Κυριακή 22 Απριλίου 2018

Κινητοποιήσεις την Τετάρτη 25 Απρίλη για δημόσιο, δωρεάν σύστημα Υγείας

Σε πεντάωρη στάση εργασίας (10.00 π.μ. - 3.00 μ.μ.) στην Αττική και 24ωρη απεργία στην υπόλοιπη Ελλάδα προχωρούν οι υγειονομικοί, την Τετάρτη 25 Απρίλη. Στην Αθήνα, θα συγκεντρωθούν στις 10.30 στην 1η ΥΠΕ και στη συνέχεια, θα πραγματοποιηθεί πορεία μέχρι και το υπουργείο Υγείας.
Στο κάλεσμά του το ΠΑΜΕ Υγείας - Πρόνοιας υπογραμμίζει τα αιτήματα για ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς, να γίνουν άμεσα μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με πλήρη δικαιώματα, τη μονιμοποίηση των εργαζομένων με ελαστικές εργασιακές σχέσεις, ένταξη στα ΒΑΕ όσων εργάζονται στις αντίστοιχες συνθήκες. Σύγχρονο αποκλειστικά δημόσιο, δωρεάν σύστημα Υγείας - Πρόνοιας, με πλήρη και επαρκή κρατική χρηματοδότηση και κατάργηση όλων των πληρωμών και της επιχειρηματικής δράσης.
«Προσπαθούν να κρύψουν ότι η ανάπτυξη, δηλαδή η ανάκαμψη της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων, απαιτεί φθηνούς εργαζόμενους, με ανεπαρκείς κρατικές παροχές υγείας. Γι' αυτό, προωθούν την παραπέρα λειτουργία των δημόσιων μονάδων Υγείας με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, ως "αυτοτελείς επιχειρηματικές μονάδες", που θα καλύπτουν ολοένα και μεγαλύτερο μέρος του κόστους λειτουργίας, συμπεριλαμβανομένης και της μισθοδοσίας, από την "πώληση" υπηρεσιών Υγείας σε ασθενείς και ασφαλιστικά ταμεία.
Σε αυτή την κατεύθυνση κινείται και το νομοσχέδιο για την "επανεκκίνηση και ολοκλήρωσης της Ψυχιατρικής Μεταρρύθμισης", που αποσκοπεί στο να αποποιηθεί ακόμη περισσότερο το κράτος την ευθύνη για τη νοσηλεία και αποκατάσταση των ψυχικά ασθενών, να την μετακυλήσει στους ασθενείς και τις οικογένειές τους και να διευρυνθεί το πεδίο της επιχειρηματικής δράσης σε αυτόν τον τομέα.
Γι' αυτό, η κρατική χρηματοδότηση για τις δημόσιες μονάδες Υγείας και τον ΕΟΠΥΥ για το 2018 είναι μειωμένη κατά 638 εκατομμύρια ευρώ (σε σχέση με πέρυσι), ενώ ταυτόχρονα η συγκυβέρνηση υπερηφανεύεται για το πλεόνασμα (το δίμηνο Ιανουάριος - Φεβρουάριος 2018 έφτασε τα 2,7 δισ. ευρώ και προορίζεται για τους δανειστές και νέες επιδοτήσεις στους μεγαλοεπιχειρηματίες) και συνεχίζει να ξοδεύει δισ. ευρώ για ΝΑΤΟικούς εξοπλισμούς και συμμετοχές σε ΝΑΤΟικές επεμβάσεις.
Γι' αυτό, ο αριθμός των μονίμων εργαζομένων στην Υγεία μειώθηκε κατά 1.619 εργαζόμενους την τριετία 2015 - 2017, αφού οι πολυδιαφημιζόμενες προσλήψεις δεν καλύπτουν ούτε τις πρόσφατες συνταξιοδοτήσεις, ενώ ταυτόχρονα επεκτείνουν τις ελαστικές εργασιακές σχέσεις, δηλαδή δουλειά με ημερομηνία λήξης και μειωμένα δικαιώματα, όπου οι εργαζόμενοι πληρώνονται κυρίως από τα έσοδα των νοσοκομείων και προγράμματα του ΟΑΕΔ (δηλαδή από τις εισφορές μας). Γι' αυτό, άλλωστε, τα μέτρα που προωθούνται βρίσκονται σε όλες τις προτάσεις των ενώσεων των βιομηχάνων, των τραπεζιτών, των εφοπλιστών, των μεγαλοκλινικαρχών, των ασφαλιστικών εταιρειών. Οι επιχειρηματικοί όμιλοι ζητούν μέτρα και η συγκυβέρνηση συνεχίζει την πολιτική που τσακίζει τα δικαιώματά μας».
Παράλληλα, απαιτεί να σταματήσει η συμμετοχή της Ελλάδας στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις. Να κλείσουν οι αμερικανοΝΑΤΟικές βάσεις. Να φύγουν άμεσα τα ΝΑΤΟικά πλοία από το Αιγαίο. Καμία αλλαγή συνόρων, όπως αυτά καθορίζονται από τις διεθνείς συνθήκες. Να επιστρέψουν όλοι οι Έλληνες στρατιώτες και αποστολές που βρίσκονται έξω από τα σύνορα.