Πέμπτη 19 Ιανουαρίου 2017

"Θεαγένειο" Νοσοκομείο.Απαράδεκτες πρακτικές καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι


Απαράδεκτες πρακτικές καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι
Με αυταρχισμό απάντησε η διοίκηση του «Θεαγένειου» Νοσοκομείου στο μεγάλο πρόβλημα της διάλυσης των κυτταροστατικών φαρμάκων από μη εξειδικευμένο προσωπικό, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ασφάλεια του προσωπικού και των ασθενών, αλλά και για την οικονομία του φαρμάκου. Θυμίζουμε ότι οι νοσηλευτές είχαν αποφασίσει, από τις 23 Γενάρη να σταματήσουν τη διάλυση των φαρμάκων, απαιτώντας τη λειτουργία Κεντρικής Μονάδας Διάλυσης Φαρμάκου, που θα είναι στην ευθύνη του νοσοκομειακού φαρμακείου και θα στελεχώνεται με το αντίστοιχο εξειδικευμένο προσωπικό.
Τη Δευτέρα 16/1, το ΔΣ του νοσοκομείου αποφάσισε και έδωσε εντολή στους νοσηλευτές «να εκτελούν τα καθήκοντα της διάλυσης των χημειοθεραπευτικών μέχρι να γνωμοδοτήσει το ΚΕΣΥ και να αποφανθεί ο υπουργός επί της γνωμοδότησης αυτής». Ταυτόχρονα, προσπαθεί να τρομοκρατήσει τους εργαζόμενους λέγοντας ότι «τυχόν άρνηση οποιουδήποτε νοσηλευτή να εκτελεί τη συγκεκριμένη εντολή, η οποία θα έχει ως αποτέλεσμα τη δυσλειτουργία τμημάτων του νοσοκομείου και την έκθεση ασθενών σε κίνδυνο, θεωρείται πειθαρχικό παράπτωμα».
Σε άμεση απάντηση, το Σωματείο Εργαζομένων στο «Θεαγένειο» οργανώνει παράσταση διαμαρτυρίας σήμερα στις 2 μ.μ., στην 4η ΥΠΕ, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.
Με ανακοίνωσή του σημειώνει: «Το ΔΣ του νοσοκομείου συνεχίζει την παράνομη ανάθεση εξειδικευμένης εργασίας σε μη εξειδικευμένο προσωπικό και τη μη ίδρυση Κεντρικής Μονάδας Διάλυσης Φαρμάκων στην ευθύνη του νοσοκομειακού φαρμακείου, με συνέπεια την υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους ασθενείς, την έκθεση του προσωπικού σε φάρμακα υψηλής τοξικότητας, τα οποία δύναται να έχουν μεταλλαξιογόνες και καρκινογόνες επιδράσεις σε υγιείς οργανισμούς εάν έρθουν σε επαφή με το δέρμα ή να προκαλέσουν μόλυνση μέσω του αναπνευστικού συστήματος και την κατασπατάληση πόρων, αφού, για παράδειγμα, μόνο μέσα στο 2016 και χωρίς την ύπαρξη κεντρικής μονάδας, από τις περίσσειες των φαρμάκων εξοικονομήθηκαν πάνω από 500.000 ευρώ.
Η παραπάνω στάση, ιδιαίτερα σε έναν ευαίσθητο τομέα όπως αυτός της αντιμετώπισης του καρκίνου, δείχνει για άλλη μια φορά την πολιτική βούληση υποβάθμισης, εμπορευματοποίησης και απαξίωσης του δημόσιου συστήματος Υγείας. Καλούμε τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Υγείας να πάρουν άμεσα θέση και να προχωρήσουν στην επίλυση του προβλήματος. Συνεχίζουμε αταλάντευτα τον αγώνα μας, μαζί με τους ασθενείς μας, κόντρα στην υποβάθμιση της Υγείας, για τη λειτουργία Κεντρικής Μονάδας Διάλυσης Φαρμάκου στην ευθύνη του νοσοκομειακού φαρμακείου με το αντίστοιχο εξειδικευμένο προσωπικό».