Παρασκευή 27 Νοεμβρίου 2020

Μεγάλη...μπίζνα



Μεγάλη...

Μεγάλος ιδιωτικός όμιλος της Υγείας ανακοίνωσε χτες τα στατιστικά από τους ελέγχους covid που έχει διενεργήσει στα εργαστήριά του από τον περασμένο Μάρτη. Το ενδιαφέρον γι' αυτά τα στοιχεία δεν βρίσκεται στη διαπιστωμένη αύξηση των θετικών αποτελεσμάτων από το πρώτο στο δεύτερο κύμα της πανδημίας, αλλά στον αριθμό των τεστ που έχει κάνει ο όμιλος τους 9 αυτούς μήνες. Οπως αναφέρει, περίπου 90.000 άνθρωποι έχουν κάνει το μοριακό τεστ για τον κορονοϊό και άλλοι 14.000 το τεστ αντισωμάτων. Οι 100.000 και πλέον άνθρωποι που απευθύνθηκαν στον συγκεκριμένο όμιλο, είναι μόνο ένα μέρος απ' όσους εξαναγκάστηκαν να καταφύγουν στον ιδιωτικό τομέα της Υγείας και να πληρώσουν για το τεστ, επειδή προφανώς υπήρχε ανάγκη να το κάνουν, αλλά ούτε το κράτος το προσφέρει δωρεάν, ούτε τα Ταμεία (δηλαδή η ...άλλη τσέπη των ασφαλισμένων) το δικαιολογούν.

    

... μπίζνα

Τι σημαίνει αυτό σε αριθμούς; Με δεδομένο ότι το μοριακό τεστ για τον κορονοϊό στον συγκεκριμένο ιδιωτικό όμιλο κοστίζει 80 ευρώ και το αντισωμάτων 85 ευρώ, τα συνολικά έσοδα μόνο γι' αυτήν την «μπίζνα» και μόνο για τον συγκεκριμένο όμιλο ανέρχονται στο 9μηνο σε 8.390.000 ευρώ! Δηλαδή, περίπου 1 εκατ. ευρώ κάθε μήνα. Φανταστείτε λοιπόν τι χρήμα έχει βγάλει όλους αυτούς τους μήνες ο ιδιωτικός τομέας μόνο από τα τεστ! Το χαράτσωμα αυτό θα μπορούσε να το είχε γλιτώσει ο λαός, αν το κράτος έκανε τακτικά και μαζικά τεστ δωρεάν σε όλους και αν είχε επιτάξει γι' αυτόν το σκοπό τον ιδιωτικό τομέα. Αντ' αυτού, έδωσε την «εργολαβία» των τεστ εξολοκλήρου σχεδόν στους ιδιώτες, μετατρέποντας και μ' αυτόν τον τρόπο την πανδημία σε πραγματική «ευκαιρία» για τα κέρδη τους.


Χρυσές δουλειές

Σύμφωνα με τοπικά Μέσα, τα μοριακά τεστ για τον κορονοϊό σε γνωστό ιδιωτικό διαγνωστικό κέντρο, με εργαστήρια σε Ορεστιάδα, Διδυμότειχο και Αλεξανδρούπολη, αυξήθηκαν κατά 663% στον Βόρειο Εβρο και κατά 441% συνολικά στο νομό το διάστημα 1η έως 20 Νοέμβρη, συγκριτικά με το ίδιο εικοσαήμερο του Οκτώβρη. Τα ποσοστά αυτά μεταφράζονται σε ασύλληπτα κέρδη εν μέσω πανδημίας, επιβεβαιώνοντας ότι η πολιτική της κυβέρνησης και κυρίως το «φόρτωμα» της πρόληψης, της διάγνωσης, ακόμα και της θεραπείας στην «ατομική ευθύνη», έχει μετατρέψει τον κορονοϊό σε ευκαιρία για τον ιδιωτικό τομέα της Υγείας. Στο συγκεκριμένο παράδειγμα, όμως, υπάρχει και μια άλλη πλευρά: Την ίδια περίοδο που ο αριθμός των τεστ εκτοξεύεται στα ιδιωτικά κέντρα, τα σωματεία της περιοχής είχαν καταγγείλει την εκδήλωση συρροής κρουσμάτων σε μεγάλη βιομηχανική μονάδα τροφίμων στη ΒΙΠΕ Αλεξανδρούπολης. Παρά τις καταγγελίες, όμως, όχι μόνο δεν λήφθηκε κανένα μέτρο από το κράτος και την εργοδοσία, αλλά και οι έλεγχοι που έκανε μέχρι τότε το κλιμάκιο του ΕΟΔΥ σταμάτησαν, γιατί άρχισαν να καταφθάνουν στον Εβρο οι νεοσύλλεκτοι της μεγαλύτερης ΕΣΣΟ των τελευταίων ετών και γιατί βεβαίως έπρεπε να ελεγχθούν. Την ίδια ώρα λοιπόν που αποδεδειγμένα ο ιός έκανε θραύση σε μεγάλους χώρους δουλειάς και υπήρχε ανάγκη εξαντλητικής ιχνηλάτησης και ταυτόχρονα έπρεπε να ελεγχθούν οι νεοσύλλεκτοι φαντάροι, ο ΕΟΔΥ όχι μόνο δεν ενισχύθηκε αλλά άφησε ακάλυπτους δεκάδες εργαζόμενους, που όπως φαίνεται στράφηκαν αναγκαστικά με τις οικογένειές τους στον ιδιωτικό τομέα.