Κυριακή 29 Απριλίου 2018

Στο πλευρό των εργαζομένων στα νοσοκομεία


Το νοσοκομείο «Albertinen» του Αμβούργου
Η Επιτροπή Αγώνα Αμβούργου ξεκίνησε από το Σάββατο 28 Απρίλη μια σειρά από εξορμήσεις στα νοσοκομεία του Αμβούργου με αφορμή τα φλέγοντα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι και οι ασθενείς.
Ένα από τα βασικά ζητήματα είναι το μεγάλο κενό σε προσωπικό που σύμφωνα με το Συνδικάτο ver.di. (συνδικάτο υπηρεσιών δημόσιου και ιδιωτικού τομέα) φτάνει τις 4.200 θέσεις μόνο στο Αμβούργο. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα από τη μία οι εργαζόμενοι να αντιμετωπίζουν ένα τεράστιο όγκο εργασίας στις βάρδιές τους και από την άλλη οι ιατρικές υπηρεσίες που παρέχονται να είναι χαμηλού επιπέδου. Πολλοί εργαζόμενοι μάλιστα, σύμφωνα και με τα δικά τους λεγόμενα, φτάνουν στο σημείο να αρρωσταίνουν εξαιτίας υπερκόπωσης λόγω των πολλών υπερωριών που καλούνται να δουλέψουν.
Πάνω σε αυτήν την κατάσταση μια σειρά από φορείς μάζεψαν υπογραφές το προηγούμενο διάστημα (σύνολο 28.000 μέσα σε 3 βδομάδες) για τη διενέργεια δημοψηφίσματος με στόχο τη νομοθετική κατοχύρωση ενός κατώτερου ορίου αναλογίας προσωπικού - ασθενών και την αύξηση της χρηματοδότησης στα νοσοκομεία.
Η Επιτροπή Αγώνα συνέβαλε από τη μεριά της στο να μαζευτούν οι απαραίτητες υπογραφές, μιας που αν και εφόσον επιτευχθεί ο στόχος του δημοψηφίσματος μπορεί να φέρει μια ελάφρυνση στην κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία και από την άλλη μπορεί να συμβάλει ώστε να γίνουν τα αιτήματα των εργαζομένων γνωστά στον κόσμο. Η Επιτροπή τονίζει όμως πως ακόμα και σε περίπτωση θετικής έκβασης του δημοψηφίσματος, έστω κι αυτοί οι ελάχιστοι στόχοι δεν εξασφαλίζονται ούτε νομικά αλλά κυρίως ούτε πολιτικά. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι πως το 2004 έγινε δημοψήφισμα για το αν θα πωληθούν τα δημόσια νοσοκομεία στον όμιλο «Asklepios», όπου συμμετείχαν 800.000 πολίτες και με 75% ψήφισαν κατά, αλλά παρ' όλα αυτά πουλήθηκαν. Αποτέλεσμα είναι αυτή τη στιγμή τα περισσότερα νοσοκομεία να είναι ιδιωτικά στα χέρια της εταιρείας «Asklepios».
Σε αυτή την κατεύθυνση καλεί τους εργαζόμενους μέσα και έξω από τα νοσοκομεία ακόμα και αν περάσει μια τέτοια νομική κατοχύρωση να παλέψουν οι ίδιοι να εφαρμοστεί έστω και αυτό το ελάχιστο μέτρο. Παράλληλα τονίζει όμως πως οι ίδιοι οι εργαζόμενοι πρέπει να οργανώσουν τον αγώνα τους με σκοπό το δικαίωμα στην Υγεία να μην είναι εμπόρευμα. Η Επιτροπή Αγώνα καλεί τους εργαζόμενους στα νοσοκομεία να συγκροτήσουν ένα πλατύ μέτωπο μαζί με όλους τους εργαζόμενους από όλους τους κλάδους ενάντια στο κεφάλαιο και την πολιτική της κερδοφορίας του στο χώρο της Υγείας, αντιπαλεύοντας τις αντιλαϊκές αντεργατικές πολιτικές, ανοίγοντας το δρόμο για κατάργηση της ιδιωτικής υγείας και κατακτώντας ένα δημόσιο δωρεάν σύγχρονο σύστημα Υγείας για όλους που να αξιοποιεί τις κατακτήσεις της τεχνολογίας και της επιστήμης προς όφελος του λαού.
Η συζήτηση με τους εργαζόμενους και τους ασθενείς ήταν θετική και πολλοί εξέφρασαν τον προβληματισμό τους για τις καταστάσεις που συναντούν στα νοσοκομεία. Η Επιτροπή σχεδιάζει το επόμενο διάστημα να επισκεφθεί και τα υπόλοιπα νοσοκομεία με σκοπό να συζητήσει με τους εργαζόμενους και τους ασθενείς για την ανάγκη της οργανωμένης δράσης ενάντια στην πολιτική των επιχειρηματικών ομίλων στην Υγεία καθώς και ενάντια στα κόμματά τους που τους την παραχωρούν. Με στόχο να μπει στο κέντρο της προσοχής των αγώνων του λαού πως η Υγεία θα είναι δημόσιο αγαθό και θα προσφέρεται σε όλους χωρίς προϋποθέσεις.