Παρασκευή 27 Οκτωβρίου 2017

Μάντσεστερ: 48ωρη απεργία του ακαδημαϊκού προσωπικού του Πανεπιστημίου

ΜΕΓΑΛΗ ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Από την 48ωρη απεργία
Σε 48ωρη απεργία τη Δευτέρα και την Τρίτη 23 και 24 Οκτώβρη κατήλθε το ακαδημαϊκό προσωπικό του Πανεπιστημίου του Μάντσεστερ, ύστερα από απόφαση του τοπικού σωματείου διδακτικού και ερευνητικού προσωπικού UCU. Η απεργία οργανώθηκε ως απάντηση στις 171 απολύσεις που έχει ανακοινώσει από την άνοιξη του 2017 η διοίκηση του Πανεπιστημίου.
Το πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ δεν αποτελεί την εξαίρεση, καθώς τα δημόσια πανεπιστήμια στη Βρετανία λειτουργούν σαν ιδιωτικές εταιρίες. Σχεδιάζουν τη στρατηγική τους με βάση τις ανάγκες της αγοράς, ενώ κάνουν τις επενδύσεις που θα ενισχύσουν την «ανταγωνιστικότητά» τους. Κάνουν τα πάντα για να προσελκύσουν περισσότερους φοιτητές-πελάτες, επενδύοντας εκατομμύρια σε κτιριακή υποδομή, που θα πληρώσουν χρυσά οι φοιτητές. Επιπλέον, προσπαθούν να χαμηλώσουν το μισθολογικό κόστος και να αυξήσουν την εντατικοποίηση της εργασίας, μεγιστοποιώντας το κέρδος. Σε αυτό το πλαίσιο, τμήματα κλείνουν ή συγχωνεύονται αν δεν φέρνουν αρκετά χρήματα, πτυχία και γνωστικά αντικείμενα καταργούνται επειδή δεν θεωρούνται «ανταγωνιστικά», ενώ αναδιαρθρώνονται και οι διοικητικές υπηρεσίες, συνάπτονται συμπράξεις με ιδιώτες εταιρίες για την παροχή υπηρεσιών στα πανεπιστήμια (όπως σίτιση, στέγαση). Η έρευνα κρίνεται κατά πόσο είναι ανταγωνιστική και θα φέρει χρήματα στο Πανεπιστήμιο.
Οι κυβερνήσεις τόσο των Συντηρητικών όσο και των Εργατικών διαχρονικά έχουν συμβάλλει στη διαμόρφωση και λειτουργία του πανεπιστημίου-επιχείρηση. Με πρόσφατο νόμο για την ανώτατη εκπαίδευση το αστικό κράτος ενίσχυσε τη λειτουργία των πανεπιστημίων με βάση τους νόμους της αγοράς, ενισχύοντας το ιδιωτικοοικονομικό πλαίσιο λειτουργίας των πανεπιστήμιων στην Βρετανία με αποτέλεσμα τη δραματική αύξηση των διδάκτρων για τους φοιτητές και την εντατικοποίηση της εργασίας για το προσωπικό.
Σε όλα αυτά η ομοσπονδία του ακαδημαϊκού προσωπικού UCU, έχοντας στην πράξη ουσιαστικά αποδεχτεί τη χρόνια εμπορευματοποίηση της ανώτατης εκπαίδευσης, μέσα από την επιχειρηματολογία της υπερασπίζεται το χαρακτήρα του σημερινού πανεπιστημίου - «οι απολύσεις δεν χρειάζονται καθώς το πανεπιστήμιο έχει κέρδη και κεφαλαιακό απόθεμα», «έγιναν λάθη στον επενδυτικό σχεδιασμό του πανεπιστημίου».