Σάββατο 19 Μαΐου 2018

Το ΠΑΜΕ Υγείας - Πρόνοιαςγια τις ανάγκες των λαϊκών οικογενειών και τα δικαιώματα των εργαζομένων σε Υγεία και Πρόνοια,




«Απευθυνόμαστε σε όλους τους συναδέλφους - εργαζόμενους στις μονάδες Υγείας και Πρόνοιας, τους ασθενείς μας, τους ανάπηρους, σε όλες τις λαϊκές οικογένειες και καλούμε σε οργάνωση και αγώνα.
Κανένας να μην συμβιβαστεί με τις μεγάλες ελλείψεις σε προσωπικό, εξοπλισμό και υλικά στις δημόσιες μονάδες Υγείας και Πρόνοιας, να μην ανεχτεί την επικείμενη απόλυση χιλιάδων εργαζομένων με ελαστικές εργασιακές σχέσεις (επικουρικούς, συμβασιούχους, μέσω ΟΑΕΔ, ΚΕΕΛΠΝΟ, κ.ά.), τους πετσοκομμένους μισθούς, την ανυπαρξία ουσιαστικών μέτρων για την προστασία της υγείας και της ασφάλειας εργαζομένων και ασθενών.
Κανένας ασθενής να μην αποδέχεται ο γιατρός ή ο νοσηλευτής να μην μπορεί να σταθεί στα πόδια του από την εντατικοποίηση και τα χρωστούμενα ρεπό. Κανένας υγειονομικός να μην αδιαφορεί για τις αυξανόμενες πληρωμές, την ταλαιπωρία και τις ουρές για τους ασθενείς, με την απουσία υπηρεσιών ΠΦΥ προστασίας και πρόληψης, με τις πολύμηνες αναμονές για εξετάσεις και χειρουργικές επεμβάσεις Με τους χιλιάδες συνανθρώπους μας με μόνιμες ή προσωρινές αναπηρίες, που δεν μπορούν να βρουν θέση σε ένα από τα ελάχιστα δημόσια κέντρα αποκατάστασης.
Όχι άλλες θυσίες για τα κέρδη της πλουτοκρατίας!
Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ εφαρμόζει, όπως και οι προηγούμενες κυβερνήσεις, την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης που τσακίζει τα δικαιώματά μας για να εξασφαλισθεί η κερδοφορία των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων.
Δεν διστάζουν μάλιστα να διακηρύττουν ότι φτάνουμε στο "τέλος των μνημονίων", τη στιγμή που όχι μόνο δεν έχουν καταργήσει ούτε ένα μνημονιακό νόμο των κυβερνήσεων ΝΔ - ΠΑΣΟΚ (όπως υποσχέθηκαν), αλλά αντίθετα, προσθέτουν καθημερινά και νέα αντιλαϊκά μέτρα.
Για να γίνουμε φτηνότεροι εργαζόμενοι, εκτός από το τσάκισμα των μισθών, μειώνουν το "μη μισθολογικό κόστος" μέσω της περικοπής των κρατικών και εργοδοτικών δαπανών για την υγειονομική περίθαλψη και τη μετατρέπουν σε ολοένα ακριβότερο εμπόρευμα για τις λαϊκές οικογένειες με υποβαθμισμένες υπηρεσίες και ευνοϊκό πεδίο επενδύσεων και κερδοφορίας για τους επιχειρηματικούς ομίλους.
Αυτή είναι η πολιτική που ευθύνεται για την υποστελέχωση και υποχρηματοδότηση των δημόσιων μονάδων Υγείας και Πρόνοιας, τις περικοπές στους μισθούς μας, τις συγχωνεύσεις νοσοκομείων, μονάδων ΠΕΔΥ, εργαστηρίων και κλινικών. Για την αύξηση των πληρωμών για εξετάσεις, νοσηλεία, φάρμακα. Την εφαρμογή των "πλαφόν" στη συνταγογράφηση εξετάσεων και φαρμάκων. Την προώθηση της λειτουργίας των δημόσιων μονάδων με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, ως "αυτοτελείς επιχειρηματικές μονάδες", που θα καλύπτουν ολοένα και μεγαλύτερο μέρος του κόστους λειτουργίας από την "πώληση" υπηρεσιών Υγείας σε ασθενείς και ασφαλιστικά ταμεία.
Σε αυτή την κατεύθυνση κινείται και το νομοσχέδιο για την "επανεκκίνηση και ολοκλήρωση της Ψυχιατρικής Μεταρρύθμισης", που αποσκοπεί στο να αποποιηθεί ακόμη περισσότερο το κράτος την ευθύνη για τη νοσηλεία και αποκατάσταση των ψυχικά ασθενών, να τη μετακυλήσει στους ασθενείς και τις οικογένειές τους και να διευρυνθεί το πεδίο της επιχειρηματικής δράσης σε αυτόν τον τομέα.
