Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2016

Απεργία.

Γραμματεία υγείας του Π.Α.ΜΕ   
Στις 10.30πμ στην πλατεία Αγ.Σοφίας
               Συναδέλφισσα, συνάδελφε
           Απευθυνόμαστε σε σένα που αγανακτείς με τη σημερινή κατάσταση και αναρωτιέσαι τι πρέπει να γίνει για να αλλάξει. Σε σένα που λες «τίποτα δε γίνεται» «είναι όλα αποφασισμένα, ότι κι αν κάνουμε, που σκέφτεσαι το μεροκάματο της απεργίας.
Έχεις όμως αρκετή πείρα για να συνειδητοποιήσεις ότι «ο κατάλογος των αντιλαϊκών μέτρων δεν έχει τέλος». Ότι όσο δε μετατρέπουμε την ατομική αγανάκτηση σε συλλογική οργανωμένη δράση, διευκολύνουμε αυτούς που μαυρίζουν καθημερινά τη ζωή μας.
          Ξέρεις πια ότι η λογική της επιλογής κάθε φορά του «μικρότερου κακού» μας οδηγεί από το κακό στο χειρότερο! Αποδείχθηκε επικίνδυνη η αυταπάτη ότι, τάχα, θα μας σώσει κάποια «αριστερή, προοδευτική κυβέρνηση» που θα κάνει καλύτερη διαπραγμάτευση για διευθέτηση του χρέους (ή με αλλαγή νομίσματος όπως συνεχίζουν να προτείνουν ΛΑΕ και ΑΝΤΑΡΣΥΑ). Αποδείχθηκε ότι η αντιλαϊκή πολιτική, που εφαρμόζεται σ’ όλα τα κράτη της Ε.Ε., υπηρετεί τα συμφέροντα των καπιταλιστών ενάντια στα δικά μας συμφέροντα. Γι΄αυτό σου λέμε ξεκάθαρα:
           Η ζωή που μας αξίζει θα έρθει μόνο μέσα από το δικό μας αγώνα. Αγώνας που για να είναι αποτελεσματικός, πρέπει να στρέφεται ενάντια στον πραγματικό μας εχθρό, την άρχουσα τάξη και την Ε.Ε. – ΔΝΤ που τη στηρίζουν.  Άλλος δρόμος δεν υπάρχει!
Αυτό το δρόμο φωτίζουν οι αποφάσεις της πρόσφατης Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης του Π.Α.ΜΕ  με τη συμμετοχή 1224 αντιπροσώπων από 530 Ομοσπονδίες, Εργατικά Κέντρα, Σωματεία και Επιτροπές Αγώνα. Σε αυτό τον δρόμο σε καλούμε να αγωνιστούμε μαζί.

            Όχι άλλες θυσίες για τα κέρδη της πλουτοκρατίας

          Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ εφαρμόζει, όπως και οι προηγούμενες κυβερνήσεις, την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης που τσακίζει τα δικαιώματα μας για να γίνουμε φθηνότεροι και να εξασφαλισθεί η ανταγωνιστικότητα και η ανάκαμψη των επιχειρηματικών κερδών.
Ετοιμάζουν: Εφαρμογή του ν. Βερναρδάκη για απολύσεις στο Δημόσιο για όσους αξιολογούνται από 0 – 24. Συλλογικές συμβάσεις εργασίας στο Δημόσιο με παραπέρα μισθολογική καθήλωση και κατάργηση επιδομάτων. Επέκταση των ελαστικών μορφών απασχόλησης. Νέα μείωση του αφορολόγητου ορίου για μισθωτούς και συνταξιούχους στα 5.000 ευρώ. Νέο συνδικαλιστικό νόμο για τον περιορισμό της συνδικαλιστικής δράσης.
         Για να γίνουμε φθηνότεροι εργαζόμενοι, εκτός από το τσάκισμα των μισθών, μειώνουν το «μη μισθολογικό κόστος» μέσω της περικοπής των κρατικών και εργοδοτικών δαπανών για την υγειονομική περίθαλψη και την μετατρέπουν σε ολοένα ακριβότερο εμπόρευμα για τις λαϊκές οικογένειες και ευνοϊκό πεδίο επενδύσεων και κερδοφορίας για τους επιχειρηματικούς ομίλους.
         Αυτή η πολιτική ευθύνεται για την υποστελέχωση και υποχρηματοδότηση των δημόσιων μονάδων υγείας και πρόνοιας, τις περικοπές στους μισθούς μας, τις συγχωνεύσεις νοσοκομείων, μονάδων ΠΕΔΥ και κλινικών. Για την αύξηση των πληρωμών για εξετάσεις, νοσηλεία, φάρμακα. Την εφαρμογή των  «πλαφόν» στη συνταγογράφηση εξετάσεων και φαρμάκων.
            Την στιγμή που οι κενές οργανικές θέσεις στις δημόσιες μονάδες υγείας ξεπερνούν τις 30.000 (με βάση τους πετσοκομμένους οργανισμούς που δεν αντιστοιχούν στις πραγματικές ανάγκες) είναι πρόκληση η συγκυβέρνηση να πανηγυρίζει για προσλήψεις που δεν καλύπτουν ούτε τις συνταξιοδοτήσεις της τελευταίας διετίας ενώ συγχρόνως απειλούνται με απόλυση εκατοντάδες επικουρικοί εργαζόμενοι.
          Ταυτόχρονα βαθαίνει η εμπορευματοποίηση της υγείας και προωθείται η λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων ως «αυτοτελείς επιχειρηματικές μονάδες» που θα καλύπτουν το κόστος λειτουργίας, συμπεριλαμβανομένης και της μισθοδοσίας, από την «πώληση» υπηρεσιών υγείας στους ασθενείς και τα ασφαλιστικά ταμεία. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του νοσοκομείου Σαντορίνης που παραχωρήθηκε στην Ανώνυμη Εταιρεία Α.Ε.Μ.Υ. Α.Ε. 
       
