Τρίτη 15 Νοεμβρίου 2016

Οι "λεπτομέρειες" του Εσωτερικού Κανονισμού Λειτουργίας.

ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ
Παραθέτουμε εδώ τις παρατηρήσεις μας για την τροποποίηση του ΕΚΛ, χωρίς να τις βλέπουμε αποσπασμένες από το χαρακτήρα της λειτουργίας του νοσοκομείου που υπηρετεί.
        Από την πρώτη παράγραφο του πρώτου άρθρου, όπου “το εν λόγω Νοσοκομείο απολαύει οικονομικής και διοικητικής αυτοτέλειας και λειτουργεί βάσει των αρχών της ιδιωτικής οικονομίας...”  γίνεται ξεκάθαρο πως η υγεία είναι εμπόρευμα που πουλιέται από το νοσοκομείο Α.Ε. με βασική προϋπόθεση την τήρηση του χρυσού κανόνα που ακούει στο όνομα κόστος- όφελος.
        Στη δεύτερη παράγραφο του ίδιου άρθρου επισημαίνεται ότι, “δεν μπορεί να μετατραπεί σε κερδοσκοπική επιχείρηση που έχει σκοπό το κέρδος. Τα πάσης φύσεως έσοδά του διατίθενται για την κάλυψη των λειτουργικών του δαπανών...”.   Εδώ πλέον καθαρά μιλούν για αυτοχρηματοδοτούμενο νοσοκομείο, παρά το ξόρκισμα του κέρδους. Η πραγματικότητα όμως είναι σκληρή και αδιαπραγμάτευτη. Η στρόφιγγα της κρατικής χρηματοδότησης κλείνει, σε μια διαδικασία πλήρως εναρμονισμένη με τις κατευθύνσεις της Ε.Ε που κάνει λόγο για “βιώσιμα συστήματα υγείας”.
        Στο άρθρο 2 το «ισότιμα σε κάθε πολίτη» σημαίνει σύμφωνα με το πορτοφόλι του καθενός . Τα περί «αποτελεσματικότητας και αποδοτικότητας» σημαίνουν ένταση της εκμετάλλευσης των εργαζομένων.
        Το άρθρο 3 είναι ο ορισμός του αυτοχρηματοδοτούμενου νοσοκομείου. Στο ίδιο άρθρο προβλέπονται έσοδα από ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες, απογευματινή λειτουργία ή άλλη πηγή.
Στο άρθρο 5 για τα 800 κρεβάτια, προτείνονται ελάχιστα άτομα παραπάνω προσωπικό σε σχέση με τα 625.
Στο άρθρο 7 θεωρούμε πως η πολιτική των Δ.Σ. βασίζεται στις αρχές λειτουργίας των αρχικών στόχων του νοσοκομείου ως μακρύ χέρι του υπουργείου και ως εκ τούτου η πρόταση κάποιων για παρουσία των εργαζομένων, είναι περισσότερο στάχτη στα μάτια τους στο όνομα μιας «συμμετοχικής δημοκρατίας».
Στο άρθρο 9 «προσλαμβάνει στα πλαίσια του προϋπολογισμού… και απολύει εφόσον συντρέχουν οι προϋποθέσεις διακοπής της εργασιακής τους σχέσης» δίνεται η δυνατότητα στη διοίκηση να ελαστικοποιεί τις εργασιακές σχέσεις, να προσλαμβάνει συμβασιούχους, να νοικιάζει εργαζόμενους από εργολάβους κλπ. Το ίδιο ισχύει και στο άρθρο 10 για το ιατρικό προσωπικό.
Στο άρθρο 15 αναφέρονται 800 κρεβάτια χωρίς το ανάλογο προσωπικό. Θεωρούμε ότι όσο αυξάνονται οι ανάγκες, τόσο πρέπει να αυξάνεται και το προσωπικό σε οποιαδήποτε λειτουργία.
Στο άρθρο 19 φαίνονται οι προθέσεις τους για συγχωνεύσεις και κατάργηση τμημάτων καθώς και άνοιγμα νέων που αποφέρουν περισσότερα έσοδα.
Στο άρθρο 20 δε λαμβάνεται καμιά μέριμνα ώστε να λειτουργήσει ο παιδικός σταθμός με το αναγκαίο προσωπικό, δωρεάν για τα παιδιά των εργαζομένων.
Στο άρθρο 35 μένει ανοιχτή η πόρτα για πρόσληψη συμβασιούχων στο όνομα κάλυψης εποχικών ή επειγουσών αναγκών.
Στο άρθρο 36 στην τελευταία παράγραφο επεκτείνουν την εργολαβία και στη συντήρηση των Η/Μ και λοιπών εγκαταστάσεων. Για τις οργανικές θέσεις δεν υπάρχει η σκέψη για αύξησή τους σε τομείς όπως π.χ. το διοικητικό προσωπικό που παρά την αύξηση του όγκου της δουλειάς μένουν στα ίδια επίπεδα ή αλλού αυξάνονται ελάχιστα. Γι’ αυτό και προτείνουμε την πλήρη κάλυψη των αναγκών με το απαραίτητο μόνιμο προσωπικό στην αναλογία που ορίζουν τα διεθνή πρότυπα και η σχετική νομοθεσία.
Στο άρθρο 39 διαγράφουν το “και άλλες παροχές” στους εργαζόμενους, κάτι που μόνο αρνητικό μπορεί να είναι για τους εργαζόμενους. Στο ίδιο άρθρο «το ωράριο εργασίας … σε καμιά περίπτωση μικρότερο από το ισχύον ωράριο εργασίας των Νοσοκομείων του Ε.Σ.Υ.» στοχοποιεί πιθανότατα εργαζόμενους που έχουν ευνοϊκότερες ρυθμίσεις και βάζει φρένο σε διεκδικήσεις των εργαζομένων για κάτι καλύτερο.
το άρθρο 42 για τον πειθαρχικό έλεγχο θεωρούμε ότι είναι απαράδεκτο.