Γι' αυτό, η κρατική χρηματοδότηση για τις δημόσιες μονάδες Υγείας και τον ΕΟΠΥΥ για το 2018 είναι μειωμένη κατά 638 εκατομμύρια ευρώ (σε σχέση με πέρυσι), ενώ ταυτόχρονα η συγκυβέρνηση υπερηφανεύεται για το πλεόνασμα (το δίμηνο Ιανουάριος - Φεβρουάριος 2018 έφτασε τα 2,7 δισ. ευρώ και προορίζεται για τους δανειστές και νέες επιδοτήσεις στους μεγαλοεπιχειρηματίες) και συνεχίζει να ξοδεύει δισ. ευρώ για ΝΑΤΟικούς εξοπλισμούς και συμμετοχές σε ΝΑΤΟικές επεμβάσεις.
Γι' αυτό, ο αριθμός των μονίμων εργαζομένων στην Υγεία μειώθηκε κατά 1.619 εργαζόμενους την τριετία 2015 - 2017, αφού οι πολυδιαφημιζόμενες προσλήψεις δεν καλύπτουν ούτε τις πρόσφατες συνταξιοδοτήσεις, ενώ ταυτόχρονα, επεκτείνουν τις ελαστικές εργασιακές σχέσεις, δηλαδή δουλειά με ημερομηνία λήξης και μειωμένα δικαιώματα, όπου οι εργαζόμενοι πληρώνονται κυρίως από τα έσοδα των νοσοκομείων και προγράμματα του ΟΑΕΔ (δηλαδή από τις εισφορές μας).
Γι' αυτό, άλλωστε, τα μέτρα που προωθούνται, βρίσκονται σε όλες τις προτάσεις των ενώσεων των βιομηχάνων, των τραπεζιτών, των εφοπλιστών, των μεγαλοκλινικαρχών, των ασφαλιστικών εταιρειών.
Η αλυσίδα της αντιλαϊκής επίθεσης συμπληρώνεται με τον ανταγωνισμό μονοπωλίων και ισχυρών ιμπεριαλιστικών δυνάμεων για τον έλεγχο του ενεργειακού πλούτου και των σφαιρών επιρροής στην περιοχή μας. Η βαθύτερη εμπλοκή της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς και σχεδιασμούς, για την ανάδειξη της χώρας σε διαμετακομιστικό και ενεργειακό κόμβο και ο ρόλος σημαιοφόρου των ΝΑΤΟ - ΗΠΑ στα επιθετικά τους σχέδια στην περιοχή, που έχει αναλάβει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, όχι μόνο δεν αποτελεί εγγύηση για την ειρήνη, αλλά αντίθετα, πολλαπλασιάζει τον κίνδυνο ο λαός να πληρώσει ακριβά την επιδίωξη της άρχουσας τάξης να διασφαλίσει τα κέρδη και την εξουσία της. Αυτό επιβεβαιώνουν οι εξελίξεις στα Ελληνοτουρκικά, η ένταση των τουρκικών διεκδικήσεων.
Να διεκδικήσουμε ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς, να γίνουν άμεσα μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με πλήρη δικαιώματα, τη μονιμοποίηση των εργαζομένων με ελαστικές εργασιακές σχέσεις, ένταξη στα ΒΑΕ όσων εργάζονται στις αντίστοιχες συνθήκες. Αγωνιζόμαστε για σύγχρονο αποκλειστικά δημόσιο, δωρεάν σύστημα Υγείας - Πρόνοιας, με πλήρη και επαρκή κρατική χρηματοδότηση και κατάργηση όλων των πληρωμών και της επιχειρηματικής δράσης.
Απαιτούμε να σταματήσει η συμμετοχή της Ελλάδας στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις. Να κλείσουν οι αμερικανοΝΑΤΟικές βάσεις. Να φύγουν άμεσα τα ΝΑΤΟικά πλοία από το Αιγαίο. Καμία αλλαγή συνόρων, όπως αυτά καθορίζονται από τις διεθνείς συνθήκες.
Σας καλούμε να παραμερίσουμε τις δυνάμεις του παλιού και νέου κυβερνητικού συνδικαλισμού, που αποτελούν την πλειοψηφία σε ΑΔΕΔΥ - ΓΣΕΕ και ΠΟΕΔΗΝ και όχι μόνο έχουν κάνει "σημαία" τους την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και της "καινοτομίας", δηλ. τις απαιτήσεις των επιχειρηματικών ομίλων για αύξηση των κερδών τους, σε βάρος των δικαιωμάτων μας, αλλά βάζουν και εμπόδια στον αγώνα μας.
Με τη φιέστα που στήνουν στις 30 Μάη, επιδιώκουν χέρι-χέρι με τις ενώσεις των εργοδοτών, να ζητούν οι εργαζόμενοι τη σφαγή τους, με την εφαρμογή των κατευθύνσεων του ΟΟΣΑ, του ΔΝΤ, της ΕΕ, αυτών δηλαδή που η κυβέρνηση ονομάζει "εθνικό σχέδιο ανάπτυξης".
Όμως, για να είναι αποτελεσματικός ο αγώνας μας, πρέπει να στρέφεται ενάντια στον κοινό μας εχθρό: Τους επιχειρηματικούς ομίλους, το κράτος τους και την ΕΕ - ΔΝΤ. Να δημιουργεί τις προϋποθέσεις για τις ριζικές αλλαγές που απαιτούνται, ώστε οι παραγωγικές δυνατότητες της Ελλάδας και η επιστημονική εξέλιξη να αξιοποιούνται για την κάλυψη των σύγχρονων λαϊκών αναγκών.