Κυριακή 15 Νοεμβρίου 2020

Ένωση Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης

 ΕΝΩΣΗ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΩΝ

ΓΙΑΤΡΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

ΠΡΟΞΕΝΟΥ ΚΟΡΟΜΗΛΑ 51

         Τ.Κ.54622


Αρ. Πρωτ. 35                                                                                                                             Θεσσαλονίκη  13-11-20

Το ΔΣ της ΕΝΙΘ χαιρετίζει τους εκατοντάδες συναδέλφους σε όλα τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, όλης της χώρας, που συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις με αιτήματα για άμεσα μέτρα ενίσχυσης του ΕΣΥ. Χαιρετίζουμε τους εκπροσώπους φορέων και σωματείων που στήριξαν τα δίκαια αιτήματα μας. Για άλλη μια φορά, αν κάποιος απέδειξε το πώς μπορούν να τηρούνται τα υγειονομικά πρωτόκολλα, είναι το οργανωμένο κίνημα των υγειονομικών όπως και συνολικά το εργατικό κίνημα, υπακούοντας στην ανάγκη να προστατευτεί και να προστατέψει την ζωή και την υγεία του. Έτσι αποκτά τελικά περιεχόμενο και η ατομική ευθύνη.

Τα τεράστια προβλήματα που υπάρχουν στο δημόσιο σύστημα υγείας, που το καθιστούν αδύναμο να ανταπεξέλθει στις ανάγκες της πανδημίας, είναι η αίτια των κινητοποιήσεων αυτών. Η οργή και η αγανάκτηση μέσα στους χώρους της υγείας, αλλά και στο λαό της Θεσσαλονίκης, εκφράστηκε για άλλη μια φορά απέναντι στους υπεύθυνους για αυτή την κατάσταση. Απέναντι στην κυβέρνηση, αλλά και σε όλες τις προηγούμενες, που με τις συνεχόμενες περικοπές εκατομμυρίων από την κρατική χρηματοδότηση για το ΕΣΥ το άφησαν ανοχύρωτο. Ακόμα και τώρα, 8 μήνες μετά, δεν προχωρούν σε καμία ουσιαστική ενίσχυση του ΕΣΥ.

Με βεβιασμένες ενέργειες, που αποδεικνύεται εκκωφαντικά ότι δεν μπορεί να αντιμετωπίσουν την πανδημία γιατί θεωρούν κόστος οποιοδήποτε μέτρο προς αυτήν την κατεύθυνση, προχωρούν σε μετατροπές ΜΕΘ από γενικές σε COVID, σε αναστολή λειτουργίας κλινικών και την μετατροπή τους σε κλινικές COVID χωρίς καμία πρόβλεψη προσωπικού για να περιθάλψει τους ασθενείς που θα νοσηλευτούν. Μιλούν για χρήση χώρων όπως του Βελλίδειου κέντρου, την ώρα που υπάρχουν κλειστά και αχρησιμοποίητα νοσοκομεία, όπως το Λοιμωδών και το Παναγία.  Χωρίς να προχωράνε, πριν από οποιαδήποτε άλλη λύση ανάγκης, σε πραγματική, χωρίς όρους, επίταξη του ιδιωτικού τομέα κάτω από τον κρατικό σχεδιασμό, προσηλωμένοι στο στόχο τους για ΣΔΙΤ και ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ. Ακόμα και τώρα, προχωρούν σε ελάχιστες προσλήψεις γιατρών για τις ΜΕΘ, χωρίς ουσιαστική ενίσχυση δεδομένου ότι ο μεγάλος αριθμός από αυτούς ήδη υπηρετεί στο ΕΣΥ. Βέβαια, όταν πρόκειται για τις ιδιωτικές κλινικές δείχνουν την γαλαντομία τους και φροντίζουν για αποζημιώσεις εκατομμυρίων.

Από την πρώτη στιγμή, οι υγειονομικοί αναδείξαμε τα προβλήματα και απαιτήσαμε άμεσες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων, δημιουργία νέων ΜΕΘ και επίταξη του ιδιωτικού τομέα υγείας χωρίς όρους. Απαιτήσαμε επαρκή κρατική χρηματοδότηση, ενίσχυση σε υποδομές και επαρκή μέτρα ατομικής προστασίας. Σε όλα αυτά η κυβέρνηση και πολλοί «καλοθελητές» κωφεύουν επιδεικτικά. Σε πολλές περιπτώσεις μάλιστα προχωρούν σε απειλές σε όποιον αναδεικνύει τα προβλήματα, σε όποιον τολμάει να απαιτήσει άμεση ενίσχυση. 

