Σάββατο 28 Νοεμβρίου 2020

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΚΛΙΝΙΚΩΝ ΙΑΤΡΕΙΩΝ ΚΑΙ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΩΝ ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ: Κάτω τα χέρια από το προσωπικό της ΑΡΩΓΗΣ

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΚΛΙΝΙΚΩΝ ΙΑΤΡΕΙΩΝ ΚΑΙ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΩΝ ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ

με έδρα στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης (Εγνατίας 32) ,4ος όροφος

Κάτω τα χέρια από το προσωπικό της ΑΡΩΓΗΣ

60 και πλέον εργαζόμενοι της ΑΡΩΓΗΣ δεν ξέρουν τι θα τους ξημερώσει. Η μετατροπή της κλινικής για να νοσηλεύει περιστατικά covid συνοδεύεται με κατάργηση των υπόλοιπων υπηρεσιών της για τις οποίες απασχολούνται δεκάδες υγειονομικοί εργαζόμενοι με ειδικότητες μη σχετικές με τις ανάγκες της πανδημίας (φυσικοθεραπευτές, εργοθεραπευτές, λογοθεραπευτές κτλ). Αυτοί οι συνάδελφοι άκουσαν από την εργοδοσία απίστευτα πράγματα όπως “αν θέλουν ή έχουν υποκείμενα νοσήματα να παραιτηθούν”, “μπορεί να χρησιμοποιηθούν για να θερμομετρούν τα περιστατικά”, “μπορεί να πάρουν αναστολή” και τελικά “θα σας πούμε την άλλη εβδομάδα”.

Οι αναστολές ή παραιτήσεις για τους εργαζόμενους ισοδυναμούν με την απανθρωπιά της άρνησης παροχής υπηρεσιών σε ανθρώπους με αναπηρία και αποτελούν απόδειξη της εγκληματικής πολιτικής της κυβέρνησης. Η πανδημία, έχει λυγίσει τις υπηρεσίες υγείας σε βαθμό κατάργησης. Τι θα κάνουν οι άνθρωποι που η κατάστασή τους απαιτεί νοσηλεία με μηχανική υποστήριξη; Τι θα γίνει με αυτούς που αναρρώνουν από εγκεφαλικό ή άλλες παθήσεις και οι θεραπείες που λαμβάνουν τώρα είναι κρίσιμες για την αποκατάστασή τους; Τι απαντά σε όλα αυτά η κυβέρνηση και η εργοδοσία; 

Το κράτος λοιπόν που αρνείται να προσλάβει προσωπικό στο ΕΣΥ, αρνείται να επιτάξει τις ιδιωτικές κλινικές που είναι κατάλληλες για να νοσηλεύσουν περιστατικά covid και τώρα διώχνει υγειονομικούς και πετάει στο δρόμο ανθρώπους με αναπηρία. Αναρωτιόμαστε αν το βαρέλι έχει πάτο. Από την άλλη οι “κοινωνικοί εταίροι” της κυβέρνησης τους οποίους κάθε τόσο εγκωμιάζει για την “κοινωνική τους ευαισθησία”, δεν φτάνει που τα τσεπώνουν, που αμοίβουν τους εργαζόμενους με πενιχρούς μισθούς και δεν παραδέχονται τις άθλιες συνθήκες εργασίας, τώρα ζητούν να αλλάξουν και τις υπηρεσίες που παρέχουν, να μεταβάλλουν τις συμβάσεις εργασίας τους και μάλιστα με το φόβητρο ότι θα μείνουν χωρίς δουλειά, ότι ο νόμος είναι με το μέρος των εργοδοτών!

Ως εδώ και μη παρέκει! Οι εργαζόμενοι πρέπει να σηκώσουμε ανάστημα. Όσο τους το επιτρέπουμε θα συνεχίσουν να μας χτυπούν.

Απαιτούμε:

Να μην σταματήσει καμία θεραπεία ανθρώπων με αναπηρίες. Να επιταχθούν όσες δομές ιδιωτικών κλινικών χρειάζεται για να καλυφθούν τόσο οι ανάγκες της πανδημίας όσο και οι υπόλοιπες ανάγκες υγείας. 

Καμία αναστολή-εκ περιτροπής εργασία. Να μπει τέλος στην τρομοκρατία που βάζει τον εργαζόμενο στο απαράδεκτο δίλλημα “Ή παραίτηση ή covid”. Με ευθύνη της κυβέρνησης να προστατευτούν όλα τα εργασιακά δικαιώματα και το εισόδημα των εργαζόμενων της ΑΡΩΓΗΣ.

Όχι άλλα δωράκια στους επιχειρηματίες της ιδιωτικής υγείας. Οι κυβερνήσεις εδώ και χρόνια συμβάλλουν με όλες τους τις δυνάμεις στον πλουτισμό των κλινικαρχών οι οποίοι κερδοφορούν στις πλάτες των ασθενών και χάρη στη σκληρή και κακοπληρωμένη δουλειά των εργαζόμενων. Τώρα βρήκαν ευκαιρία με την αδυναμία του ΕΣΥ να γεμίσουν κι άλλο τα ταμεία τους. Φτάνει! Ας μην μετρήσουν πάλι αύξηση κερδών χάρη στην αυτοθυσία κάποιων υγειονομικών και την ανεργία κάποιων άλλων.