Τρίτη 17 Νοεμβρίου 2020

Περί ιδιωτικών κλινικών και κλινικαρχών

 Α) Την ενόχλησή τους εκφράζουν, σύμφωνα με ιστοσελίδα που ασχολείται με την ιδιωτική ασφάλιση, εκπρόσωποι των ασφαλιστικών εταιρειών για το γεγονός ότι ιδιωτικές κλινικές διαθέτουν ΜΕΘ στο κράτος και «ειδικά σε ανασφάλιστους πολίτες με έξοδα του ελληνικού Δημοσίου»! Γιατί, όπως αναφέρεται, το Δημόσιο δίνει πολλαπλάσια χρήματα στις ιδιωτικές κλινικές για να αγοράσει υπηρεσίες Υγείας, σε σχέση με τα συμβόλαια που έχουν συνάψει οι ασφαλιστικές εταιρείες. Ετσι, σύμφωνα με το άρθρο, το Δημόσιο γίνεται «ανταγωνιστής των ασφαλιστικών εταιρειών» και οι κλινικάρχες «δεν μπορούν να εγγυηθούν τη διάθεση κλινών στις ασφαλιστικές εταιρείες», λόγω «πλειοδοσίας» του κράτους. Το site καταγράφει φαινόμενα τέτοιας «πλειοδοσίας», όπως στη Θεσσαλονίκη, «όπου πληρώνοντας πολλαπλάσια χρήματα απ' αυτά των ασφαλιστικών, έχει κατοχυρώσει τουλάχιστον 100 κλίνες νοσηλείας στο Διαβαλκανικό Κέντρο και σε μικρότερες κλινικές στην πόλη». Το άρθρο αποκαλύπτει επίσης ότι το προηγούμενο διάστημα πολλά στελέχη ασφαλιστικών εταιρειών έκαναν διαπραγματεύσεις με ιδιωτικές κλινικές προκειμένου «να κατοχυρώσουν τη διαθεσιμότητα κλινών για τους ασφαλισμένους τους εάν η πανδημία έπαιρνε διαστάσεις»... Μιλάμε δηλαδή για μια ακόμα «κορυφή» του κανιβαλισμού που κατορθώνει να πιάσει ο ιδιωτικός τομέας της Υγείας και η επιχειρηματική λειτουργία του κρατικού συστήματος Υγείας. Το «ο θάνατός σου η ζωή μου», γύρω από ένα πάρτι εκατομμυρίων ευρώ που πηγαινοέρχονται ανάμεσα σε κράτος - ασφαλιστικές εταιρείες και εμπόρους της Υγείας, είναι μια πραγματική πρόκληση για τον εργαζόμενο, που δεν ξέρει αν αύριο θα έχει ένα κρεβάτι να νοσηλευτεί, αν τον επόμενο μήνα θα έχει λεφτά στην τσέπη για τα φάρμακά του ή για μια αναγκαία εξέταση. Και βέβαια, την ίδια στιγμή αποκαλύπτεται η αξία του δίκαιου λαϊκού αιτήματος για πραγματική επίταξη, χωρίς αγορά υπηρεσιών, ολόκληρου του ιδιωτικού τομέα της Υγείας.


