Από την απεργία υγειονομικών στο Καθολικό νοσοκομείο Μαριενχάους στο Οτβάιλερ
Αυστηρές προϋποθέσεις για τον ιδιωτικό τομέα, απαγόρευση για Δημόσιο και εκκλησιαστικά ιδρύματα
Σε απεργιακές κινητοποιήσεις βρίσκονται από την Τετάρτη οι νοσηλευτές της κλινικής «Μαριενχάους» στο Οτβάιλερ - μια μικρή πόλη στο κρατίδιο Ζάαρλαντ - διαμαρτυρόμενοι για τις συνεχόμενες υπερωρίες στις οποίες εξαναγκάζονται. Απαιτούν την πρόσληψη προσωπικού, ώστε να μπορούν να κάνουν διάλειμμα και να μη δουλεύουν απάνθρωπα ωράρια, μια απαίτηση κοινή σε όλη τη Γερμανία. Το συνδικάτο «Verdi» μιλά για 162.000 κενές θέσεις εργασίας στα νοσοκομεία της χώρας.
Με αφορμή την απεργία στο «Μαριενχάους», ο γερμανικός Τύπος («Deutsche Welle») θίγει συνολικά το θέμα του δικαιώματος στην απεργία. Το συγκεκριμένο νοσοκομείο είναι ένα καθολικό ίδρυμα(τα νοσοκομεία στη Γερμανία χωρίζονται σε κοινοτικά, της Εκκλησίας, ανθρωπιστικών οργανώσεων κ.λπ. και σε καθαρά ιδιωτικά) και οι εργαζόμενοι σε αυτό δεν έχουν το ίδιο δικαίωμα σε απεργία όπως οι συνάδελφοί τους σε μη εκκλησιαστικά νοσοκομεία.
Οι περίπου 1,3 εκατ. εργαζόμενοι στη Γερμανία που δουλεύουν για ένα εκκλησιαστικό ίδρυμα (καθολικό ή προτεσταντικό) υπογράφουν ειδικές συμβάσεις εργασίας, συνήθως με ιδιαίτερα αυστηρούς όρους. Οι εκκλησίες στη Γερμανία μπορούν να προσλάβουν όποιον θέλουν και με ό,τι όρους θέλουν.
Αλλά και στον ιδιωτικό τομέα, πέρα από τον εργοδοτικό - κυβερνητικό συνδικαλισμό που κυριαρχεί για να επιβάλλεται η «εργασιακή ειρήνη», υπάρχουν από την κρατική νομοθεσία συγκεκριμένες προϋποθέσεις που περιορίζουν το δικαίωμα στην απεργία, όπως: Ενας εργαζόμενος «επιτρέπεται» να απεργήσει μόνο αν εργάζεται βάσει Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας που εμπεριέχει τον καθορισμό των μισθολογικών αποδοχών. Aπόφαση του Ομοσπονδιακού Συνταγματικού Δικαστηρίου το 2015 προβλέπει ότι «σε περίπτωση σύγκρουσης διαφόρων Συλλογικών Συμβάσεων σε μια επιχείρηση, πρέπει να υπερισχύει η Συλλογική Σύμβαση του συνδικάτου με τα περισσότερα μέλη». Μια επιχείρηση δηλαδή μπορεί να αναδιαρθρώσει τη λειτουργία της και το προσωπικό της έτσι ώστε να διαπραγματευτεί με το συνδικάτο που είναι πιο ευνοϊκό γι' αυτήν, ή το αμιγώς δικό της εργοδοτικό συνδικάτο. Αυτή η απόφαση εκτιμάται ότι είναι και ένα ακόμη χτύπημα στην απεργία.
Επίσης απόφαση του Ομοσπονδιακού Διοικητικού Δικαστηρίουτου 2014 προβλέπει ότι δημόσιοι υπάλληλοι, ανεξαρτήτως επαγγέλματος, δεν έχουν δικαίωμα να απεργήσουν, στο όνομα της λειτουργίας των κρατικών υπηρεσιών. Οι μόνοι που μπορεί να ασκήσουν το δικαίωμα αυτό είναι όσοι έχουν άλλες εργασιακές σχέσεις, π.χ. συμβασιούχοι, μη μόνιμοι υπάλληλοι.