Τετάρτη 5 Μαρτίου 2014

ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΔ - ΠΑΣΟΚ
Χαράτσι 120 εκατ. ευρώ το χρόνο στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ
Με την επαναλειτουργία των πολυιατρείων και τη συνένωση με τα Κέντρα Υγείας Αστικού Τύπου, εισάγεται «εισιτήριο» 5 ευρώ
Από παλιότερο αποκλεισμό των ταμείων στο ΚΑΤ, για να μην πληρώνουν το «πεντάευρω» οι ασθενείς
Ενα πρόσθετο χαράτσι πάνω από 120 εκατ. ευρώ το χρόνο περιμένει τους ασφαλισμένους τουΕΟΠΥΥ, με την επαναλειτουργία των μονάδων του Οργανισμού στο πλαίσιο του Πρωτοβάθμιου Εθνικού Δικτύου Υγείας (ΠΕΔΥ). Οι 330 μονάδες του ΕΟΠΥΥ προβλέπεται να επαναλειτουργήσουν στις 20/3, μέρα που λήγει η διαδικασία της διαθεσιμότητας - κινητικότητας των γιατρών και των εργαζομένων στον Οργανισμό.



Μπροστά σ' αυτήν την εξέλιξη, ο υπουργός Υγείας Αδ. Γεωργιάδης με δηλώσεις του σε τηλεοπτικούς σταθμούς από το περασμένο Σάββατο (1/3) μέχρι και χτες το βράδυ, πριν τη συνάντηση με την τρόικα, έκανε γνωστό με κυνικό τρόπο ότι μετά τις συγχωνεύσεις στις υγειονομικές μονάδες του ΕΟΠΥΥ, «εκεί προφανώς θα υπάρχει και το εισιτήριο των 5 ευρώ», όπως ισχύει σήμερα στα εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων και στα Κέντρα Υγείας, που επίσης παρέχουν υπηρεσίες ΠΦΥ.

Με το χαράτσι αυτό, που η κυβέρνηση επιβάλλει με το πρόσχημα ότι θέλει να εξασφαλίσει παροχές στους ανασφάλιστους, οι ασφαλισμένοι στον ΕΟΠΥΥ, κοντά στα 10 εκ. άτομα, θα επιβαρυνθούν με επιπλέον 120 εκατ. ευρώ το χρόνο. Το ποσό αυτό (127,25 εκατ. ευρώ) προκύπτει αν υπολογίσει κανείς το 5ευρω για καθεμιά από τις 21.450.000 δωρεάν επισκέψεις που γίνονταν κάθε χρόνο στα πολυιατρεία του Οργανισμού (αποτελούν το 30% των 71,5 εκατ. συνολικών επισκέψεων σε μονάδες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας).
Για να χρυσώσει το χάπι, η κυβέρνηση λέει ότι θα ισχύσουν εξαιρέσεις στην καταβολή του 5ευρω στα πρώην ιατρεία του ΕΟΠΥΥ. Σε κάθε περίπτωση, το χαράτσι αυτό προστίθεται στα άλλα που βαραίνουν την πλάτη του λαού και θα είναι τουλάχιστον τετραπλάσιο από εκείνο που καταβάλλουν όσοι προσέρχονται στα Τακτικά Εξωτερικά Ιατρεία των δημόσιων νοσοκομείων και ανέρχεται σε 27 εκατ. ευρώ το χρόνο.
Οι ανακοινώσεις του υπουργού Υγείας ξεσήκωσαν επικοινωνιακό κουρνιαχτό από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ, που σε ανακοίνωση χαρακτήρισε «αιφνιδιαστική και βεβιασμένη την επιβολή των 5 ευρώ»,χωρίς όμως να δηλώνει αντίθετο στο ίδιο το χαράτσι. Την επομένη (3/3), ο υπουργός Υγείας παρέπεμψε την εφαρμογή του μέτρου μετά από έξι μήνες και πρόσθεσε ότι «το νέο σύστημα, όσον αφορά στην απλή συνταγογράφηση, θα παρέχει δωρεάν υπηρεσίες».
Σε νέες δηλώσεις, περιόρισε το θέμα αποκλειστικά στη συνταγογράφηση, για να πλασάρει ευκολότερα το νέο χαράτσι. Ισχυρίστηκε ότι «το νέο σύστημα προσθέτει το θεσμό του οικογενειακού γιατρού όπως και περίπου 2.500 επιπλέον συμβεβλημένους. Αρα η λογική του είναι η συνταγογράφηση να γίνεται έξω από τα πολυιατρεία - δωρεάν - και όχι μέσα στα πολυιατρεία. Τα Αστικού Τύπου Κέντρα Υγείας, τα οποία θα διαμορφωθούν μετά από έξι μήνες και αφού θα έχει γίνει η συνένωση των παλαιών μονάδων, έχουν σκοπό να παρέχουν περισσότερες υπηρεσίες. Εκεί θα υπάρχει προφανώς και το εισιτήριο».