Τρίτη 18 Μαρτίου 2014

ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΥΓΕΙΑΣ-ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΟΥ ΠΑΜΕ

Π.Α.ΜΕ 



Γραμματεία Υγείας-Πρόνοιας Θεσσαλονίκης

Εργαζόμενοι, συνταξιούχοι, μικροεπαγγελματίες, άνεργοι, νέοι,
η επίθεση ενάντια στα δικαιώματά μας δυναμώνει. Κυβέρνηση, μεγαλοεπιχειρηματίες, Ευρωπαϊκή Ένωση, βάζουν στη λαιμητόμο της «ανταγωνιστικότητας» και της κερδοφορίας τους, το δικαίωμα όλων μας στην υγεία, στην πρόνοια, στη ζωή. Ολοένα και περισσότερο, το κόστος των υπηρεσιών Υγείας και Πρόνοιας μεταφέρεται στις πλάτες των λαϊκών οικογενειών που έχουν γονατίσει από την ανεργία, τους φόρους και τη συνεχή μείωση των μισθών και συντάξεων.
Με τον προϋπολογισμό του 2014 η κυβέρνηση μειώνει τις δαπάνες του υπουργείου Υγείας κατά 19,7%, τη χρηματοδότηση των νοσοκομείων κατά 32%, τις κοινωνικές δαπάνες συνολικά κατά 12,5%. Στο όνομα του εξορθολογισμού το 2013, έκλεισαν 3 νοσοκομεία και μόνο στην 4η ΥΠΕ χάθηκαν 500 κρεβάτια. Το άνοιγμα του Δερματολογικού νοσοκομείου ως Κέντρο Υγείας αστικού τύπου είναι στάχτη στα μάτια του κόσμου, αφού συνοδεύεται από κλείσιμο πολυιατρείων του πρώην ΕΟΠΥΥ. Με το νέο νόμο για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας βάζουν ταφόπλακα και σ’ αυτές τις υποβαθμισμένες δημόσιες υπηρεσίες υγείας, που μέχρι τώρα παρέχονταν δωρεάν. Επεκτείνουν τα χαράτσια των 5 ευρώ για εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων και τα κέντρα υγείας και στις δομές της ΠΦΥ. Μετά τα απογευματινά ιατρεία, σχεδιάζουν και απογευματινά χειρουργεία στα νοσοκομεία μέσω ΣΔΙΤ.
Συνέπεια όλων αυτών είναι ελλείψεις σε φάρμακα και υλικά στα νοσοκομεία, χειρότερες υπηρεσίες, παραπέρα εμπορευματοποίηση της υγείας με ασθενείς-πελάτες.
Αυτά τα αντιλαϊκά μέτρα είναι πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προωθούνται παντού, σε όλες τις χώρες της, ανεξάρτητα αν έχουν χρέη ή μνημόνια. Έχουν σκοπό να ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητα και την κερδοφορία των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων. Μειώνοντας τις κοινωνικές δαπάνες, το κράτος εξοικονομεί πόρους για να επιδοτήσει και να φοροαπαλλάξει τους μεγαλοεπιχειρηματίες, να τους δώσει «κίνητρα για την επιχειρηματικότητα», όπως κομψά το διατυπώνουν. Κλείνοντας δημόσιες δομές Υγείας και Πρόνοιας τους ανοίγει νέα πεδία για να επενδύσουν τα συσσωρευμένα κεφάλαιά τους. Η ανάπτυξη του ιδιωτικού τομέα στην υγεία πατάει πάνω στην (συνειδητή) υποβάθμιση του δημόσιου.
Η υγεία αφορά όλο το λαό, τα παιδιά του. Τώρα είναι η ώρα να απαντήσουμε οργανωμένα και συλλογικά ενάντια στην υποβάθμιση της.
Παλεύουμε για
·         Να εξασφαλίσουμε την κάλυψη των λαϊκών αναγκών για αποκλειστικά δημόσιες, δωρεάν υπηρεσίες Υγείας-Πρόνοιας και το δικαίωμα όλων των εργαζομένων σε μόνιμη, σταθερή εργασία.
·         Να μην κλείσει καμιά δομή Υγείας-Πρόνοιας. Επαρκή χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό. Κατάργηση πληρωμών των ασθενών.
·         Μαζικές προσλήψεις μόνιμου και αποκλειστικής απασχόλησης προσωπικού. Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων και των εργαζόμενων στα εργολαβικά συνεργεία.
·         Ουσιαστικά μέτρα προστασίας σε κάθε χώρο δουλειάς, πρόσληψη γιατρού και τεχνικού ασφαλείας. Σταθερό 5ήμερο-6ωρο-30ωρο.
·         Να καλυφθούν ασφαλιστικά οι εργαζόμενοι σε «κοινωφελή προγράμματα» και στα προγράμματα άσκησης και μαθητείας.
·         Κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας σε Υγεία-Πρόνοια.
ΌΛΟΙ ΣΤΙΣ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
ΤΕΤΑΡΤΗ 19/3 στις 11:00 στην πλ. Αγίας Σοφίας

ΠΕΜΠΤΗ 20/3 στις 11:00 στην ΥΠΕ (Αριστοτέλους 16)