Τελευταίο παράδειγμα, ο κουρνιαχτός διάφορων ΜΜΕ και καλοθελητών, που κατά τα άλλα δεν έχουν βγάλει άχνα για τα τεράστια προβλήματα του ΕΣΥ, απέναντι στον εορτασμό του Πολυτεχνείου όπου θα συμμετέχουν πολλά σωματεία και ομοσπονδίες, όπως και η ΕΝΙΘ και η ΟΕΝΓΕ. 

Καταγγέλλουμε την αήθη επίθεση δημοσιογράφων της  πρωινής εκπομπής «Ενημέρωση» σε βάρος της προέδρου της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Θεσσαλονίκης . Έφτασαν στο σημείο να επιτεθούν φραστικά, αποκαλώντας «ψεύτρα» την Πρόεδρο της Ένωσης, όταν η συνάδελφος κατήγγειλε ότι η κυβέρνηση όλο αυτό το διάστημα  δεν έχει κάνει τις αναγκαίες  προσλήψεις  ιατρικού προσωπικού για να στελεχωθεί το δημόσιο σύστημα υγείας. Μάλιστα μετά την σχεδιασμένη και στοχευμένη επίθεση υπήρξαν δημοσιεύματα για εισαγγελική παρέμβαση. 

Όλοι αυτοί δεν ενοχλούνται από το συνωστισμό στα ΜΜΜ, τα πετσοκομμένα πρωτόκολλα που οδηγούν σε έξαρση των κρουσμάτων σε νοσοκομεία, χώρους δουλειάς, δομές φιλοξενίας κ.α. όπου υπάρχει υπερμετάδοση του ιού με εκατόμβες θυμάτων. Έχουν στόχο να ξεμπερδεύουν μια και καλή με τους αγώνες μας αλλά δεν θα τους περάσει!

Η προσήλωση της κυβέρνησης και όλων των «καλοθελητών» τους στο να ξεμπερδεύουν με τις αγωνιστικές διεκδικήσεις του λαού είναι τόσο μεγάλη, που ένα μέρος να την επιδείκνυαν στην επίλυση των προβλημάτων του ΕΣΥ δεν θα ήμασταν σε αυτή την κατάσταση σήμερα. Μάταια προσπαθούν να συγκαλύψουν τις τραγικές ευθύνες της κυβέρνησης για την εκρηκτική κατάσταση που διαμορφώνεται στη Θεσσαλονίκη , για την οποία οι νοσοκομειακοί γιατροί προειδοποιούσαν εδώ και 8 μήνες. Μάταια προσπαθούν  να κρύψουν ότι ο πραγματικός λόγος αυτής της σχεδιασμένης και στοχευμένης επίθεσης είναι  ότι οι νοσοκομειακοί γιατροί της Θεσσαλονίκης και το συλλογικό τους όργανο,  τεκμηριωμένα ,με συγκεκριμένα στοιχεία, καταρρίπτουν τα κυβερνητικά fake news για την κατάσταση στα νοσοκομεία και τα Κ.Υ της Θεσσαλονίκης.

Το ΔΣ της ΕΝΙΘ δηλώνει για άλλη μια φορά απερίφραστα ότι φέτος ο εορτασμός για την εξέγερση του Πολυτεχνείου στη Θεσσαλονίκη, επιβάλλεται να είναι ένας διαφορετικός -συμβολικός- , πλην όμως αγωνιστικός. Αγωνιστικός γιατί στις συνθήκες έξαρσης της πανδημίας στη χώρα μας, τα συνθήματα του τότε ενώνονται με τις σύγχρονες διεκδικήσεις για την προστασία της ζωής και της υγείας του λαού. Το αγωνιστικό μήνυμα του εορτασμού θα δοθεί και μέσα από την απαραίτητη τήρηση των μέτρων για την προστασία της δημόσιας υγείας. Για αυτό και το ΔΣ θα συμμετέχει στις συμβολικές εκδηλώσεις για την επέτειο του Πολυτεχνείου, μαζί με τους φοιτητικούς συλλόγους και τα μέλη σωματείων, τηρώντας όλα τα μέτρα προστασίας.