Τετάρτη 30 Μαΐου 2018

Η ΝΔ δεν θα επιτρέψει «πισωγύρισμα» στα Εργασιακά


Την «προσωπική του δέσμευση» ότι δεν πρόκειται να επιστρέψουν τα εργασιακά δικαιώματα στα προ κρίσης επίπεδα έδωσε στους βιομηχάνους ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυρ. Μητσοτάκης, ανταγωνιζόμενος την κυβέρνηση για το ποιος μπορεί να εξασφαλίσει πιο αποτελεσματικά τη συνέχιση των μνημονιακών αντεργατικών μέτρων.
Μιλώντας στη γενική συνέλευση του ΣΕΒ, αναφέρθηκε στις "παρενέργειες" που προκαλούσε στην παραγωγικότητα και στη διεθνή ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας «ο προβληματικός συνδυασμός τριών παραγόντων: Της άνευ προϋποθέσεων επεκτασιμότητας των συλλογικών συμβάσεων σε όλο το εύρος της οικονομίας, της δυνατότητας μονομερούς προσφυγής στη διαιτησία και της αρχής της καθολικής υπερίσχυσης των κλαδικών συμβάσεων έναντι των επιχειρησιακών». Σύμφωνα με τον Κυρ. Μητσοτάκη, «αυτό το τρίπτυχο καθιστούσε εξαιρετικά άκαμπτη την αγορά εργασίας» και επομένως η ΝΔ είναι αποφασισμένη να μην επιτρέψει αυτές οι ρυθμίσεις «να αναβιώσουν με τον τρόπο που τις σχεδιάζει η σημερινή κυβέρνηση». Κατόπιν όλων αυτών, είναι έτοιμος να συζητήσει «για τη λελογισμένη αύξηση» στους κατώτερους μισθούς με συμφωνία εργαζομένων και εργοδοτών.
Ο πρόεδρος της ΝΔ συνδύασε αυτές τις αντεργατικές δεσμεύσεις με τις χρεοκοπημένες θεωρίες περί «υγιούς επιχειρηματικότητας» και «εταιρικής κοινωνικής ευθύνης», οι οποίες αποσκοπούν στο να πείσουν τους εργαζόμενους να υποταχθούν στην εργασιακή ζούγκλα και στο στόχο της καπιταλιστικής ανταγωνιστικότητας. Έτσι, αφού η εργατική νομοθεσία είναι και θα είναι στα μέτρα των επιχειρηματικών ομίλων, διακήρυξε ότι δεν θα ανεχτεί «αθέμιτες πρακτικές» όπως η αδήλωτη ή ανασφάλιστη εργασία. 
Επειδή, όμως, κατά τον ίδιο «δεν αρκούν μόνο τα αυτονόητα της τήρησης της εργατικής νομοθεσίας», εμφανίστηκε έτοιμος να συζητήσει για περισσότερες δράσεις «εταιρικής κοινωνικής ευθύνης», που θα κάνουν τους εργαζόμενους «συμμέτοχους στην επιτυχία της επιχείρισης» και θα εκπίπτουν από τη φορολογία. «Για παράδειγμα, προσλάβετε εσείς νέους συνεργάτες και εγώ θα αναζητήσω τρόπους να τους πριμοδοτήσω. Κάντε εσείς συμμέτοχους τους εργαζόμενους στην επιτυχία σας με stock option (σ.σ. πακέτα μετοχών) ή με άλλους τρόπους διανομής κερδών, τονώστε την εταιρική κοινωνική ευθύνη και είμαι ανοιχτός σε φοροαπαλλαγές για να τα πραγματοποιήσετε. Προσφέρετε εσείς ιδιωτικά ασφαλιστικά προγράμματα, ιδιωτική ασφάλεια υγείας ή ακόμα και κάρτες κίνησης στα μέσα μαζικής μεταφοράς και εγώ συζητώ τα έξοδα αυτά να εκπίπτουν από την εφορία», είπε, προαναγγέλλοντας ένα ευρύ πλέγμα κινήτρων που θα επιδοτούνται από το κράτος και στην πράξη θα αντικαταστήσουν το μισθό.
Όλα αυτά, θα λειτουργούν συμπληρωματικά με τη μείωση των φορολογικών συντελεστών των επιχειρήσεων και των εργοδοτικών εισφορών, όπως και με την ιδιωτικοποίηση του ασφαλιστικού συστήματος (σύστημα τριών πυλώνων) που ανακοίνωσε.  
Ακολούθησε «χαρτοπόλεμος» με ανακοινώσεις από όσους έχουν συμβάλει καθοριστικά από το τιμόνι της διακυβέρνησης στη διαμόρφωση της εργασιακής ζούγκλας των μνημονίων.