δεν παρείχε υπηρεσίες στους ασφαλισμένους, χτες, πρώτη μέρα λειτουργίας των πρώην δομών του ΕΟΠΥΥ στο πλαίσιο του Πρωτοβάθμιου Ενικού Δικτύου Υγείας (ΠΕΔΥ). Γιατροί και εργαζόμενοι προσήλθαν στις θέσεις τους, χωρίς να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία της πρόσληψής τους. Θυμίζουμε ότι απ' τους 5.500 γιατρούς, κατέθεσαν αιτήσεις ένταξης στο ΠΕΔΥ 2.374.

Σύμφωνα με καταγγελίες, υπάρχουν μονάδες του πρώην ΕΟΠΥΥ, στις οποίες κανείς γιατρός δεν έχει καταθέσει αίτηση ένταξης, όπως στο Μεσολόγγι, όπου πριν τη διαθεσιμότητα υπηρετούσαν 15 γιατροί. 'Η στο Μοσχάτο, όπου από 30 γιατρούς έκαναν αίτηση μόλις δύο. Στη Θεσσαλονίκη, η λειτουργία του ΠΕΔΥ ξεκίνησε χτες με το 37% των γιατρών του ΕΟΠΥΥ που υπάγονταν στην 3η Υγειονομική Περιφέρεια (ΥΠΕ) και το 48% εκείνων που υπάγονταν στη 4η ΥΠΕ.

Στο πλαίσιο της χτεσινής κινητοποίησης των συνταξιούχων στην Αθήνα, αντιπροσωπεία τους επισκέφτηκε τη Μονάδα του πρώην ΕΟΠΥΥ στην πλατεία Θεάτρου. «Οι γιατροί είναι πολύ λιγότεροι, δεν έχουν αναλάβει καθήκοντα, οι ασφαλισμένοι δεν εξυπηρετούνται», ενημέρωσε τους συγκεντρωμένους ο Δ. Κουμπούρης.