Σάββατο 21 Ιανουαρίου 2017

Η μεταγραφική περίοδος μόνο στο ποδόσφαιρο ισχύει;

Κινητικότητα και διεργασίες σε όλο το φάσμα
Συνεχίζονται σε όλο το φάσμα του αστικού πολιτικού συστήματος οι διεργασίες και ανακατατάξεις με στόχο τη διαμόρφωση «αξιόπιστων εναλλακτικών» για την αστική διαχείριση.
Σε αυτό το κλίμα, ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυρ. Μητσοτάκης, συναντήθηκε, χτες, στα κεντρικά γραφεία του κόμματος, με τον πρόεδρο της «Δράσης» (συνεργαζόταν προηγουμένως με το Ποτάμι, παλαιότερα στενός συνεργάτης της Ντ. ΜπακογιάννηΘ. Σκυλακάκη και άλλα στελέχη της κίνησης, τα οποία τον ενημέρωσαν για την απόφασή τους να στηρίξουν, όποτε γίνουν οι εκλογές, τη ΝΔ.
Παίρνοντας την πάσα ο Κυρ. Μητσοτάκης εξήγγειλε ότι στη ΝΔ θα δημιουργηθεί μια «Ομάδα Δράσης για την άρση εμποδίων στην επιχειρηματικότητα, προσέλκυση επενδύσεων & προώθηση της εξωστρέφειας των Μικρών και Μεσαίων επιχειρήσεων», όπου επικεφαλής θα τεθεί ο Σκυλακάκης. Πρόσθεσε, εξάλλου, ότι «η ΝΔ μεγαλώνει, διευρύνεται (...) δημιουργώντας ένα πλειοψηφικό ρεύμα μέσα στην κοινωνία», με εμφανές το άγχος τους να πείσουν το κεφάλαιο ότι αξίζει να τους εμπιστευτεί γιατί έχουν την επιρροή και τα στελέχη για να περάσουν και νέα μέτρα υπέρ του.
Ο δε Σκυλακάκης δήλωσε επισήμως ότι «μόνο μια κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον Κυρ. Μητσοτάκη είναι ρεαλιστικό να υλοποιήσει σήμερα μια σοβαρή μεταρρυθμιστική προσπάθεια, στην οποία ελπίζουμε να συμμετάσχουν και άλλες δυνάμεις που βρίσκονται στο χώρο του μεταρρυθμιστικού κέντρου».
«Τρέχουν» σχέδια σε διάφορες κατευθύνσεις στην «κεντροαριστερά»
Στα της «κεντροαριστεράς», μετά και τις τελευταίες εξελίξεις, ο Ευ. Βενιζέλος μιλώντας χτες στο ρ/σ «Αθήνα 9,84», ζήτησε «κυβέρνηση που προωθεί μια εθνική στρατηγική», όχι μόνο με τη ΝΔ αλλά σε ένα ευρύτερο σχήμα, όπου «ο ηττημένος ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να κληθεί να μετάσχει» και όπου «πρέπει πράγματι να υπάρχουν τα χαρακτηριστικά της εθνικής συνεννόησης και συνένωσης». Παραπέρα, επέμεινε για έναν «προοδευτικό μεσαίο χώρο, το προοδευτικό κέντρο, που περιλαμβάνει και την κεντροαριστερά και τη σοσιαλδημοκρατία αλλά και άλλες εκδοχές δημοκρατικής προοδευτικής αντίληψης».
Στον ίδιο ρ/σ, ο επικεφαλής των (συνεργαζόμενων με το Ποτάμι) «Μεταρρυθμιστών», Σπ. Λυκούδης, χαρακτήρισε τη «συνεχή πτωτική πορεία» του Ποταμιού «προδιαγεγραμμένη», καθώς «έχει τώρα ένα απροσδιόριστο σχέδιο σε σχέση με τις συμμαχίες του, το πώς θα πάει κ.λπ.». Σε αυτό το φόντο κάλεσε τους συνοδοιπόρους του στο Ποτάμι «να επιχειρήσουν να έχουν έναν πρωταγωνιστικό ρόλο στην διαμόρφωση και την συγκρότηση ενός νέου και ενιαίου φορέα της κεντροαριστεράς».
Συνεχίζονται τα ανοίγματα ΛΑ.Ο.Σ. στη ΧΑ
Οι διεργασίες αναμόρφωσης συνεχίζονται στο μεταξύ και στα «ακροδεξιά» του αστικού πολιτικού χάρτη, με βασικό στοιχείο την προσπάθεια να ξεπλυθεί η ναζιστική Χρυσή Αυγή και να αναβαθμιστεί ο ρόλος της.
Μετά τα πρόσφατα δημόσια ανοίγματα του προέδρου του ΛΑ.Ο.Σ., Γ. Καρατζαφέρη, στον Ν. Μιχαλολιάκο, να συνεργαστούν ώστε ο πρώτος να βάλει πλάτη στη ΧΑ για «να γίνει ελκυστική», χτες ακολούθησε ανακοίνωση του ΛΑ.Ο.Σ. για την τραμπούκικη επίθεση της ΧΑ στο Πέραμα, όπου πέρα από την προσπάθεια του Καρατζαφέρη να στοχοποιήσει μια «μερίδα» μόνο στελεχών της ναζιστικής οργάνωσης ως υπεύθυνα και όχι όλη τη ΧΑ, φροντίζει στην πράξη να βγάλει λάδι την οργάνωση και τις θέσεις της, μιλώντας στην ανακοίνωση για «υποκριτική στάση του υπουργείου Παιδείας», «κελεύσματα της Νέας Τάξης Πραγμάτων» και «αθρόες εισβολές των λαθρομεταναστών», δίνοντας έτσι και ένα ...φρον