Τρίτη 19 Απριλίου 2016

Μαγειρεύοντας την τιμή μας.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,
η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, στα πλαίσια της Ε.Ε. συνεχίζει την αντιλαϊκή πολιτική των προκατόχων της με στόχο ανάκαμψη της κερδοφορίας του κεφαλαίου σε βάρος των εργαζόμενων και των λαικών στρωμάτων. Οι μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις, η φοροεπιδρομή, οι ιδιωτικοποιήσεις και όλα όσα μας παίρνουν, πάνε κατευθείαν στα σεντούκια των μεγαλοεπιχειρηματιών.
Ο τομέας της Υγείας δεν θα μπορούσε να μείνει έξω από αυτήν την πολιτική. Η υποστελέχωση των δομών υγείας, η μείωση της κρατικής χρηματοδότησης με παράλληλο χαράτσωμα των ασθενών, η εμπορευματοποίηση του κοινωνικού αγαθού που λέγεται Υγεία, εξυπηρετούν τον παραπάνω στόχο.
Στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου η πολιτική αυτή εφαρμόζεται μέχρι κεραίας, με τη Διοίκηση του νοσοκομείου να διεκδικεί μάλιστα το ρόλο του πρώτου διδάξαντος. Η ένταξη του νοσοκομείου στην ΕΑΠ, αντικειμενικά τους ελαφρύνει από το “βάρος” της μισθοδοσίας. Διακαής τους πόθος όμως, είναι η πάση θυσία επέκταση της επιχειρηματικής δραστηριότητας του νοσοκομείου. Γερό τους χαρτί, τα πλεονάσματα του “πρωτοπόρου” νοσοκομείου, δηλαδή ο κλεμμένος ιδρώτας εργαζόμενων και ασθενών.
Οι ενέργειες κυβερνητικών παραγόντων αλλά και κάποιων διοικούντων του νοσοκομείου για ένταξή του στην ΕΑΠ, αντικειμενικά στοχεύουν στη μείωση της κρατικής χρηματοδότησης. Η μισθολογικά μη αναγνώριση της προυπηρεσίας του ιδιωτικού τομέα και η κατάργηση των κλαδικών συμβάσεων αν μπει το νοσοκομείο στην ΕΑΠ, οδηγούν εκεί.
Ενώ Διοίκηση και Κυβέρνηση συμφωνούν στο κύριο, στην Υγεία ως εμπόρευμα, διαγκωνίζονται ποιός θα 'χει το πάνω χέρι. Οι μεν θέλουν επέκταση της επιχειρηματικής δραστηριότητας έστω και χωρίς κρατική χρηματοδότηση, οι δε με όπλο μια υποτυπώδη κρατική χρηματοδότηση, τον έλεγχο πάνω στο νοσοκομείο, γιατί πρέπει να διατηρήσουν κάποιες ισορροπίες στο μοίρασμα της πίτας που λέγεται Υγεία. Πάνω στο μείγμα της διαχείρισης γίνεται λοιπόν η αντιπαράθεση, και είμαστε σίγουροι ότι κάποια στιγμή θα τα βρούνε μεταξύ τους.
Και στους εργαζόμενους βάζουν το δίλλημα, ναι ή όχι στην ΕΑΠ. Το πρώτο σημαίνει μείωση μισθών σε μια μεγάλη μερίδα εργαζομένων, το δεύτερο μείωση έως και κατάργηση της κρατικής χρηματοδότησης και εξάρτηση της μισθοδοσίας μας από το αν και πόσο το ασφαλιστικό ταμείο ή ο ασθενής έχουν να πληρώσουν. Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα δηλαδή. Ξαναζωντανεύουν οι μνήμες του περασμένου Ιούλη, όπου το όχι στην πρόταση Γιούνγκερ, μετατράπηκε σε ναι στην πρόταση Τσίπρα η οποία ήταν σχεδόν ταυτόσημη με την πρώτη. Και μετά ήρθε το μνημόνιο της “πρώτη φορά Αριστεράς”.
Είναι λοιπόν ξεκάθαρο, ότι μπαίνοντας σ' αυτή τη λογική, είμαστε οι χαμένοι της υπόθεσης. Καμιά εμπιστοσύνη λοιπόν σ' αυτούς, γιατί “όταν μαλώνουν τα βουβάλια, την πληρώνουν τα βατράχια”.
Στόχος των εργαζόμενων πρέπει να είναι
ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ ΑΜΕΣΑ ΚΑΘΕ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΠΟΥ ΥΠΟΝΟΜΕΥΕΙ ΤΟΥΣ ΜΙΣΘΟΥΣ ΜΑΣ
Και η πείρα δείχνει ότι τέτοια καίρια ζητήματα δε λύνονται με έγγραφα και διαβουλεύσεις, αλλά με σύγκρουση με τους απέναντι.
www.asypapageorgiou.blogspot.gr

 Πρώτη προειδοποίηση προς τους διοικούντες του ιδρύματος η διαμαρτυρία των εργαζομένων την Πέμπτη στο Δ.Σ του νοσοκομείου. Απαίτηση, να σταματήσει οποιαδήποτε ενέργειά τους, που βάζει σε υποθήκη  το μισθό μας.