Κυριακή 16 Μαρτίου 2014

Στο ίδιο έργο... θεατές;

Αγωνιστική Συσπείρωση Υγειονομικών Νοσοκομείου Παπαγεωργίου

στηρίζεται από το ΠΑΜΕ

ΣΤΟ ΙΔΙΟ ΕΡΓΟ… ΘΕΑΤΕΣ;

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,
μ’ αυτή την απόφαση η Διοίκηση του νοσοκομείου καταργεί τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.
«Ομόφωνα αποφασίζει
2. Η ισχύς της ΣΣΕ για τους εργαζόμενους του Γ.Ν.Θ. ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ λήγει την 31-12-2013 και μετά τη μετενέργειά της την 31-03-2014, ημερομηνία κατά την οποία παύουν να ισχύουν οι κανονιστικοί όροι της, συμπεριλαμβανομένων και αυτών που ρυθμίζουν τις άδειες των εργαζομένων, κατά τρόπο ευνοϊκότερο των διατάξεων του ως άνω νόμου».
Η απόφαση αυτή της διοίκησης απασχόλησε το Δ.Σ. του σωματείου μας στην 20/01/2014 συνεδρίασή. Αναλύοντας την κατάσταση και λαμβάνοντας υπόψη όλες επιμέρους παραμέτρους, προτείναμε στο Δ.Σ.: α)την άμεση σύγκλιση Γενικής Συνέλευσης για ενημέρωση των εργαζομένων και β)σχέδιο κινητοποιήσεων για την υπεράσπιση της ΣΣΕ στη γραμμή «ούτε βήμα πίσω». Συγκεκριμένα, για να μη δοθεί στη Διοίκηση το δικαίωμα να πει ότι το Σωματείο καταγγέλλει τη ΣΣΕ, βάλαμε ως αίτημα την ανάκληση της παραπάνω απόφασης. Ως μέσο πίεσης προτείναμε πολύμορφες δράσεις(συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας των εργαζομένων στη Διοίκηση, στάση εργασίας κλπ.) που θα κλιμακώνουν τον αγώνα. Γενικές Συνελεύσεις για εκτίμηση  των κινητοποιήσεων και αποφάσεις για τη μορφή της κλιμάκωσης. Κάναμε ξεκάθαρο ότι για μας η υπεράσπιση της ΣΣΕ πρέπει να είναι υπόθεση κάθε εργαζόμενου γιατί η μαζικότητα της συμμετοχής μαζί με το περιεχόμενο(αιτήματα), είναι οι κυριότεροι παράγοντες για την επιτυχία ενός αγώνα.
Τι έκανε όμως η πλειοψηφία της Διοίκησης του Σωματείου από τότε; Καταρχάς επαναπαύτηκε  μετά από τη συνάντηση του ΔΣ με τη Διοίκηση, στη δήλωση της ότι δεν θέλει να μειωθούν τα δικαιώματα των εργαζομένων. Και ρωτάμε, αν πραγματικά το ήθελε η Διοίκηση, γιατί δεν ανακάλεσε την παραπάνω απόφασή της;
Βλέποντάς μας να μαζεύουμε υπογραφές, κάλεσαν επιτέλους σε Γενική Συνέλευση για τις 6 Μάρτη. Εκεί έδωσαν μάχη για να μην πάμε σε κινητοποιήσεις πριν τις 31 Μάρτη. Προσπάθησαν να μπερδέψουν τον κόσμο, έκαναν γαργάρα την παραπάνω απόφαση της Διοίκησης, είπαν ότι «μα όλοι μας έχουμε υπογράψει ατομικές συμβάσεις»!!! Από αυτό και μόνο βγαίνει το συμπέρασμα ότι προσπαθούν να μας εξοικειώσουν με αυτό το ενδεχόμενο. Όταν δεν είχαν πλέον να επιχειρηματολογήσουν, άρχισαν την καθιερωμένη πια στο τέλος κάθε Γενικής Συνέλευσης λασπολογία για την ΑΣΥ και το ΠΑΜΕ. Δεν μπήκαμε, θέλοντας να παρθεί απόφαση μιας και ο χρόνος πίεζε, σ’ αυτήν την αντιπαράθεση που μας έστησαν. Τελικά αφού αρκετοί συνάδελφοι έπρεπε να φύγουν, κατάφεραν το σκοπό τους να οδηγήσουν τη Συνέλευση σε μη λήψη απόφασης για κινητοποιήσεις.
Και την περασμένη Παρασκευή με ανακοίνωση αυτοί οι ίδιοι καλούσαν σε Γενική Συνέλευση για τη Δευτέρα 17 Μάρτη, με πομπώδεις εκφράσεις, για λήψη απόφασης για κινητοποιήσεις. Και θα μπορούσε να πει κάποιος καλόπιστα, «καλά μωρέ έπεσαν έξω, δεν έκαναν σωστή εκτίμηση γιατί τους κατηγορείτε;»
