Σάββατο 23 Απριλίου 2016

Το Ξεκίνημα Μιας Γενεάς-Θέμου Κορνάρου

Το Ξεκίνημα Μιας Γενεάς
"Η πιο μεγάλη ευσπλαχνία μιας Γενεάς είναι να δει πιο ρωμαλέα, πιο σοφή και πιο ωραία, τη νέα Γενεά που τη διαδέχεται.
Τότε πρέπει να ετοιμαστεί να παραδώσει, και τυπικά, όλο το χώρο της αλωνίστρας των αγώνων, και το κουμάντο της ζωής, στα νέα χέρια.
Την ευτυχία αν τη αξιώθηκε η Γενεά που προσπαθώ να δώσω μια κάποια εικόνα της πορείας της. Δεκατισμένη Γενεά, που λίγα μέλη της μονάχα απομένουνε, σκορπισμένα κι αυτά εδώ κι εκεί, από μπόρες και θύελλες. Μπήκε στη ζωή μ’ όλες τις ωραίες προθέσεις. Πολέμησε με ηρωισμό κι αφάνταστη αυτοθυσία, να κάμει πράξη τα όνειρά της. Έχει στιγμές που οι δυνάμεις της την πρό­διδαν, είναι άλλες που μπήκε σε αδιέξοδα στενά της ζωής, μα είναι κι άλλες που πέτυχε στόχους υψηλούς.
Αυτή με δίδαξε να μην πιάνω την πέννα ποτέ αν δεν αισθάνομαι μέσα μου μια τρικυμία. Έτσι νοιώθω και τώρα, που οι μέρες τελειώνουνε, πώς είναι δικό μου χρέος ‒που πρέπει χωρίς άλλο να προλάβω‒ ετούτη η νέα δουλειά.
Είναι ανάγκη να παραδώσουμε κανονικά. Το ξεκί­νημα από τα βαλτονέρια της «Μεγάλης Ιδέας», η νη­πιακή ηλικία του προοδευτικού κινήματος, τα λάθη και τα επιτεύγματα, η κριτική και η αυτοκριτική της Γενεάς που σημειώνουμε τα βήματα, είναι το περιεχόμενο των τεσσάρων βιβλίων ‒σάν και τούτο‒ που ίσως χρειαστούνε κά­πως στη νέα Ηγεσία της ελληνικής ζωής. Στη νέα Γενεά."