Τετάρτη 11 Απριλίου 2018

Κινητοποιήσεις εργατοϋπαλλήλων της Γαλλίας

Αγωνιστικές κινητοποιήσεις σε διάφορους κλάδους
«Quand tous sera prive, on sera privees de tout!» («Οταν θα ιδιωτικοποιηθούν τα πάντα, θα στερηθούμε τα πάντα»).
Με συνθήματα όπως το παραπάνω γραμμένα σε πικέτες και πανό, χιλιάδες εργατοϋπάλληλοι της Γαλλίας βγήκαν χτες στους δρόμους δεκάδων πόλεων, συμμετέχοντας σε απεργίες και διαδηλώσεις ενάντια στις νέες μεταρρυθμίσεις που προωθεί η κυβέρνηση Μακρόν - Φιλίπ για να υπηρετήσει τις σύγχρονες ανάγκες του ντόπιου κεφαλαίου.
Στο στόχαστρο απεργών και διαδηλωτών βρέθηκαν καταρχήν η νέα μεταρρύθμιση με την οποία η κυβέρνηση Μακρόν - Φιλίπ σηματοδοτεί την περαιτέρω παράδοση των σιδηροδρόμων (SNCF) στους ιδιώτες, με οδηγό τις κατευθύνσεις που συνδιαμορφώνονται στην ΕΕ προς όφελος των μονοπωλίων.
Κόντρα στα αστικά επιτελεία και ΜΜΕ που μίλαγαν για «μαύρη Τρίτη» και την «τεράστια ταλαιπωρία του επιβατικού κοινού», οι εργαζόμενοι στους σιδηροδρόμους συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις που έχουν προκηρυχθεί (τουλάχιστον προς το παρόν) μέχρι τα τέλη Ιούνη, με 48ωρες απεργίες κάθε πέντε μέρες. Στην πρώτη γραμμή του αγώνα του κλάδου βρίσκονται σταθερά οι δυνάμεις που συσπειρώνονται στην Παγκόσμια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία (ΠΣΟ), όπως το συνδικάτο των σιδηροδρομικών Cheminots de Versailles, στα προάστια του Παρισιού, που ιεραρχεί και την ανάδειξη των επιπτώσεων που θα έχει η ιδιωτικοποίηση του σιδηροδρομικού δικτύου για την ασφάλεια των μετακινήσεων, εκτός φυσικά από την κατάργηση κατακτήσεων και δικαιωμάτων που θα «παρασύρει» το νέο καθεστώς στο όνομα της «εξοικονόμησης» και της «ανταγωνιστικότητας».
Σε αρκετές περιπτώσεις, εκτός από τους σιδηροδρομικούς (που συναντούν την αλληλεγγύη διαφόρων συναδέλφων τους από άλλους χώρους) διαδήλωσαν φοιτητές αλλά και εργαζόμενοι από άλλους κλάδους, αναδεικνύοντας και εκείνοι κρίσιμα σημεία της αντεργατικής επίθεσης, που κλιμακώνεται άλλωστε ενάντια στο σύνολο της εργατικής τάξης.
Ετσι, οι εργαζόμενοι στην Ενέργεια και τα Ορυχεία έκαναν επίσης απεργία με αίτημα την υπεράσπιση του δημόσιου χαρακτήρα της παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος, μετά από απόφαση της Εθνικής Ομοσπονδίας Εργαζομένων σε Ορυχεία και Ενέργεια (Federation nationale des mines et de l'energie - FNME-CGT). Σημειώνουμε ότι η κυβέρνηση ετοιμάζει τα επόμενα βήματα της επίθεσης ενάντια στο λαϊκό δικαίωμα σε φτηνή Ενέργεια, με οδηγό και το «διάλογο» για τον πολυετή ενεργειακό σχεδιασμό που ξεκίνησε, στον οποίο ασφαλώς οι συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες του κλάδου τρέχουν από τους πρώτους να πιάσουν θέση, για την παραπλάνηση και την ενσωμάτωση των εργαζομένων.
Σε αγώνες βρίσκονται όμως και εργαζόμενοι από διάφορους χώρους του Δημοσίου, όπου επίσης επιταχύνονται μια σειρά αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις (βλ. «αξιολόγηση»), αλλά και μαζικές περικοπές θέσεων μόνιμου προσωπικού.
Μέρα απεργίας ήταν χτες και για τους εργαζόμενους της «Air France», που αντιδρούν στα ψίχουλα που θέλει να τους δώσει η εργοδοσία ως «αυξήσεις», ενώ η ίδια με το δικό τους ξεζούμισμα διεκδικεί την αναβάθμιση της εταιρείας στην ευρωπαϊκή και διεθνή αγορά.
Την ίδια στιγμή, στους δρόμους κατέβηκαν και φοιτητές από διάφορα πανεπιστήμια, αντιδρώντας στις νέες ρυθμίσεις για την είσοδο στα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα που, όπως δήλωναν, ενισχύει την «επιλεκτικότητα», ουσιαστικά τους ταξικούς φραγμούς και το «φιλτράρισμα» των αποφοίτων λυκείου ανάλογα με τις προτεραιότητες του κεφαλαίου.