Κυριακή 22 Οκτωβρίου 2017

ΟΛΛΑΝΔΙΑ Οικονομικά προβλήματα «λυγίζουν» τα νοσοκομεία

Σοβαρά οικονομικά προβλήματα αντιμετωπίζουν πολλά νοσοκομεία της Ολλανδίας, με ορισμένα να απειλούνται και με χρεοκοπία. Πρόσφατο ρεπορτάζ της εφημερίδας «Telegraf» με τίτλο «Τα νοσοκομεία λυγίζουν», με στοιχεία του Τομέα Υγείας του Ταμείου Εγγυήσεων (WFZ), που παρέχει δάνεια σε ιδρύματα υγειονομικής περίθαλψης, αναφέρει ότι 15 από τα περίπου 100 νοσοκομεία της Ολλανδίας, «βρίσκονται υπό αυξημένο οικονομικό κίνδυνο», ενώ δύο από αυτά είναι στα πρόθυρα χρεοκοπίας.
Επιπλέον, η ολλανδική λογιστική και συμβουλευτική εταιρεία BDO δήλωσε ότι 1 στα 4 ολλανδικά νοσοκομεία αντιμετωπίζει οικονομικές δυσκολίες, ενώ κρατικές υπηρεσίες, όπως το Κεντρικό Γραφείο Προγραμματισμού προειδοποιούν ότι η ποιότητα και η προσβασιμότητα της υγειονομικής περίθαλψης βρίσκονται υπό πίεση, το ποσοστό ασφάλισης ασθενείας μειώνεται από τις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες, οι οποίες διαπραγματεύονται σκληρά για την τιμή και τα φάρμακα ολοένα και ακριβαίνουν.
Τέλος, η κατάσταση είναι ιδιαίτερα ανησυχητική, καθώς η νέα κυβέρνηση θα μειώσει τις δαπάνες για την υγειονομική περίθαλψη κατά 1,9 δισ. ευρώ σε τομείς όπως τα νοσοκομεία, το νοσηλευτικό προσωπικό, οι υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας, σημειώνει η εφημερίδα «Financieele Dagblad».
Θυμίζουμε τις πρόσφατες προειδοποιήσεις της Ενωσης Νοσηλευτών Ολλανδίας (V&VN) για μεγάλες ελλείψεις υγειονομικών, ιδιαίτερα στα νοσοκομεία, που οδηγεί σε εργασιακό στρες και κινδύνους για τους ασθενείς. Οι νοσηλευτές αναφέρουν ότι «κάποιες φορές ένα άτομο πρέπει να φροντίσει 80 ασθενείς», ενώ πολλοί είναι αυτοί που δουλεύουν επιπλέον βάρδιες για να «βγει» το πρόγραμμα. Σύμφωνα με την Ενωση Νοσηλευτών θα πρέπει να προσληφθούν 125.000 νοσηλευτές έως το 2025.