Δυστυχώς συνάδελφοι τα πράγματα δεν είναι έτσι. Εδώ υπάρχει συσσωρευμένη πείρα. Ας πάμε λίγο πίσω στο 2009 όταν το ΠΑΜΕ καλούσε σε Γενική Απεργία για τις 17 Δεκέμβρη. Τι για επαναστατική γυμναστική, τι για αδιέξοδες κινητοποιήσεις, τι «γιατί δεν αφήνουμε την κυβέρνηση να εφαρμόσει την πολιτική της και μετά βλέπουμε», και τι δεν ακούσαμε. Και η Κυβέρνηση κέρδισε πολύτιμο χρόνο, το λαϊκό κίνημα βρέθηκε απροετοίμαστο. Και μετά άρχισε να βρέχει μνημόνια. Και μετά όλοι αυτοί μπήκαν στην κολυμβήθρα του Σιλωάμ και βαφτίστηκαν αντιμνημονιακοί, επαναστάτες, αντισυστημικοί και άρχισαν να προκηρύσσουν απεργίες για τα μάτια του κόσμου χωρίς να κάνουν το παραμικρό για την οργάνωσή τους, καλώντας πολλές φορές οι ίδιοι σε απεργοσπασία!!! Φρόντισαν όμως επιμελώς να υπογράψουν σε κάθε χώρο που πλειοψηφούσαν κουτσουρεμένες συμβάσεις εφαρμόζοντας έτσι τα μνημόνια!!!
Ποιοι ήταν αυτοί όμως; Ήταν οι συνδικαλιστικές πλειοψηφίες της ΓΣΕΕ της ΑΔΕΔΥ, της ΠΟΕΔΗΝ, ο κυβερνητικός εργοδοτικός συνδικαλισμός(ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ- συνδικαλιστές ΣΥΡΙΖΑ). Σε ποιανού μύλο έριξαν και ρίχνουν νερό; Στο μύλο της Κυβέρνησης - Ευρωπαϊκής Ένωσης – Κεφαλαίου αποδεχόμενοι μειώσεις μισθών και δικαιωμάτων με πρόσφατο παράδειγμα την υπογραφή της ΓΣΕΕ στην άρση της απαγόρευσης των ομαδικών απολύσεων.
Μήπως όμως και εδώ δεν έχουμε μια μικρογραφία της παραπάνω περίπτωσης; Δεν μιλάει η πλειοψηφία για διαφύλαξη της εργασιακής ειρήνης, για επαναστατική γυμναστική, «να περιμένουμε τον Απρίλη και βλέπουμε»; Μήπως και εδώ δεν κέρδισε η Διοίκηση πολύτιμο χρόνο; Μήπως και εδώ δεν θέλουν να μας πιάσουν απροετοίμαστους; Και σε ποιανού μύλο ρίχνει τελικά νερό η πλειοψηφία;  
Πρέπει να είναι λοιπόν ξεκάθαρο στον καθένα εξετάζοντας τις παραπάνω περιπτώσεις, ότι οι εργαζόμενοι δύο δρόμους έχουν να ακολουθήσουν: το δρόμο της μοιρολατρίας και της υποταγής, στο όνομα του μικρότερου κακού που είναι ευκολοδιάβατος στην αρχή και μας οδηγεί στα τάρταρα ή το δρόμο της διεκδίκησης και του αγώνα που είναι κακοτράχαλος και ανηφορικός στην αρχή αλλά έχει προοπτική μια κοινωνία που θα καταργήσει την εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο και θα κάνει αφέντη του πλούτου αυτόν που τον παράγει.
Συνάδελφοι, δεν μπορούμε να περιμένουμε άλλο. Η σύγκρουση πρέπει να μεταφερθεί και σε κεντρικό πολιτικό επίπεδο. Δεν αρκεί μόνο η σύγκρουση με την εργοδοσία που υλοποιεί με τον ένα ή τον άλλον τρόπο την πολιτική της κυβέρνησης. Σύγκρουση με την πολιτική της κυβέρνησης, που εφαρμόζει τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σύγκρουση με την Ευρωπαϊκή Ένωση που εξυπηρετεί τα συμφέροντα των μονοπωλίων, δηλαδή πιο λιανά των τραπεζιτών, των βιομηχάνων, των μεγαλοκλινικαρχών, των εφοπλιστών. Συμφέροντα που οδηγούν τους εργαζόμενους στον εργασιακό μεσαίωνα, στην ανεργία.
Καλούμε λοιπόν όλους τους συναδέλφους να δώσουν το παρόν στη Γενική Συνέλευση τη Δευτέρα 17 Μάρτη στο αμφιθέατρο του νοσοκομείου στις 13:00 και να στηρίξουν το σχέδιο δράσης της ΑΣΥ.
Απαίτηση για υπογραφή της συλλογικής σύμβασης εργασίας χωρίς καμιά περικοπή.  Αν σήμερα στόχος είναι οι άδειες αύριο θα είναι οι υπόλοιπες  κατακτήσεις.
Συμμετοχή και ενεργή δράση για την επιτυχία της 48ωρης απεργίας στις 19-20/3/14. Οργανωμένες και μαζικές κινητοποιήσεις με συμμετοχή των εργαζομένων στην οργάνωσή τους φοβάται η Διοίκηση και όχι ανέξοδους λεονταρισμούς και νομικίστικα τερτίπια. Η απεργία να αποτελέσει τα προεόρτια για τη μάχη της υπογραφής Σ.Σ.Ε.
ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΑΠΕΡΓΙΑΚΕΣ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΑΜΕ  ΤΕΤΑΡΤΗ 19 ΜΑΡΤΗ 11:00 π.μ. ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΑΓΙΑΣ ΣΟΦΙΑΣ
 ΠΕΜΠΤΗ 20 ΜΑΡΤΗ 11:00 π.μ. ΣΤΙΣ ΥΠΕ ΣΤΗΝ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΟΥΣ