ΝΕΦΡΟΠΑΘΕΙΣ
Καταγγελίες για την ποιότητα των φίλτρων αιμοκάθαρσης
Η προμήθεια με κριτήριο το μικρότερο κόστος οδηγεί πολλές φορές σε επώδυνες παρενέργειες
«Κάποια ποιοτικά χαρακτηριστικά των φίλτρων είναι σημαντικά για την υγεία των νεφροπαθών», σημειώνει στον «Ρ» ο Γιάννης Σεχρεμέλης, πρόεδρος του Συλλόγου Νεφροπαθών Λιβαδειάς και μέλος του ΔΣ της ΠΟΝ: «Υπάρχουν διαφορετικές μεμβράνες, οι οποίες δεν είναι κατάλληλες για όλους τους νεφροπαθείς. Επίσης, κάθε φίλτρο έχει ένα συντελεστή υπερδιήθησης. Οσο πιο υψηλός είναι, τόσο καλύτερη κάθαρση γίνεται. Τα νοσοκομεία θα προμηθεύονται ένα είδος φίλτρου, ανεξάρτητα από τον ασθενή. Στον επόμενο διαγωνισμό θα προμηθευτούν άλλο είδος, το πιο φθηνό. Κάθε φορά δεν θα ξέρουμε "τι θα μας ξημερώσει"».
«Για κάθε ασθενή, για κάθε φίλτρο πρέπει να είναι υπεύθυνος ο γιατρός και όχι η οικονομική υπηρεσία... Το ίδιο συμβαίνει και για άλλα υγειονομικά υλικά αιμοκάθαρσης, π.χ. βελόνες», συμπληρώνει ο Γ. Σεχρεμέλης. Η κύρια θεραπεία των νεφροπαθών, η αιμοκάθαρση, εγκυμονεί κινδύνους επειδή οι ασθενείς και οι υπηρεσίες Υγείας προς το λαό λογαριάζονται ως κόστος, ενώ τα φάρμακα και τα υγειονομικά υλικά είναι εμπορεύματα στα χέρια των επιχειρηματικών ομίλων. Γι' αυτό είναι αναγκαία η κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης στην Υγεία, στο φάρμακο, στα υγειονομικά υλικά, αφού μόνο σκοπό έχει την κερδοφορία.
Οπως καταγγέλλει η ΠΟΝ, «τον τελευταίο χρόνο έχουν καταγραφεί με πρωτοφανή συχνότητα στις καρτέλες των αιμοκαθαιρόμενων στα νοσοκομεία περιστατικά αντίδρασης στα φίλτρα και υποχώρησης των θεραπευτικών αποτελεσμάτων. Ενδεικτικά αναφέρουμε: Αλλεργίες στο φίλτρο, δερματίτιδες, κεφαλαλγίες, θρομβώσεις, μουδιάσματα στα χέρια κι έντονος κνησμός, ρίγη και εμετούς, έντονα υποτασικά επεισόδια, κακή κάθαρση, επεισόδια κολπικής μαρμαρυγής, ρήξη φίλτρων, πήξη φίλτρων, σφίξιμο στο στήθος, έντονες ξηροστομίες, μη καλός καθαρισμός του φίλτρου, που οδηγούν σε συνολική επιδείνωση των παραμέτρων που ελέγχουν την επάρκεια της αιμοκάθαρσης και μειώνουν δραματικά τον χρόνο επιβίωσης των νεφροπαθών».