Β)  Χρυσοπληρώνονται οι κλινικάρχες, σε άθλιες συνθήκες το προσωπικό

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΚΛΙΝΙΚΩΝ


Την απαράδεκτη τροπολογία που ψήφισε πρόσφατα η κυβέρνηση, δίνοντας ξανά «ζεστό» χρήμα στους κλινικάρχες, καταγγέλλει το κλαδικό Σωματείο Εργαζομένων Ιδιωτικών Κλινικών, υπογραμμίζοντας: «Αρχισε τις τελευταίες μέρες η διακομιδή ασθενών σε ιδιωτικές κλινικές. Σύμφωνα με τροπολογία που πέρασε η κυβέρνηση στις 5/11, επεκτείνεται ως τις 28/2/2021 η δυνατότητα του υπουργείου Υγείας να δεσμεύει κλίνες των ιδιωτικών κλινικών για το δημόσιο σύστημα έναντι αποζημίωσης. Η κυβέρνηση δεν επίταξε τον ιδιωτικό τομέα όπως διαδίδει, αλλά ακριβοπληρώνει τους κλινικάρχες από τον κρατικό προϋπολογισμό, για την ενοικίαση απλών κλινών ή κλινών ΜΕΘ. Η αποζημίωση που θα καταβάλει το Δημόσιο, έχει ήδη διπλασιαστεί. Μόνο το ημερήσιο νοσήλιο για χρήση ΜΕΘ έχει οριστεί στα 1.700 ευρώ».

Την ίδια ώρα, παρουσιάζοντας την κατάσταση στις μονάδες του ιδιωτικού τομέα το Σωματείο υπογραμμίζει: «Οι ιδιωτικές μονάδες, από τις κλινικές των ομίλων ως τα γηροκομεία και τα διαγνωστικά κέντρα, είναι ακραία υποστελεχωμένες. Οι μονάδες λειτουργούν στα όρια του προσωπικού ασφαλείας. Οι εργαζόμενοι εδώ και χρόνια εργάζονται χωρίς Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας. Η μείωση του μισθολογικού κόστους έχει φτάσει το 40% από το 2011. Απλήρωτες υπερωρίες, ρεπό και άδειες που κόβονται, συνεχόμενες βάρδιες χωρίς ανάπαυση και άλλες αυθαιρεσίες συνθέτουν την καθημερινότητα του εργαζόμενου στην ιδιωτική Υγεία. Οι προσλήψεις γίνονται με μισθό 660 ευρώ μεικτά, ενώ έχουν καταργηθεί ειδικά ωράρια και άδειες, όπως και τα επιδόματα. Ακόμα και το επίδομα ανθυγιεινής εργασίας δεν καταβάλλεται στους νεοπροσλαμβανόμενους».

«Οι συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας είναι ελλιπέστατες», καταγγέλλει το Σωματείο. «Τα μέτρα προφύλαξης του εργασιακού χώρου αντιμετωπίζονται ως κόστος. Ακόμα και όταν παρουσιάζονται κρούσματα σε εργαζόμενους, αυτές οι περιπτώσεις κρύβονται από τους συναδέλφους. Τα τεστ στους εργαζόμενους γίνονται επιλεκτικά και με το σταγονόμετρο. Το μοναδικό "πρωτόκολλο" που τηρείται αυστηρά στην ιδιωτική Υγεία είναι το πρωτόκολλο της σιωπής και της αποφυγής του κόστους. Ιδρύματα που διεξάγουν σε καθημερινή βάση κατά εκατοντάδες τα ακριβοπληρωμένα τεστ σε επισκέπτες - πελάτες, δεν ελέγχουν τους ίδιους τους εργαζόμενους, για να αποφύγουν το κόστος. Οι συνθήκες εργασίας οδηγούν καθημερινά δεκάδες εργαζόμενους σε παραιτήσεις από τις μονάδες της ιδιωτικής Υγείας».

Οι εργαζόμενοι στις ιδιωτικές μονάδες Υγείας - Πρόνοιας απαιτούν: Υπογραφή Κλαδικής ΣΣΕ με αυξήσεις 15% στους βασικούς μισθούς και επαναφορά επιδομάτων, ειδικών αδειών και ωραρίων. Επαναφορά των επιδομάτων τριετίας. Να γίνουν όλες οι αναγκαίες προσλήψεις προσωπικού. Πραγματικές συνθήκες Υγιεινής και Ασφάλειας. Δωρεάν, επαναλαμβανόμενοι έλεγχοι COVID σε όλους τους εργαζόμενους.

Για όλα τα παραπάνω και ενάντια στα νέα αντεργατικά μέτρα, το κλαδικό Σωματείο καλεί στην απεργία στις 26 Νοέμβρη.