Πέμπτη 27 Μαρτίου 2014

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΠΑΙΔΩΝ «ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ»
Παρέμβαση για τις συνθήκες φιλοξενίας παραμελημένων παιδιών
Κατέθεσαν στη διοίκηση δεκάδες υπογραφές, με αίτημα να ενισχυθούν οι κατάλληλες δημόσιες δομές
Παρέμβαση στον διοικητή του νοσοκομείου Παίδων «Η Αγία Σοφία» έκαναν τη Δευτέρα εργαζόμενοι του νοσοκομείου, ζητώντας να σταματήσει η απαράδεκτη κατάσταση να παραμένουν για βδομάδες και μήνες παιδιά με εισαγγελική εντολή στις παιδιατρικές κλινικές.
Τα παιδιά αυτά είναι υγιή και «φιλοξενούνται» στους πιο ακατάλληλους χώρους, μέσα στα παιδιατρικά νοσοκομεία και τα μαιευτήρια, λόγω κοινωνικών και οικογενειακών προβλημάτων. Πρόκειται για παιδιά που έχουν απομακρυνθεί από την οικογένειά τους με εισαγγελική εντολή, αλλά και για βρέφη που εγκαταλείπονται στα μαιευτήρια. Το ελάχιστο νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό, που δεν επαρκεί ούτε για τη νοσηλεία, έχει αναλάβει και τη φροντίδα αυτών των παιδιών.
Σύμφωνα με τον διοικητή, αυτή τη στιγμή στο νοσοκομείο βρίσκονται 21 παιδιά με επίσημη εισαγγελική εντολή. Στην πραγματικότητα, είναι περισσότερα, καθώς για ορισμένα εκκρεμεί η εντολή του εισαγγελέα. Στη διοίκηση του Παίδων «Αγία Σοφία» παραδόθηκαν δεκάδες υπογραφές εργαζομένων.
Οπως σημείωσε η Ολγα Σιάντου, νοσηλεύτρια, εκλεγμένη με τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ στην ΠΟΕΔΗΝ, «ξεκαθαρίσαμε ότι λύση προς όφελος των παιδιών δεν μπορεί να είναι τα λεγόμενα "μη κερδοσκοπικά" ιδιωτικά ιδρύματα», αλλά να «δοθεί γενναία κρατική χρηματοδότηση και να γίνουν μαζικές προσλήψεις προσωπικού σε δομές όπως το Κέντρο Βρεφών "Μητέρα", το "Αναρρωτήριο Πεντέλης" και οι υπόλοιπες δημόσιες εξειδικευμένες δομές Πρόνοιας. Να ενισχυθούν τα κέντρα προστασίας Μητέρας και Παιδιού που υπάρχουν σε διάφορες πόλεις, να στηρίξει το κράτος τις φτωχές οικογένειες που θέλουν τα παιδιά τους, αλλά δεν μπορούν να τους εξασφαλίσουν τα στοιχειώδη».
Ο διοικητής ενημέρωσε πως εξετάζεται η φιλοξενία των παιδιών σε πιο κατάλληλο κτίριο, εκτός νοσοκομείου. Ομως οι εργαζόμενοι εκφράζουν φόβους πως η φροντίδα των παιδιών θα δοθεί στην ιδιωτική πρωτοβουλία, καθώς δεν έχει ξεκαθαριστεί από πλευράς κυβέρνησης με τι προσωπικό θα λειτουργήσει αυτή η νέα δομή, με τι εργασιακές σχέσεις, όπως και αν θα λειτουργεί με αποκλειστική χρηματοδότηση και ευθύνη του κράτους.