Σάββατο 21 Νοεμβρίου 2020

«Εύχομαι» αν είναι να νοσήσετε, να είναι από COVID μόνο...



*Του Άγγελου Νικολάου

Δεν θα σας πω ένα παραμύθι για να σας κοιμίσω, αλλά θα σας παραθέσω ένα γεγονός, μήπως και σας ξυπνήσω.

Πριν από μερικές μέρες η αδελφή κάποιου γνωστού παρουσίασε κάποιο νευρολογικό σύμπτωμα. Την παίρνει και την πηγαίνει σε έναν ιδιώτη νευρολόγο. Αυτός την εξετάζει και ζητά μία αξονική τομογραφία. Την κάνει, ξαναπηγαίνει στο ιατρείο του με την εξέταση και ανήσυχος ο γιατρός της λέει ότι βρέθηκε ένας όγκος στον εγκέφαλο και πρέπει οπωσδήποτε να τη δει νευροχειρουργός και αν μπορεί να τη χειρουργήσει. Κλείνει ραντεβού στο ιατρείο ενός νευροχειρουργού και πηγαίνει να την εξετάσει. Της λέει ότι όντως είναι ένας όγκος που μπορεί να χειρουργηθεί και μάλιστα πρέπει να γίνει η επέμβαση σχετικά σύντομα, γιατί αλλιώς θα πιέσει γειτονικά στοιχεία που θα προκαλέσουν μόνιμες βλάβες ή ακόμη και το θάνατο. Της ανακοινώνει ότι θα της στοιχίσει 10.000 ευρώ.

Δεν τα έχει όμως τα χρήματα αυτά η οικογένεια, οπότε τηλεφωνεί ο αδελφός σε γνωστό του νοσοκομειακό γιατρό για να βρει λύση στο ΕΣΥ. Ο συνάδελφος, άλλης ειδικότητας, του απαντά: Να κλείσεις ραντεβού πρωινό ή απογευματινό στα νοσοκομεία της χώρας δεν υπάρχει, γιατί έχουν κλείσει (απαγορευτεί) όλα τα τακτικά ραντεβού. Αν έλθεις στα επείγοντα του νοσοκομείου, ήδη στη διαλογή των επειγόντων θα σε κόψουν γιατί δεν έχεις άμεσο επείγον πρόβλημα. Έστω και αν βάλουμε μέσον και σε αφήσουν να εξεταστείς από νευροχειρούργο, το πιθανότερο είναι να σου πει ότι θα σε ειδοποιήσουμε αργότερα όταν ανοίξει η κανονική λειτουργία των χειρουργικών κλινικών του ΕΣΥ. Αν βάλουμε μέσον και στο νευροχειρουργό και σου κάνει εισαγωγή και σε βάλει στο πρόγραμμα χειρουργείου, θα σε κόψουν οι αναισθησιολόγοι γιατί δεν υπάρχει κρεβάτι σε ΜΕΘ για μη Covid περιστατικό ούτε για δείγμα. Άρα καλύτερα ξεκίνα τις προσευχές.

ΥΓ1: Αν δεν σας άρεσε η ιστορία και προτιμάτε τα παραμύθια, σας προτείνω τις ειδήσεις στα τηλεοπτικά κανάλια.

ΥΓ2: Προτείνω στους συναδέλφους μου να σταματήσουν πλέον να ανακυκλώνουν τα αυτονόητα και σωστά μέτρα για προστασία, αποστάσεις, απομόνωση, πλύσιμο κ.λπ. και να τοποθετούνται πάνω στα ουσιαστικά προβλήματα και να προτείνουν λύσεις.

*Ο Άγγελος Νικολάου είναι Συντονιστής Διευθυντής της ΩΡΛ κλινικής του Νοσοκομείου «Παπανικολάου» (το άρθρο αναδημοσιεύεται από το «parallaxi»)