         Ετοιμάζουν νέα μέτρα για να έρθει η «δίκαιη ανάπτυξη»

          Η πολιτική της συγκυβέρνησης για την Υγεία οικοδομείται πάνω σε ένα χοντρό ψέμα. Ότι αν ολοκληρωθούν τα νέα αντιλαϊκά μέτρα, που έρχονται να προστεθούν στα αντίστοιχα μέτρα των προηγούμενων κυβερνήσεων, θα έρθει η «δίκαιη ανάπτυξη» που θα έχει ως αποτέλεσμα και την ουσιαστική βελτίωση των υγειονομικών υπηρεσιών.
Κρύβουν ότι η ανάπτυξη, δηλαδή η ανάκαμψη της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων, απαιτεί φθηνούς εργαζόμενους, με ανεπαρκείς παροχές υγείας, που θα αναγκάζονται να πληρώνουν ολοένα και περισσότερο για την υγειονομική τους περίθαλψη. Απαιτεί εξασφάλιση πεδίων για να επενδυθούν τα υπερσυσσωρευμένα κεφάλαια των καπιταλιστών, γι’ αυτό θα συνεχισθεί η πολιτική υποβάθμισης και εμπορευματοποίησης των μονάδων υγείας και πρόνοιας. Δηλαδή τα αντιλαϊκά μέτρα θα συνεχίζονται αμείωτα, πρώτα «για να ξεπεραστεί η κρίση» και κατόπιν για να διατηρηθεί η όποια ανάκαμψη, για να μην επιστρέψουμε και πάλι στην κρίση.
Παράλληλα, η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και τα υπόλοιπα κόμματα της άρχουσας τάξης προωθούν τη μεγαλύτερη εμπλοκή της Ελλάδας στα πολεμικά σχέδια του ΝΑΤΟ.  Διαπραγματεύονται ακόμη και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας, με γνώμονα την ενίσχυση των συμφερόντων των ελληνικών επιχειρηματικών ομίλων στην ευρύτερη περιοχή.
           Με την πολιτική που τσακίζει τα δικαιώματα μας προς όφελος των καπιταλιστών ούτε θέλουν, ούτε μπορούν να αντιπαρατεθούν οι πλειοψηφίες σε ΠΟΕΔΗΝ και ΑΔΕΔΥ. Γιατί συμφωνούν με το στόχο της αντιλαϊκής πολιτικής που είναι η ανάκαμψη των επιχειρηματικών κερδών. Καλλιεργούν επικίνδυνες αυταπάτες: ότι μπορούμε τάχα να γλιτώσουμε από τα αντιλαϊκά μέτρα των Μνημονίων, χωρίς να συγκρουστούμε με την πηγή τους, που είναι η εξουσία του κεφαλαίου και η Ευρωπαϊκή Ένωση και ότι τάχα μπορεί να υπάρξει καπιταλιστική ανάπτυξη με «κοινωνικό πρόσημο» από την οποία θα βγαίνουν κερδισμένοι και οι καπιταλιστές και οι εργαζόμενοι.
Ενώ και η κριτική τους για την απαράδεκτη κατάσταση σε Υγεία – Πρόνοια, είναι βολική για την κυβέρνηση, βολική για τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ , γιατί αποκρύπτει τις αιτίες των προβλημάτων και τους στόχους των αντιλαϊκών μεταρρυθμίσεων. Γι’ αυτά πρέπει να τους παραμερίσουμε.

Δ Ι Ε Κ Δ Ι Κ Ο Υ Μ Ε:
    Κατάργηση όλων των αντιλαϊκών νόμων. Αναπλήρωση των απωλειών σε μισθούς, συντάξεις και δικαιώματα.
Ø
    Επαναλειτουργία, με πλήρη στελέχωση και εξοπλισμό, των δημόσιων μονάδων (νοσοκομεία, κλινικές, ιατρείας ΠΕΔΥ) που έκλεισαν ή συγχωνεύθηκαν. 
Ø
    Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Μονιμοποίηση όλων των συναδέλφων που εργάζονται με ελαστικές εργασιακές σχέσεις με πλήρη δικαιώματα.
Ø
    Κάτω τα χέρια από το Ανθυγιεινό επίδομα. Ένταξη στα Βαρέα – Ανθυγιεινά επαγγέλματα όσων εργάζονται σε αντίστοιχες συνθήκες. Λήψη των αναγκαίων μέτρων για την προστασία της υγείας και ασφάλειας.
Ø
    Αποκλειστικά Δημόσια, Δωρεάν και Σύγχρονη Υγεία – Πρόνοια, με πλήρη κρατική χρηματοδότηση και κατάργηση της  επιχειρηματικής δράσης.
Ø