Δευτέρα 7 Νοεμβρίου 2016

Για την ανεργία δεν φταίνε οι άνεργοι. Για την κακοπληρωμένη δουλειά δεν φταίνε οι εργαζόμενοι

Ο εφιάλτης της ανεργίας απλώνεται σε ολοένα και περισσότερα σπίτια εργατικών - λαϊκών οικογενειών στη Θεσσαλονίκη, διαλύοντας στην πράξη το παραμύθι ότι «τα δύσκολα πέρασαν», ότι «περάσαμε τον κάβο» και τώρα έρχεται τάχα η «δίκαιη ανάπτυξη»...
Ακόμη και με τα επίσημα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, που δεν αποτυπώνουν την πραγματική ανεργία (είναι χαρακτηριστικό ότι θεωρείται εργαζόμενος ακόμη και όποιος εργάζεται έστω και μία ώρα τη βδομάδα), η ανεργία στη Μακεδονία - Θράκη,τον Ιούλη του 2016, ήταν στο 24,2%. Στην Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης η επίσημη ανεργία υπολογίζεται στο 27%, ενώ την αρνητική πρωτιά κατέχει η ΠΕ Σερρών, όπου οι άνεργοι ανήλθαν στο 29,1% του ενεργού πληθυσμού.
Στη Θεσσαλονίκη συγκεντρώνεται το 63,4% των ανέργων της Περιφέρειας Κ. Μακεδονίας. Από αυτούς, σύμφωνα με στοιχεία του Αυγούστου του 2016, το 62,6% είναι γυναίκες. Το 13,7% των ανέργων είναι 25 - 29 ετών και το 8,2% μεταξύ 20 και 24 ετών.
Την ίδια ώρα που καθημερινά νέοι άνεργοι εγγράφονται στον ΟΑΕΔ, το 90% των ανέργων δεν δικαιούται ούτε το ισχνό επίδομα των 361 ευρώ. Αρκετοί είναι χωρίς φως, νερό, θέρμανση. Αλλοι δεν μπορούν να σπουδάσουν τα παιδιά τους, να πληρώσουν τους φόρους, κινδυνεύουν από πλειστηριασμούς ή με έξωση...
Η κυβέρνηση δεν παίρνει κανένα μέτρο ουσιαστικής ανακούφισης των ανέργων, ενώ ταυτόχρονα «μπουκώνει» με νέα προνόμια το κεφάλαιο, με προγράμματα ΕΣΠΑ, επιδοτήσεις, φοροαπαλλαγές, προγράμματα δήθεν καταπολέμησης της ανεργίας, που απλά την ανακυκλώνουν, εξασφαλίζοντας στους μεγαλοεπιχειρηματίες ζεστό χρήμα και τζάμπα εργαζόμενους. Στους ίδιους έρχεται να δώσει τώρα ακόμα και το επίδομα ανεργίας, με τη μορφή της περιβόητης «επιταγής εργασίας».
Την ίδια ώρα, συνεχίζονται οι μειώσεις μισθών, γενικεύονται οι ελαστικές μορφές εργασίας με τα 3ωρα και τα 4ωρα, με συμβάσεις ορισμένου χρόνου που ξαναπετάνε τον κόσμο στην ανεργία, κλιμακώνεται η φοροαφαίμαξη.
Αναγκαιότητα η οργάνωση του αγώνα των ανέργων
Μπροστά σ' αυτή την κατάσταση, είναι αναγκαιότητα η οργάνωση του αγώνα των ανέργων, ως μια απαραίτητη προϋπόθεση στην υπόθεση της ανασύνταξης του εργατικού κινήματος. Η συμμετοχή των ανέργων στο σωματείο τους, στις Επιτροπές Ανέργων, είναι ζωτικής σημασίας. Η ανεργία, όπως και κάθε πρόβλημα που βιώνουν οι εργατικές - λαϊκές οικογένειες, πρέπει να αντιμετωπιστεί με όρους αγώνα και σύγκρουσης.
Τα ταξικά σωματεία στη Θεσσαλονίκη μπαίνουν μπροστά στην οργάνωση του αγώνα των ανέργων και μέσα από μια σειρά πρωτοβουλίες φέρνουν στο επίκεντρο τη διεκδίκηση μέτρων ουσιαστικής προστασίας αυτών και των οικογενειών τους, την πάλη για ανατροπή, συνολικά, της βαρβαρότητας που βιώνει ο εργαζόμενος λαός.
Πάλη για ουσιαστική προστασία των ανέργων και των οικογενειών τους
Τα ταξικά σωματεία της Θεσσαλονίκης και οι Επιτροπές Ανέργων καλούν τους εργαζόμενους και τους ανέργους να παλέψουν για:
Επίδομα ανεργίας 600 ευρώ για όλους τους ανέργους, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, για όλη τη διάρκεια της ανεργίας.
Το διάστημα της ανεργίας να αναγνωρίζεται ως συντάξιμος χρόνος χωρίς επιβάρυνση των ανέργων. Να βαρύνονται το κράτος και οι εργοδότες. Πλήρη και δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για τους ίδιους και την οικογένειά τους, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
Κανένας εργαζόμενος να μην εργάζεται με μισθούς κάτω από 751 ευρώ. Κατάργηση όλων των ελαστικών μορφών εργασίας. Κανένας εργαζόμενος να μην εργάζεται ανασφάλιστος, χωρίς Συλλογικές Συμβάσεις. Να επανέλθουν οι κλαδικοί μισθοί στα επίπεδα των τελευταίων Συμβάσεων. Να καλυφθούν άμεσα όλες οι ανάγκες των ασφαλιστικών ταμείων από το κράτος και τη μεγαλοεργοδοσία. Πλήρης κρατική εγγύηση όλων των συντάξεων και των παροχών. Κατώτερη σύνταξη στα 600 ευρώ. Κατάργηση όλων των αντεργατικών και αντιασφαλιστικών νόμων που επηρεάζουν τους μισθούς, τις εργασιακές σχέσεις, την Κοινωνική Ασφάλιση και τις συντάξεις. Να μπει φρένο στη φοροληστεία και στην αφαίμαξη του λαϊκού εισοδήματος. Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, των χαρατσιών και των φόρων που πλήττουν μισθούς και συντάξεις. Να πληρώσουν οι βιομήχανοι, οι τραπεζίτες και οι εφοπλιστές.
Καμία διακοπή ρεύματος, νερού, σταθερού τηλεφώνου, σε ανέργους, απλήρωτους εργαζόμενους. Αναστολή κάθε υποχρέωσης προς τράπεζες και Δημόσιο. Διαγραφή των χρεών από τόκους.
Να σταματήσει το σκλαβοπάζαρο των προγραμμάτων απασχόλησης. Να σταματήσει το άθλιο καθεστώς των ενοικιαζόμενων εργαζομένων. Να κλείσουν τώρα τα σύγχρονα δουλεμπορικά γραφεία των εταιρειών προσωρινής απασχόλησης.