        Περισσότερα κρεβάτια, άρα και περισσότερες ιατρικές πράξεις, με λιγότερο προσωπικό, είναι το πνεύμα του “νέου” ΕΚΛ. Γιατί είναι η τρίτη φορά που επιχειρείται η αύξηση των κλινών σε 800 χωρίς το αναγκαίο προσωπικό.
       

κλίνες Ιατρικό
 προσωπικό
Επιστημονικό
 προσωπικό
Νοσηλευτικό
 Προσωπικό
Λοιπό
 Προσωπικό
Σύνολο
 Κείμενο 2005 625 231 28 800 428 1487
Πρόταση 2009 800 212 33 1080 407 1732
Πρόταση 2014 800 212 33 881 409 1535
Πρόταση 2016 800 212 33 881 398 1524
       
        Όπως προκύπτει από τον παραπάνω πίνακα, “βγάζει μάτια” η μείωση του προσωπικού σε όλες τις κατηγορίες.  Επί της ουσίας, ενώ η αύξηση κρεβατιών είναι γεγονός, η αύξηση του προσωπικού θα επιτευχθεί μόνο με τη μέθοδο της κλωνοποίησης! Τα κενά  θα καλυφθούν με επιστημονικούς συνεργάτες, πανεπιστημιακούς υπότροφους, επικουρικούς, πρακτικάριους, κοινωφελή εργασία κλπ. Έτσι και οι πράξεις γίνονται και το μισθολογικό κόστος μειώνεται.
        Έχουμε λοιπόν απ’ τη μια μεριά ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων και από την άλλη αύξηση της εντατικότητας της εργασίας. Και ξέρει καλά η Διοίκηση του “αυτοχρηματοδοτούμενου”, του “πρωτοπόρου” νοσοκομείου, να λειτουργεί αξιοποιώντας όλα τα εργαλεία που της έδωσαν οι  εκάστοτε κυβερνήσεις αλλά και η σημερινή.
        Εν κατακλείδι,  αυτός ο νέος ΕΚΛ που όχι μόνο νέος δεν είναι, αλλά αντιθέτως έρχεται ως συμπληρωματικός, να  εντατικοποιήσει παραπέρα την εργασία, να ελαστικοποιήσει παραπέρα τις εργασιακές σχέσεις, να επεκτείνει την επιχειρηματική δραστηριότητα του νοσοκομείου. Τέτοιος ΕΚΛ  δεν παζαρεύεται, αλλάζοντας δηλαδή κάπως τη μορφή του, αλλά  επιστρέφεται ως ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟΣ.
Διεκδικούμε
να γίνει το νοσοκομείο ΝΠΔΔ, που θα παρέχει δωρεάν υψηλού επιπέδου υπηρεσίες υγείας σε όλους χωρίς όρους και προϋποθέσεις και δεν θα ασκεί κανενός είδους επιχειρηματική δραστηριότητα.
Το νοσοκομείο να χρηματοδοτείται πλήρως και επαρκώς από το κράτος. Να έχει το απαραίτητο μόνιμο προσωπικό το οποίο θα απολαμβάνει αξιοπρεπείς μισθούς, θα είναι ενταγμένο στα ΒΑΕ και θα δουλεύει σε ένα εργασιακό περιβάλλον χωρίς το άγχος του να πιάσει κάποιους οικονομικούς στόχους. Μοναδικός στόχος θα είναι να βρίσκουν οι ασθενείς την υγειά τους.
Δεν έχουμε καμιά αυταπάτη ότι αυτά τα αιτήματα θα ικανοποιηθούν από κάποιον «καλό» υπουργό. Η πραγματοποίησή τους θα είναι το αποτέλεσμα της πάλης των εργαζομένων σε συμμαχία με τα άλλα λαϊκά στρώματα. Όσο νωρίτερα αρχίσει η διεκδίκηση, τόσο γρηγορότερα θα έρθουν και τα αποτελέσματα.
Σ