Πέμπτη 12 Απριλίου 2018

Γερμανία :Ευελιξία και κατάργηση του 8ώρου


Επανέρχονται δριμύτερες οι απαιτήσεις των μεγαλοεργοδοτών


Λίγες μόλις μέρες μετά το σχηματισμό του νέου μεγάλου συνασπισμού στη Γερμανία (Χριστιανοδημοκράτες/Χριστιανοκοινωνιστές - Σοσιαλδημοκράτες), οι επιχειρηματικές και εργοδοτικές ενώσεις επαναφέρουν πιο επιτακτικά τις απαιτήσεις τους για χαμηλότερη φορολογία, μείωση του εργασιακού «κόστους» και πιο ευέλικτη εργασία. Στο πλευρό τους έχουν τόσο τα κόμματα του κεφαλαίου όσο και τον εργοδοτικό - κυβερνητικό συνδικαλισμό.
«Η φορολογική μεταρρύθμιση στις ΗΠΑ είναι ένα σαφές μήνυμα», ενώ η Γαλλία, η Αυστρία, η Ελβετία και το Ηνωμένο Βασίλειο ανακοίνωσαν ή προχώρησαν σε μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων, δήλωσε προ ημερών ο πρόεδρος του Γερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, Ερικ Σβάιτζ, και συμπλήρωσε: «Πολύ σύντομα η Γερμανία, με περίπου 30% φορολογία σε επίπεδο επιχειρήσεων, κινδυνεύει να γλιστρήσει από την κορυφή».
Η φορολογική επιβάρυνση των επιχειρήσεων στη Γερμανία είναι, σύμφωνα με το Κέντρο Ευρωπαϊκών Οικονομικών Ερευνών (ZEW), στο 28,2%, ενώ στις ΗΠΑ κυμαίνεται μεταξύ 23,3% και 26%, ανάλογα με την πολιτεία. Υψηλότερη φορολογία από τη Γερμανία έχουν προς το παρόν το Βέλγιο, η Ισπανία και η Γαλλία. «Η κυβέρνηση εξετάζει λεπτομερώς τις μεταβαλλόμενες συνθήκες, ιδίως λόγω των φορολογικών μεταρρυθμίσεων στις ΗΠΑ και στη Γαλλία», σημείωσε στην εφημερίδα «Handelsblatt» εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών.
Σύμφωνα με γερμανικά δημοσιεύματα, νέα φορολογικά βάρη ενδέχεται να επιβληθούν στο λαό και κυρίως στα «μεσαία στρώματα».
Ευελιξία και κατάργηση του 8ώρου
Εδώ και μήνες μπαίνουν επιτακτικά από οικονομολόγους, εργοδότες και επιχειρηματίες ο «τερματισμός της άκαμπτης οκτάωρης εργάσιμης μέρας» και η καθιέρωση ενός μέγιστου εβδομαδιαίου χρόνου εργασίας στις 48 ώρες.
Το θέμα έφεραν με αίτημα στη γερμανική Βουλή, στα μέσα Μάρτη, οι Φιλελεύθεροι (FDP), ζητώντας κατάργηση του 8ώρου και μείωση των ωρών ανάπαυσης μεταξύ των βαρδιών, από 11 σε 9 ώρες. «Ο λόγος είναι ότι η ψηφιοποίηση αλλάζει ριζικά τον κόσμο της εργασίας. Η δουλειά από το σπίτι και άλλα μέρη προσφέρει νέες ευκαιρίες», είπε ο εκπρόσωπος του FDP, Πασκάλ Κόμπερ.
Αλλά και ο πρόεδρος των Βιοτεχνών της Γερμανίας (ZDH), Χανς Πέτερ Βολζάιφερ, κάλεσε για ακόμη μια φορά τη γερμανική κυβέρνηση να «χαλαρώσει τους νόμους για τον εργάσιμο χρόνο», αφού «η ψηφιοποίηση επηρεάζει και τις ώρες εργασίας. Ενας πολύ στενός "κορσές" στο ωράριο και οι άκαμπτοι κανονισμοί για την απασχόληση δεν είναι καλοί για την οικονομία», δήλωσε στην εφημερίδα «Rheinische Post». Επίσης, απέρριψε κατηγορηματικά τον κατώτατο μισθό για τους μαθητευόμενους, που σχεδιάζει η νέα κυβέρνηση.
Η προώθηση των παραπάνω αντεργατικών μέτρων που μειώνουν το εργασιακό «κόστος» θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη. Η γερμανική κυβέρνηση όχι μόνο δεν απορρίπτει τις εργοδοτικές «συστάσεις», αλλά και στην κυβερνητική συμφωνία CDU/CSU - SPD αναφέρεται η «πειραματική» εφαρμογή τους σε επιχειρήσεις που ισχύουν οι Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, προκειμένου οι εργαζόμενοι να συναινούν στο λεγόμενο «αυτοπροσδιοριζόμενο ωράριο εργασίας με περισσότερη ευελιξία».
Αυτήν την κυβερνητική επιθυμία εκπλήρωσε πρόσφατα το συνδικάτο Μετάλλου «IG Metall», που εκπροσωπεί εκατομμύρια εργάτες στη χώρα. Στην τελευταία ΣΣΕ που υπέγραψε με τους εργοδότες προβλέπεται η «εθελοντική» ημιαπασχόληση 28 ωρών τη βδομάδα για δυο χρόνια, για εργαζόμενους που έχουν μικρά παιδιά, ηλικιωμένους ή ασθενείς που χρειάζονται φροντίδα. Βέβαια, η «επιλογή» των εργαζομένων για μειωμένο ωράριο και μειωμένο μισθό κάθε άλλο «ελεύθερη» είναι, αφού γίνεται υπό το βάρος της έλλειψης επαρκών και δωρεάν δομών και υπηρεσιών Πρόνοιας και Υγείας.