Σάββατο 7 Νοεμβρίου 2020

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ Καλεί τη ΝΔ να... συγκυβερνήσουν στην Υγεία με «υπουργό κοινής αποδοχής»


Διαθέσιμος για μια ακόμα φορά να βάλει «πλάτη» στη διαχείριση της πανδημίας από τη ΝΔ, καλώντας την μάλιστα να ορίσουν από κοινού «υπουργό Υγείας κοινής αποδοχής», εμφανίστηκε την Παρασκευή σε συνέντευξή του ο Αλέξης Τσίπρας. Επιδίωξε μάλιστα να βάλει μπροστά ως «φερετζέ» μια πιθανή σύγκληση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών, υπό την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ώστε να καταληχθεί στην ουσία μια κυβερνητική συνεργασία ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ σε ό,τι αφορά τη διαχείριση της πανδημίας.

Η πρόταση αυτή, που αποτελεί άλλη μια παραδοχή ότι η κυβέρνηση και η αξιωματική αντιπολίτευση ακολουθούν κοινή στρατηγική και στην Υγεία, γίνεται στο φόντο των τεράστιων ελλείψεων και ανεπαρκειών σε νοσοκομεία, ΠΦΥ και άλλες δομές. Ελλείψεις που θέριεψαν τα τελευταία χρόνια, ως αποτέλεσμα της πολιτικής που ακολούθησαν όλες οι κυβερνήσεις.

Κλείνοντας τα μάτια στις ευθύνες της δικής του κυβέρνησης, αλλά και για να εισαγάγει εμμέσως τον ισχυρισμό ότι υπερείχε ως διαχειριστής εν συγκρίσει με τη σημερινή, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε συγκλονισμένος απ' την ανεπάρκεια της ΝΔ, με την οποία ωστόσο δηλώνει έτοιμος να συνεργαστεί... Την κάλεσε να ανοίξει κι άλλο τις στρόφιγγες ενίσχυσης του κεφαλαίου και να ακολουθήσει μια «ουσιαστική επεκτατική δημοσιονομική πολιτική», υποστηρίζοντας χαρακτηριστικά ότι η επιστρεπτέα προκαταβολή που ανακοινώθηκε από την κυβέρνηση, «δεν καλύπτει τις ανάγκες των επιχειρήσεων». Στην ίδια κατεύθυνση, ζήτησε «να εισρεύσουν στην πραγματική οικονομία» τα ποσά που είναι αναγκαία «για να σταθούν όρθιες οι επιχειρήσεις και οι εργαζόμενοι».

Σε ό,τι αφορά την πανδημία, χρέωσε στην κυβέρνηση «εγκληματική αδράνεια» και επανέφερε το ζήτημα των ΜΜΜ, κατηγορώντας τον Κυρ. Μητσοτάκη που ακύρωσε τη σχετική συζήτηση στη Βουλή. Με το βλέμμα στραμμένο ξανά στη λειτουργία της αγοράς, πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση δεν προχώρησε σε μέτρα που πήραν άλλες χώρες όπως είναι η εισοδηματική ενίσχυση νοικοκυριών και αυτοαπασχολούμενων, η επιδότηση ενοικίου επιχειρήσεων, η απευθείας επιχορήγηση αντί για την επιστρεπτέα ενίσχυση, η αναπλήρωση μισθού αντί για την επιδότηση ανεργίας κ.ά.