Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2016

Περί των εφημεριών των διοικητικών υπαλλήλων ο λόγος.

Και κει που λες  θα ανοίξουν οι ουρανοί και θα γεμίσει  το οβάλ γραφείο σκιές και μπουμπουνητά από τη δικαιολογημένη οργή των εργαζόμενων, προβάλλει ως από μηχανής Θεός, η ιδέα για δημιουργία επιτροπής, που θα διερευνήσει το θέμα και θα δώσει δίκαιη και οριστική λύση.
Περί των εφημεριών των διοικητικών υπαλλήλων ο λόγος.
Από παρέμβαση σε παρέμβαση οι εργαζόμενοι στο οβάλ γραφείο. Τακτικοί θαμώνες οι 7 του διοικητικού Συμβουλίου του νοσοκομείου και η συνεχή παρουσία μας τείνει να "μονιμοποιήσει" και εμάς.
Ακούστηκαν επιχειρήματα εκατέρωθεν των εργαζομένων. Συναδελφική αλληλεγγύη να ζητούν οι μεν, κατανόηση να ζητούν οι άλλοι. Και  για να είμαστε ακριβοδίκαιοι, δεν υπάρχει εργαζόμενος στο χώρο του νοσοκομείου  που να μην διακατέχεται από αγανάκτηση για την όλο και περισσότερη δουλειά, για τις όλο και περισσότερες ανάγκες, για τα όλο και περισσότερα καθήκοντα. Και για να μην υπάρξει δήθεν εμφυλιοπολεμική συνέχεια πέφτει στο τραπέζι η σκέψη να δημιουργηθεί επιτροπή αποτελούμενη τόσο από τη διοικητική  και  οικονομική υπηρεσία όσο και από τη διοίκηση του νοσοκομείου αλλά και από το ίδιο το σωματείο. "Τσίμπησαν" και ορισμένοι του διοικητικού συμβουλίου των εργαζόμενων και υποσχέθηκαν να βοηθήσουν σ'αυτή την κατεύθυνση, υπερθεματίζοντας μάλιστα, στην άποψη ότι με αυτό τον τρόπο οι εργαζόμενοι πιθανόν να δουν το φως το αληθινό. Ολιγομελής επιτροπή που θα διερευνήσει και θα εισηγηθεί το ποιος  και ποια υπηρεσία θα κάνει τις εφημερίες. Να ανακαλύψει εργαζόμενους, εκεί που δεν υπάρχουν και το οδυνηρότερο με ευθύνη του σωματείου, γιατί κάποιος θα παρίσταται εκεί, να υποδείξει τα ψίχουλα που θα μοιραστούν στο τραπέζι.  Τι καλά, τι όμορφα που καίγονται τα χωριά! Και η διοίκηση που;  Ως Πόντιος Πιλάτος να νίπτει τας χείρας του για να απομακρύνει, ως άλλος μικροβιοφοβικός, τη δική της ευθύνη· για να την διαχειριστούν ποιοι; αυτοί που δε φέρουν καμιά ευθύνη για τη χρόνια υποστελέχωση, για την μόνιμη εντατικοποίηση της δουλειάς τους. Μας θυμίζει κάτι από τις περιπτώσεις εκείνες που  εργοστάσια κλείνουν και αναλαμβάνουν οι εργαζόμενοι να τα διαχειριστούν, να περισώσουν τι; Στα πλαίσια της εργασιακής ειρήνης και αυτή η πρωτοβουλία. Η βιτρίνα να είναι καθαρή για να διαφημίζονται τα εμπορεύματα.
Ποιος έχει την ευθύνη για την κατάσταση στο νοσοκομείο; η διοίκηση πουθενά και άλλο τόσο μακριά οι εκάστοτε κυβερνήσεις.
Ποιος φέρει την ευθύνη που στο σχέδιο για το νέο εσωτερικό κανονισμό λειτουργίας του νοσοκομείου  υπάρχουν προϋπολογισμένα μειωμένες θέσεις διοικητικών υπαλλήλων; η διοίκηση πουθενά.
Και φυσικά σ’όλα αυτά να μη θιχτεί το πλαίσιο μέσα στο οποίο λειτουργεί το νοσοκομείο, για το οποίο υπάρχουν και εργαζόμενοι που το υποστηρίζουν, θυμίζοντάς μας τους στίχους του ποιητή:   
Φταίει το ζαβό το ριζικό μας!
- Φταίει ο Θεός που μας μισεί!
- Φταίει το κεφάλι το κακό μας!
- Φταίει πρώτ' απ' όλα το κρασί!
Ποιος φταίει; ποιος φταίει; Κανένα στόμα
δεν το βρε και δεν το 'πε ακόμα. 
Και έρχεται ο πρόεδρος και οι παρακαθήμενοι παρ'αυτώ να χαμογελούν με το δικό μας τσίμπημα.      
  ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΩΝ ΝΟΣ.ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